Πέμπτη, 12 Ιανουαρίου 2012

Σήμερα η απεργία των μεταλλουργών στο Βόλο. Απειλούν τους εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» τα τσιράκια του Μάνεση.

Απεργιακή μάχη από τα χαράματα στις πύλες των εργοστασίων. Στις 11 το πρωί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση στην πύλη του εργοστασίου στο Βόλο. Στην απεργιακή φρουρά και απεργοί από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου.

Στις πύλες των δύο εργοστασίων του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο επικεντρώνεται από τα χαράματα η προσοχή των αγωνιζόμενων τμημάτων της εργατικής τάξης του Βόλου. Οι εξορμήσεις στις πύλες των εργοστασίων μετατράπηκαν από τα μεσάνυχτα σε απεργιακές φρουρές, έτσι ώστε στις 11 το πρωί, που θα γίνει η κεντρική συγκέντρωση έξω από την πύλη του χαλυβουργείου στο Βόλο, να έχει σταματήσει κάθε παραγωγική διαδικασία. Με τη θερμοκρασία στην περιοχή να έχει πέσει κάτω από το μηδέν, κοντά στο ξημέρωμα αναμένονταν να φτάσουν για να πάρουν μέρος στην απεργιακή φρουρά και απεργοί από το εργοστάσιο του Ασπροπύργου.
***
Η θετική ως και θερμή ανταπόκριση που βρήκε ανάμεσα στους χαλυβουργούς το κάλεσμα για την απεργία έχει θορυβήσει τον Μάνεση, αλλά και ευρύτερα τη μεγαλοεργοδοσία στην περιοχή. Ο μηχανισμός ποδηγέτησης των εργατών, που συγκροτείται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΣΥΝ και λειτουργεί με κέντρο αναφοράς το ΕΚ Βόλου, έχει τεθεί όλες αυτές τις μέρες σε συναγερμό. Εφτασαν να ακυρώσουν ακόμα κι αυτήν την τρίωρη στάση εργασίας που κάτω από πολλές πιέσεις είχαν κηρύξει για χτες σ' όλη τη Μαγνησία με αφορμή τις 18 απολύσεις στην εταιρεία ΚΟΝΤΙ. Ο φόβος τους ότι οι εργάτες στο δρόμο της ανοιχτής αναμέτρησης με τους καπιταλιστές αποκτούν άλλη συνείδηση έχει γίνει πια οδηγός κάθε πράξης τους, τους αποκαλύπτει σαν όργανα των καπιταλιστών ενάντια στους εργάτες. Γεγονός που σημειώθηκε έντονα χτες και έξω από τα δύο εργοστάσια του Μάνεση όπου οι εργάτες δήλωναν στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ: «Κάντε κάτι, βοηθήστε έστω κι απέξω, θα μας κάψουν ζωντανούς και θα πάμε άκλαφτοι»! Μερικά τσιράκια του Μάνεση, που όταν πήραν χαμπάρι ότι οι εργάτες μιλάνε έξω από την πύλη με τους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ, εμφανίστηκαν με πρόθεση τραμπουκισμού, απομονώθηκαν...
***
Σ' αντίθεση με την πανικόβλητη στάση των εργατοπατέρων, η 24ωρη απεργία που κήρυξε για σήμερα Πέμπτη το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» και υιοθετήθηκε και από άλλα σωματεία απλώνεται σ' όλα τα μεταλλεργοστάσια και βιοτεχνίες της Μαγνησίας, ενώ απεργούν επίσης οι εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις Τύπου και Χάρτου με απόφαση του σωματείου τους, όπως και οι καθαριστές και καθαρίστριες. Οι καθηγητές κάνουν τρίωρη στάση εργασίας με απόφαση της ΕΛΜΕ, ενώ με τρίωρη στάση μετέχουν και οι εργαζόμενοι στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας. Με δίωρη στάση μετέχουν οι εργαζόμενοι στη Δημοτική Επιχείρηση Υδρευσης και Αποχέτευσης. Οι εργαζόμενοι στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση έχουν καλεστεί από το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών να αξιοποιήσουν κάθε πρόσφορο τρόπο για να μετέχουν στην απεργιακή συγκέντρωση.
***
Καθώς από προχτές ήταν αρκετά καθαρό ότι ένα σημαντικό τμήμα των χαλυβουργών σε Βόλο και Βελεστίνο εκφράζεται ανοιχτά ενάντια στη συμφωνία παράδοσης που υπέγραψαν οι εργοδοτικοί συνδικαλιστές, τα τσιράκια του Μάνεση βγήκαν χτες από το καβούκι τους και επιχείρησαν ανοιχτά να βάλουν φρένο στην απεργία. Με ανακοίνωσή τους εμφανίζονται απολογητικοί απέναντι στους εργαζόμενους, ομολογώντας ότι υπέγραψαν τη σφαγή των εργατών «μετά από παράκληση του εργοδότη της χαλυβουργίας»! «Αποδεχτήκαμε - αναφέρουν - την πρόταση (...) και κάνοντας ένα βήμα πίσω λόγω της οικονομικής κρίσης που περνάμε». Αυτό που δεν αναφέρουν, βέβαια, είναι πως το «βήμα πίσω» σημαίνει κατέβασμα του μισθού στα 500 ευρώ (αρπάζουν, δηλαδή, από καθέναν από τους 400 εργάτες 600 ευρώ τουλάχιστον κάθε μήνα και τα βάζουν στο σεντούκι του Μάνεση). Αυτό έρχεται να προστεθεί στο γεγονός ότι έχουν χαρίσει ήδη στον Μάνεση το βαρύ και ανθυγιεινό κι έτσι οι εργαζόμενοι στα δύο εργοστάσια είναι οι μόνοι σ' όλο τον κλάδο που, ενώ λιώνουν καθημερινά μαζί με το σίδηρο, πληρώνονται σα να είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από χαλυβουργοί. Οι εργατοπατέρες προσπάθησαν και χτες να σπείρουν φόβο στους εργάτες σείοντας σαν μπαμπούλα το κλείσιμο εργοστασίων.
Η απάντηση δόθηκε άμεσα από το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» που με προκήρυξή του σημειώνει: «Τα εργοστάσια δεν τα κλείνουν οι εργάτες που αγωνίζονται, τα κλείνουν οι καπιταλιστές αν και όταν αυτό τους συμφέρει. Η ΚΟΝΤΙ το έδειξε καθαρά» (το συνδικάτο αναφέρεται στην επιχείρηση όπου οι εργατοπατέρες του ΕΚ Βόλου προσπάθησαν με πρόσχημα το διάλογο με την εταιρεία να κρατήσουν τους εργάτες μακριά από κινητοποιήσεις ώσπου τελικά απολύθηκαν όλοι! Και χτες τους ξαναπούλησαν!).
Απευθυνόμενο σ' έναν προς έναν τους χαλυβουργούς το Συνδικάτο Μετάλλου τονίζει: «Κλείσε τ' αυτιά σου στα τσιράκια του Μάνεση μέσα κι έξω από τα εργοστάσια. Κι αυτούς όταν ο Μάνεσης κάνει τη δουλειά του θα τους πετάξει σαν στυμμένες λεμονόκουπες. Οσοι συκοφαντούν ότι οι χαλυβουργοί στον Ασπρόπυργο με τον ηρωικό αγώνα τους το μόνο που θα καταφέρουν είναι να κλείσουν το εργοστάσιο, δουλεύουν για τον Μάνεση, για να κερδίσει χρόνο. Σπέρνουν τη διχόνοια γιατί ο Μάνεσης αυτό που δεν θέλει με τίποτα είναι και τα δύο μέτωπα ανοιχτά ταυτόχρονα σε Βόλο και Ασπρόπυργο».
Η σημερινή απεργία έχει ευρύτερη απήχηση. Η Γραμματεία Μαγνησίας της ΠΑΣΕΒΕ έχει καλέσει τους επαγγελματοβιοτέχνες να μετάσχουν στη συγκέντρωση. Καλέσματα κυκλοφόρησαν στις γειτονιές οι Λαϊκές Επιτροπές Αγίων Αναργύρων και Νέας Ιωνίας, ενώ ανάλογη δραστηριότητα αναπτύχθηκε στο Πανεπιστήμιο από το Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών (πήραν απόφαση συμμετοχής οι σύλλογοι στις Σχολές Δασκάλων, Ειδικής Αγωγής, Ιστορικό - Αρχαιολογικό, Νηπιαγωγών, Πολιτικών Μηχανικών) και στα σχολεία από το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Βόλου.(Ριζοσπάστης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: