Τρίτη, 3 Ιανουαρίου 2012

Η μιζέρια και η απάθεια είναι «παιδιά» των ηττημένων. Άρτα: η πρωτοτυπία της Ν.Ο.Θ.Α


Σε γκαράζ, μπαρ, παλιούς εργοστασιακούς χώρους ή ακόμη και σε πεζοδρόμια και πλατείες η τέχνη σηκώνει τα μανίκια ψηλά και καλεί. Η μιζέρια και η απάθεια είναι «παιδιά» των ηττημένων. Και οι νέες ομάδες του θεάτρου και της μουσικής που ξεπηδούν από παντού δεν έχουν ώρα να κάτσουν να το ψάξουν. Γιατί δουλεύουν.

Ανακαλύπτουν νέους χώρους να παρουσιάσουν δουλειά τους, βρίσκουν νέα έργα να εκφράσουν τις ανησυχίες τους, συνασπίζονται, παίρνουν τους... δρόμους, βρίσκουν λύσεις. Έστω κι αν χρειαστεί να πουλήσουν το αυτοκίνητό τους για να χρηματοδοτήσουν την «τρέλα» τους.

Στην Ελλάδα της κρίσης η δημιουργικότητα γυρίζει την πλάτη στους «παραδοσιακούς» τρόπους επικοινωνίας και φτιάχνει τη δική της «νέα κοινωνία» με διάθεση να πειραματιστεί και να ανακαλύψει. Κάθε νέα ομάδα και μια ιστορία, κάθε νέος «συνασπισμός καλλιτεχνικών δυνάμεων» και μια πρόταση κόντρα στα τρέχοντα.

Το ίδιο όμως ισχύει και για το κοινό που δεν χωρίζεται πλέον σε θεατρόφιλους, τζαζόφιλους, φαν του ελληνικού ή ξένου ρεπερτορίου. Και το νέο κοινό διψάει να στρίψει στη... γωνία και να βρει την έκπληξη να το περιμένει.

Ο χορός των νέων ομάδων, που επιμένουν κόντρα στην κρίση πατώντας γερά στην Ελλάδα του σήμερα, καλά κρατεί . Γιατί κάποτε μας φαινόταν αδιανόητο να δούμε παράσταση μέσα σε μπαρ, σε φουαγιέ θεάτρου, σε πεζοδρόμια, σε εργοστασιακούς χώρους. Τώρα αυτό γίνεται η κυρίαρχη τάση. Είναι άλλωστε φτηνό --και σε περίοδο οικονομικής κρίσης αυτό κι αν μετράει.

Η Νέα Ομάδα Θεάτρου Αρτας επιλέγοντας για ανέβασμα του έργου “φρουτοπια”την πρώην καφετέρια “Βυζάντιο” στο κέντρο της Αρτας με την ευγενική παραχώρηση του Δήμου Αρταίων φιλοδοξεί με τα όποια χρήματα εξασφαλίσει (από εισιτήρια) να πληρώσει τους συντελεστές παρά να τα ξοδέψει σε μεγάλες παραγωγές και σε ενοίκια.

Η ομάδα προσπαθεί να ανακαλύψει τα κοινά σημεία που μπορεί να έχει ένας ντράμερ μια κορνέτα και ένας λυρικός τραγουδιστής και κατέληξαν να φτιάχνουν ένα θέμα που έχει κάτι από φρούτα γαρνιρισμένο με κωμικές ιστορίες και αυτοσχεδιασμό. Το γνωρίσαμε μέσα από τα μικρά στέκια και τα μπαρ , αν και μας πρόλαβαν πρώτα το Βερολίνο, η Βαρκελώνη και το Βελιγράδι...

Η Ν.Ο.Θ.Α είναι μια παρέα ηθοποιών και μουσικών που με βάση τη σουρεαλιστική σάτιρα φτιάχνει ένα μεικτό θέαμα, στο οποίο τραγούδι, χορός και stand up comedy στοχεύουν να γεμίσουν τις ταλαιπωρημένες... μπαταρίες μας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: