Παρασκευή, 27 Ιανουαρίου 2012

Κακοί και "καλοί" τοκογλύφοι...

Τι είναι η τοκογλυφία;
Η τοκογλυφία - το επιβεβαιώνουν κάθε μέρα τα κανάλια που μεταδίδουν υπό μορφή σίριαλ τα περί της σπείρας στη Θεσσαλονίκη - είναι συνώνυμη με την πιο αισχρή εκμετάλλευση του ανήμπορου.
Είναι ένας επονείδιστος εκβιασμός. Μια αφαίμαξη έως φυσικής εξόντωσης του αδύναμου από τον ισχυρό. Είναι μια πορεία προς την καταστροφή για όποιον μπλεχτεί στα δίχτυα των τοκογλύφων, που λειτουργούν ως μαφία, ως γκάνγκστερς, ως τραμπούκοι
Είναι αλητεία και απανθρωπιά μαζί.
*
Και το θύμα των τοκογλύφων - που προφανώς δεν έπεσε στα νύχια των τοκογλύφων από χόμπι αλλά από ανάγκη - τι είναι; Μα αυτό που προφανώς είναι: Θύμα.
Δεν νοείται, και άλλωστε δεν το είδαμε από κανέναν από τους δακρύβρεχτους τηλεπαρουσιαστές ή τους σχολιαστές της υπόθεσης της Θεσσαλονίκης να τα βάζει με το θύμα.
Ολοι, μέχρι βαθμού σπαραξικάρδιου - για τις ανάγκες του φακού - μελοδράματος, συντάσσονται με τους ανθρώπους που για τον έναν ή τον άλλον λόγο βρέθηκαν να «χρωστάνε» στους τοκογλύφους.
Δεν είδαμε τους κυρίους σχολιαστές
- αυτό τους το... αναγνωρίζουμε -
ούτε να αλλάζουν τους ρόλους, ούτε να αποκαλούν «θύτη» το θύμα των τοκογλύφων, ούτε να τον αποπαίρνουν, ούτε να του ζητούν ευθύνες για το δράμα του, ούτε πολύ περισσότερο να ισχυρίζονται ότι «τέτοιος άμυαλος» που ήταν «καλά να πάθει» και ότι «του άξιζε» να του πίνουν το αίμα οι τοκογλύφοι.
***
Μέχρι εδώ όλα είναι πολύ σωστά και πολύ λογικά.
Μόνο να...
Σε αυτή τη χώρα - για να τα πάρουμε από την αρχή - υπάρχει, ξέρετε, μια σπείρα τοκογλύφων που δρα ασύστολα.
Την απαρτίζουν οι ελληνικές τράπεζες, οι διασυνδεμένες με χίλια νήματα με
τους βιομήχανους,
τους εφοπλιστές και
τα μονοπώλια.
Αυτές οι τράπεζες, που κατέχουν σεβαστό μέρος των ομολόγων του δημοσίου χρέους για την «εξόφληση» του οποίου ο λαός αυτής της χώρας υφίσταται Μνημόνια, είναι οι ίδιες τράπεζες που - τα δυο τελευταία χρόνια της κοινωνικής καταστροφής - έχουν λάβει «ενισχύσεις» πάνω από 170 δισ. ευρώ...
*
Επίσης, αυτή τη σπείρα των τοκογλύφων που αλωνίζει στη χώρα, πολυπλόκαμη καθώς είναι, την απαρτίζουν ντόπιοι και ξένοι «φουσκωτοί» (σ.σ.: τους λένε και «τεχνοκράτες») διαφόρων ευαγών ιδρυμάτων που ακούνε στα ονόματα
Ευρωπαϊκή Ενωση,
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα,
Διεθνές Νομισματικό Ταμείο,
Διεθνής Ενωση Τραπεζών κ.ο.κ.
*
Τέλος, είμαστε υποχρεωμένοι για την πληρότητα του... ρεπορτάζ να αναφέρουμε ότι, για την εν λόγω σπείρα, υπάρχει έντονη φημολογία πως την εκπροσωπούν πρόσωπα, που, όπως συνηθίζεται σε αυτές τις περιπτώσεις, θεωρούνται «υπεράνω υποψίας»:
Κάποιοι, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι ανάμεσα στους «ανθρώπους» της σπείρας συμπεριλαμβάνονται
πολιτικοί (που λειτουργούν ως τραπεζίτες),
τραπεζίτες (που λειτουργούν ως πολιτικοί),
διαμορφωτές της κοινής γνώμης (που λειτουργούν ως «παπαγαλάκια»),
κι άλλα τέτοια ανθρωποειδή (που λειτουργούν ως ΔουΝουΤοειδή)...
*
Ε, λοιπόν, με τούτη τη σπείρα των τοκογλύφων,
στην οποία ο ελληνικός λαός μέσα στη δεκαετία του 2000 τής πλήρωσε σε τόκους και σε χρεολύσια μισό τρισ. ευρώ (!),
με τούτη τη σπείρα που, παρότι έχει «γδάρει» τους Ελληνες, τώρα λέει ότι ο ελληνικός λαός της χρωστάει κι άλλα 360 δισ. ευρώ (!),
με τούτη τη σπείρα, που λέει ότι ο ελληνικός λαός θα είναι «βιώσιμος» μόνο στην περίπτωση που θα ζει για να την πληρώνει, ότι ο λαός μετά από μια νέα δεκαετία με νέους τόκους, τότε, κατά το 2020, και πάλι θα της χρωστάει ακόμα περί τα 300 δισ. ευρώ και βάλε(!),
συμβαίνει κάτι το (φαινομενικά) αξιοπερίεργο:
Πρόκειται για μια σπείρα τοκογλύφων, που όχι μόνο χαίρει πλήρους ασυλίας, αλλά που εδώ και δυο χρόνια από κανάλια, ραδιόφωνα, εφημερίδες και από το καθεστωτικό πολιτικό σύμπαν αποκαλείται «ομάδα σωτηρίας»!
Που η συμπεριφορά της και η δράση των εκπροσώπων της παρουσιάζεται σαν «πατριωτισμός»!
Που οι εκβιασμοί, η τρομοκρατία, οι τραμπουκισμοί και οι αλητείες της προπαγανδίζονται σαν «φιλανθρωπία» των «δανειστών»
και που τα θύματά της, όλος ο ελληνικός λαός, ελεεινολογούνται σαν «κοπρίτες», «ανεπρόκοποι», «μπαταχτζήδες» και «κοπρίτες»!
*
Πράγματι, άλλες σπείρες τοκογλύφων να θεωρούνται κακές κι άλλες σπείρες τοκογλύφων να θεωρούνται «καλές», μοιάζει παράξενο. Φυσικά, κάποιος λόγος θα υπάρχει. Και δεν μπορεί - όλα μας τα λένε - κάποια στιγμή η κυρία Τρέμη, ο κ. Καψής, ο κ. Πρετεντέρης, ο κ. Κύρτσος, η κυρία Στάη, θα μας το εξηγήσουν κι αυτό...

Nίκος Μπογιόπουλος, στο Ριζοσπάστη.

8 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Σωστά τα λέει ο Μπογιόπουλος αυτή είναι η αλήθεια!
Τι κάνει όμως το κόμμα του για να πολεμήσει τους τοκογλύφους που έχουν πέσει επάνω μας σαν τα ορνεα να μας ξεσκίσουν?
Τους συντηρεί μέσω αυτής της Βουλής.
Το φωνάζω και θα το φωνάζω...φέρει και τις δικές του ευθύνες το ΚΚΕ που δεν κάνει τίποτα το ουσιαστικό και αποτελεσματικό για να την διαλύσει..
έτσι ώστε να μην πέσουν οι υπογραφές του δεύτερου μνημονίου.
Τις εκλογές θα τις κάνουν κατόπιν εορτής!

ένας στρατολάτης είπε...

Τι ακριβώς να κάνει βρε αδερφάκι μου;
Όπου σταθώ κι όπου βρεθώ αυτό ακούω: Για το καπιταλιστικό αίσχος φέρει ευθύνη και το ΚΚΕ. Φταίνε οι κομμουνιστές για τη σαπίλα του καπιταλισμού. Διότι δεν κάνουν κάτι για να την αποκόψουν. Μόνοι τους όμως να το κάνουν, αλλιώς είναι ανίκανοι, προδότες, ριψάσπιδες, πιόνια, πουλημένοι, κολλημένοι κλπ. Κι όταν την αποκόψουν μόνοι τους τη σαπίλα (με κάποιο μαγικό τρόπο) κι αποδείξουν πως είναι ικανοί, τότε ο λαός θα αναθεωρήσει, θα σταματήσει να δέχεται τις μόνιμες, διαρκείς, ασύστολες συκοφαντίες κατά του ΚΚΕ, θα απορρίψει τις αυταπάτες για το "ανθρώπινο πρόσωπο του καπιταλισμού" και θα ενωθεί μαζί του για να θέσει ο καθένας τους δικούς του όρους στην έννοια της λαοκρατίας.
Συγνώμη Οικοδόμε που κάνω το συνήγορο του διαβόλου και συγνώμη Καρυάτιδα που μοιάζω να απαντώ προσωπικά σ'εσένα. Δεν απαντώ παρά στο πάνδημο "φταίει και το ΚΚΕ". Ίσως είμαι υπό την επήρρεια της χτεσινοβραδυνής "μηχανής του χρόνου" για τα Δεκεμβριανά του '44 και της συνακόλουθης απορίας (που δεν είναι ακριβώς απορία) για το πως γίνεται αυτός ο λαός που πολέμησε κόντρα σε Ιταλούς, Γερμανούς και Άγγλους να προτίμησε τελικά να συνταχθεί -παθητικά και κατά πλειοψηφία- με τους καμουφλαρισμένους επίγονους των μαυραγοριτών και των δοσίλογων.

Αντωνης είπε...

@Ένας στρατολάτης: Μέχρι τη μέση το είπες σωστά. Αφού σώσει οικονομικά το ΚΚΕ τις τάξεις που απειλούνται ΜΟΝΟ του --και υφιστάμενο την εχθρότητα οποιουδήποτε αδιαμαρτύρητα και αγόγγυστα--, ο "λαός" (πάντα μιλάνε εκ μέρους του "λαού" κάποιοι, του "απλού ανθρώπου", κλπ) θα μπορέσει κατά βάση να συνεχίσει να το αγνοεί, γιατί απλά δεν θα το χρειάζεται πια.

Αυτή είναι η αδήλωτη λογική του "να αναλάβει τις ευθύνες του το ΚΚΕ για την κατάντια μας."

ένας στρατολάτης είπε...

Αντώνη, όταν λέω -μετά τη μέση!- πως "θα θέσει ο καθένας τους δικούς του όρους στην έννοια της λαοκρατίας" περίπου εκεί το πάω. Πως λέμε "δεν έφυγα εγώ από το ΚΚΕ, το ΚΚΕ έφυγε από μένα"; Κάπως έτσι. Όλοι θέλουμε (κι εγώ, γιατί να το κρύψωμεν άλλωστε;) ένα ΚΚΕ ακριβώς στα μέτρα μας. Να λειτουργεί όπως ακριβώς θα επιθυμούσαμε. Και βέβαια να είναι αλάνθαστο και ιδεατό. Ξαναματατονίζω πως θεωρώ απολύτως καλόπιστο το σχόλιο της Καρυάτιδας (σκασίλα της στο κάτω κάτω για το τι θεωρώ εγώ!) κι ούτε το ΚΚΕ χρειάζεται την αφεντομουτσουνάρα μου για συνήγορο (δεν ξέρει τι χάνει!) αλλά σχολιάζω, με την ευκαιρία, την ΚΚευθυνολογία.

Οικοδόμος είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Οικοδόμος είπε...

Φίλοι καλησπέρα.
Θέλω καταρχήν να κάνω μια διευκρίνηση. Επειδή ίσως δεν γνωρίζετε τη φίλη kariatida62, να σας πω πως το ερώτημα-θέση που εκφράζει γίνεται καλή τη πίστη. Όμως,

kariatida62

έχεις άδικο για όσα καταλογίζεις στο κκε. Δεν μπορούμε να τσουβαλιάζουμε τους πάντες, καταλογίζοντάς τους ευθύνες για το χάλι το σημερινό. Δεν αφορούν προσωπικά μόνο σένα όσα θα αναφερθώ. Αναφέρομαι σε μια "άποψη" που εκπορεύεται από τον "ευρύτερο χώρο της Αριστεράς", άποψη βαθιά αντιδραστική που θεωρεί λίγο ή πολύ το ΚΚΕ υπεύθυνο για την κρίση κλπ. Το μεσημέρι η Μενεγάκη είχε καλεσμένο της το Γιάννη Ζουγανέλη, τον οποίο συμπαθώ σαν καλλιτέχνη. Συζητούσαν για την ...κρίση. Ο Ζουγανέλης στην ερώτησή της «τι φταίει που φτάσαμε ως εδώ» είπε πως "χαθήκαμε οι άνθρωποι μεταξύ μας, πρέπει να ξαναβρεθούμε". Δεν ανέφερε ποτέ τις λέξεις καπιταλισμός, εκμεταλευτές, καταπιεσμένοι εργάτες κλπ. Και στο τέλος σαν «καλός και αδογμάτιστος αριστερός» κατηγόρησε και το ΚΚΕ, πως "σαν την εκκλησία, δεν δέχεται κριτική για τα λάθη του". Άρα να ένας ακόμα ένοχος –πλην της μοναξιάς- για την κρίση. Είναι της μόδας να ισοπεδώνονται και να πολτοποιούνται τα πάντα, είναι όμως έτσι; Απαντώ στο ερώτημά σου με ερωτήσεις:

Πως το κκε συντηρεί τους τοκογλύφους μέσω της βουλής;

Πως μπορεί το κκε να διαλύσει τη βουλή.

Αν υποθέσουμε πως μπορεί και τη διαλύει, μετά τι;

Η άποψή μου είναι πως κανένα κκε, όσο δίκιο κι αν έχει στις θέσεις του, όσο κι αν πάντα δικαιώνεται ιστορικά, δεν μπορεί να κάνει κάτι από μόνο του, χωρίς να το αποφασίσει αυτός ο λαός που όπως λέει και ο φίλος

ο στρατολάτης:

"πως γίνεται αυτός ο λαός που πολέμησε κόντρα σε Ιταλούς, Γερμανούς και Άγγλους να προτίμησε τελικά να συνταχθεί -παθητικά και κατά πλειοψηφία- με τους καμουφλαρισμένους επίγονους των μαυραγοριτών και των δοσίλογων."

Ο λαός έχει ευθύνες για τη στάση του, χτες και σήμερα. Να μη μας φταίνε πάντα οι άλλοι, θα πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ας κοιτάξουμε τους εαυτούς μας όλοι. Κάνουμε αυτό που πρέπει, στη δουλειά, στο σωματείο, στη γειτονιά μας κλπ; Επιγραμματικά κάποιες σκέψεις καταθέτω. Και βέβαια ένα μεγάλο θέμα για συζήτηση θα μπορούσε να είναι η επαφή του κκε με το λαό, πως θα μπορούσε να γίνει πιο άμεση, πιο ουσιαστική, να φανούν αποτελέσματα και να (καθ)οδηγηθεί η λαϊκή δυσαρέσκεια κι οργή σε συνειδητή πάλη του λαού για την ανατροπή. Ας αναρωτηθούμε μέσα μας, είμαστε διατεθειμένοι εμείς πρώτα απ’ όλους να προχωρήσουμε σε αυτή την κατεύθυνση;

Αντώνη γράφεις:

«Αφού σώσει οικονομικά το ΚΚΕ τις τάξεις που απειλούνται ΜΟΝΟ του --και υφιστάμενο την εχθρότητα οποιουδήποτε αδιαμαρτύρητα και αγόγγυστα--, ο "λαός" (πάντα μιλάνε εκ μέρους του "λαού" κάποιοι, του "απλού ανθρώπου", κλπ) θα μπορέσει κατά βάση να συνεχίσει να το αγνοεί, γιατί απλά δεν θα το χρειάζεται πια.»

Συμφωνώ απολύτως. Σε λίγες γραμμές παρουσίασες ποιοι είναι και πως δρουν οι «φίλοι» του λαού. Πάντως η φίλη μας δεν συγκαταλέγεται σ’ αυτούς.

Καλή δύναμη σε όλους!

Αντωνης είπε...

Να πούμε ένα ευχάριστο: Η κυπριακή εργατική τάξη μάζεψε αρκετές χιλιάδες ευρώ για τους χαλυβουργούς μέσα σε πολύ λίγες μέρες, αγοράζοντας κουπόνια ενίσχυσης στα εργοστάσια.

Σήμera είχαμε τη συναυλία ενίσχυσης και είχαμε την ευκαιρία να τα πούμε από κοντά με τους συντρόφους. Μεγάλη συγκίνηση για όλους. Και πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα.

Η εργατική τάξη δεν θα λυγίσει! Θα συνεχίσει καθημερινά να δυναμώνει, να οργανώνεται και να γίνεται αποφασιστικότερη. Άντρες και γυναίκες. Σε όλο τον κόσμο. Αλληλεγγύη, οργάνωση, διαφωτισμός του λαού παντού.

Περισσότερα από εδώ στην Κύπρο στον Ριζοσπάστη σύντομα.

Οικοδόμος είπε...

Καλή σου μέρα Αντώνη. Μόνο με αλληλεγγύη και συμπαράταξη της εργατικής τάξης μπορούμε να ελπίζουμε σε καλύτερες μέρες.
Καλή δύναμη!