Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Στη βρώμικη συμμαχία Μάνεση - βουλευτών κομμάτων συγκυβέρνησης και εργατοπατέρων, απαντούν σήμερα οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στο Βόλο: ΑΠΕΡΓΙΑ!

«Είναι γεγονός ότι ο αγώνας που διεξάγεται στη "Χαλυβουργία Ελλάδας" έχει ταράξει τα νερά. Οσοι καταθέτουν με δηλώσεις τους τα διαπιστευτήριά τους στο Σύνδεσμο Βιομηχάνων, δεν κάνουν τίποτε άλλο απ' το να ενεργοποιούν λογικές κοινωνικού αυτοματισμού, να συμμετέχουν στον εκφοβισμό και στην τρομοκράτηση των εργαζομένων. Επικαλούνται τον μπαμπούλα των "κλειστών εργοστασίων", χύνουν κροκοδείλια δάκρυα για τη Μαγνησία και τα δεκάδες "κουφάρια" των τελευταίων χρόνων.

Ομως, οι αγώνες των εργαζομένων δεν έκλεισαν και δεν κλείνουν κανένα εργοστάσιο. Η εμπειρία και της Μαγνησίας επιβεβαιώνει ότι η κερδοφορία των εργοδοτών είναι αυτή που καθορίζει αν θα κλείσει ή όχι μια επιχείρηση, που καταστρέφει παραγωγικές δυνάμεις, εξαθλιώνει τους εργαζόμενους. Οι κύριοι βουλευτές και όσοι άλλοι προσπαθούν με τις δηλώσεις τους να εκφοβίσουν τους εργαζόμενους, θέλουν τα εργοστάσια "ανοιχτά" και τους εργαζόμενους γονατιστούς, να παρακαλάνε για ένα ξεροκόμματο των 300 ευρώ.

Στη Μαγνησία ήδη εφαρμόζονται μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, 5ωρα, μισθοί 500 ευρώ. Αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται με την τρομοκράτηση των εργαζομένων, ότι εάν δεν τα αποδεχθούν, θα απολυθούν.

Αυτές τις πολιτικές τις στήριξαν μέχρι σήμερα όλοι οι εκλεγμένοι βουλευτές Μαγνησίας της συγκυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑ.Ο.Σ. Τις στήριξαν και αυτοί που φιλοδοξούν να πάρουν την ψήφο των εργαζομένων για να εκλεγούν στο Κοινοβούλιο. Είναι έκθετοι στους εργαζόμενους της Μαγνησίας.

Οι εργαζόμενοι μπορούν να συνειδητοποιήσουν ότι είναι μονόδρομος να αντισταθούν στα σχέδια των εργοδοτών, του Μάνεση και του κάθε Μάνεση, να ξεπεράσουν τις φοβίες και τις απειλές, να αλλάξουν τους συσχετισμούς σε συνδικαλιστικό και πολιτικό επίπεδο και να ακολουθήσουν το δρόμο του ταξικού κινήματος». (Δήλωση χτες του βουλευτή Μαγνησίας του ΚΚΕ Απ. Νάνου).

Δεν πρόλαβε ο Σύνδεσμος Βιομηχάνων Θεσσαλίας να αξιώσει να παρέμβει η «οργανωμένη τοπική κοινωνία» και να πάρουν θέση «οι πολιτικοί φορείς - όσοι τουλάχιστον αντιλαμβάνονται ότι η κρίση είναι υπαίτια της σημερινής κατάστασης», και άρχισαν να κάνουν ουρά στα ραδιόφωνα και τις εφημερίδες οι εντολοδόχοι του Μάνεση για να του προσφέρουν στήριξη αλλά και να καταγγείλουν το ταξικό εργατικό κίνημα.

Η απόλυτη επιτυχία της απεργίας που είχε κηρύξει το Συνδικάτο Μετάλλου «Μήτσος Παπαρήγας» στις 12 Γενάρη και το γεγονός ότι από σήμερα το πρωί, 17 Γενάρη, αρχίζει νέα 24ωρη απεργία στα μεταλλεργοστάσια, που καλύπτει και τους χαλυβουργούς του Μάνεση, έχουν θορυβήσει όχι μόνο τον συγκεκριμένο βιομήχανο, αλλά στο σύνολό τους τόσο τους καπιταλιστές όσο και τα αστικά κόμματα.

Ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Νάκος ζήτησε «να παρέμβει το οργανωμένο κράτος», ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Καρτάλης με δήλωσή του βεβαιώνει ότι «οι εργαζόμενοι συμμετέχουν σε μια κοινή διεκδίκηση» (σ.σ. «κοινή διεκδίκηση» με το αφεντικό τους!) «για τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους» και «σε ό,τι αφορά στην τιμή του βιομηχανικού ρεύματος». Στο ίδιο μήκος, η πρώην βουλευτής της ΝΔ Ζ. Μακρή αφού βεβαιώνει πως «οι εργαζόμενοι έχουν συμφωνήσει με την εργοδοσία», καλεί «τους τοπικούς άρχοντες να βγουν από το λήθαργό τους», προφανώς για να στηρίξουν τον Μάνεση.

Με τα κόμματά τους να έχουν περάσει στην πρώτη γραμμή της επίθεσης στους εργάτες, οι εργατοπατέρες του Εργατικού Κέντρου Βόλου, για να μην υστερήσουν, κατέφυγαν σ' ένα χυδαίο αντικομμουνισμό. Παραφράζοντας τη δήλωση του Αϊβαλιώτη του ΛΑ.Ο.Σ. ότι η χώρα οδηγείται σε ένα «λανθάνοντα κομμουνισμό», αυτοί προειδοποιούν τους εργάτες ότι αν συμπαραταχθούν με το ΠΑΜΕ θα οδηγηθούν στο «σοβιετικό παράδεισο».

Επικίνδυνες μεθοδεύσεις

Η διοίκηση των εργοστασίων του Μάνεση σε Βόλο και Βελεστίνο, με τις πλάτες που της παρέχουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, με δεδομένη την - ήδη γνωστή από την προηγούμενη απεργία - δικαστική και αστυνομική συνδρομή, οδηγεί τα πράγματα σε επικίνδυνους δρόμους.

Χτες καταγράφηκε αλλαγή στις βάρδιες έτσι ώστε να βγει μεγάλο μέρος της παραγωγής πριν αρχίσει η απεργία και στη συνέχεια να δίνεται η εντύπωση ότι τα εργοστάσια δουλεύουν την ώρα της απεργίας (είναι χαρακτηριστικό ότι στη νυχτερινή βάρδια που έπιανε δουλειά στις 10 ανακοινώθηκε ότι θα δουλέψουν συνεχές 12ωρο). Οι εργάτες της βάρδιας που ήταν να πιάσουν δουλειά χτες το μεσημέρι στο εργοστάσιο του Βελεστίνου στάλθηκαν πίσω στα σπίτια τους, με εντολή να πάνε νυχτερινοί, όχι στο πόστο τους, αλλά στο εργοστάσιο του Βόλου! Η απογευματινή και η βραδινή βάρδια του Βελεστίνου ειδοποιήθηκε ότι το εργοστάσιο θα 'ναι κλειστό αλλά και ότι οι ίδιοι πρέπει να παρουσιαστούν στο εργοστάσιο του Βόλου «για να πάρετε το μεροκάματο».

Ωσπου να ξημερώσει δεν μπορούσε να γίνει καθαρό τι ακριβώς επιδιώκει ο Μάνεσης. Η προσπάθειά του πάντως να συγκεντρώσει δυνάμεις στο εργοστάσιο του Βόλου δεν μπορεί να είναι άσχετη με το γεγονός ότι εκεί έχει οριστεί η κεντρική απεργιακή συγκέντρωση σήμερα στη 1 το μεσημέρι.

Στο μετερίζι του αγώνα

Από την πλευρά τους οι ταξικές δυνάμεις μέχρι και την τελευταία ώρα έκαναν εξορμήσεις στους χώρους δουλειάς. Τα μηνύματα θετικά. Από τα χαράματα οι απεργιακές φρουρές είναι στη θέση τους. Από τα μεγάφωνα δε σταματά να μεταδίδεται το κάλεσμα του συνδικάτου:

«Συνάδελφοι χαλυβουργοί. Γυρίστε την πλάτη στο σωματείο του Μάνεση και όλους τους εργατοπατέρες! Αύριο θα σας περάσουν και αλυσίδες, "ελεύθερα και δημοκρατικά...!!!" Μην αφήσετε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Ενώστε τις δυνάμεις σας με τους συναδέλφους στον Ασπρόπυργο. Πάρτε την υπόθεση στα χέρια σας! Σήμερα μπορείτε να δείτε καθαρά ότι υπάρχει δύναμη για να ακουμπήσετε, να στηριχτείτε. Οργανωθείτε και παλέψτε! Μαζί με το Συνδικάτο Μετάλλου, τα ταξικά σωματεία και το ΠΑΜΕ, για να οργανώσουμε ενιαίο μέτωπο αντίστασης παντού, στα εργοστάσια, σε κάθε χώρο δουλειάς. Ο φόβος σας είναι η δύναμή τους. Η οργάνωση, η ταξική ενότητα και η αλληλεγγύη είναι η δικιά μας δύναμη. Χωρίς εμάς γρανάζι δεν γυρνά! - Μπορούμε χωρίς αφεντικά!». (Ριζοσπάστης).

Δεν υπάρχουν σχόλια: