Σάββατο, 21 Ιανουαρίου 2012

Πάνε να καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις! Το ΠΑΜΕ ξεσκέπασε τις προθέσεις τους. Μπορούμε να τους σταματήσουμε, πριν μας φορέσουν τις αλυσίδες

Τμήμα του εγγράφου που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ


Για άλλη μια φορά αποκαλύπτεται τι σημαίνει «κοινωνικός διάλογος» και ποιο ρόλο παίζουν οι «κοινωνικοί εταίροι». Αποκαλύπτεται ο ρόλος των «εκπροσώπων» των εργαζομένων στον «κοινωνικό διάλογο», της υποταγμένης στα σχέδια και τις ορέξεις των βιομηχάνων, ηγεσίας της ΓΣΕΕ. Για άλλη μια φορά όμως βρίσκουν το ΠΑΜΕ απέναντί τους. Τους έπιασε στα πράσα. Το ΠΑΜΕ αποκαλύπτει έγγραφο που βρέθηκε στο τραπέζι των «κοινωνικών εταίρων», ένα έγγραφο-πρόταση που υπονομεύει κάθε Συλλογική Σύμβαση. Ανοίγει ο δρόμος για την απόλυτη κυριαρχία των ατομικών διαπραγματεύσεων με την εργοδοσία.

Οι προθέσεις τους πια είναι ολοφάνερες. Δεν κρατούν ούτε τα προσχήματα. Θέλουν τους εργαζόμενους, σκλάβους. Αν καταργήσουν τις συλλογικές συμβάσεις, θα μας φορέσουν και τις αλυσίδες. Θα είμαστε έρμαια του κάθε αφεντικού, χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα που οι συλλογικές συμβάσεις μας κατοχυρώνουν. Απέναντι στο μέτωπο που συγκροτούν Βιομήχανοι, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ, Μπακογιάννη, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ, πρέπει οι εργαζόμενοι να απαντήσουμε δυναμικά.


Το ρεπορτάζ με τις ειδήσεις από το Ριζοσπάστη:

Θέλουν να καταργήσουν τις Συμβάσεις και μάλιστα με νόμο! Αυτό προωθούν οι «κοινωνικοί εταίροι» στο διάλογο - απάτη που έχουν στήσει με τη ΓΣΕΕ. Αυτό αποκάλυψε χτες το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, παρουσιάζοντας έγγραφο - φωτιά το οποίο βρέθηκε στο τραπέζι του «διαλόγου» κατά την πρώτη συνάντηση των «κοινωνικών εταίρων» την Τετάρτη στα γραφεία της ΓΣΕΒΕΕ.

Το έγγραφο - βόμβα, το οποίο έχει μάλιστα συνταχθεί υπό τη μορφή προσθήκης στο βασικό νόμο για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις (ν. 1876/1990), φέρει τον τίτλο «Αναστολή ισχύος κλαδικών - ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων». Από το περιεχόμενό του βεβαιώνεται πως στο στόχαστρο των «εταίρων» μπαίνει κάθε συλλογική διαπραγμάτευση και κατοχύρωση των εργαζομένων, επιδιώκουν να καταργήσουν όλες τις Συμβάσεις και να οδηγήσουν τους εργαζόμενους στην καταστροφή. Θέλουν αποκλειστική εφαρμογή των ατομικών συμβάσεων από μηδενική βάση ώστε να επιβάλουν οι εργοδότες πιο άθλιους όρους εργασίας. Πρέπει να σημάνει ξεσηκωμός. Να πάρουν την απάντηση που τους πρέπει από τους ίδιους τους εργαζόμενους.

Στο έγγραφο περιλαμβάνεται τροπολογία που προβλέπει:

«Στο άρθρο 7 του Ν. 1876/1990 προστίθεται παράγραφος 4 με το εξής περιεχόμενο: "Για το χρονικό διάστημα από την έναρξη ισχύος του παρόντος μέχρι και τις 31-12-20..... αναστέλλεται η ισχύς των κλαδικών και των εθνικών και τοπικών ομοιοεπαγγελματικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, καθώς και των με αυτές εξομοιούμενων διαιτητικών αποφάσεων. Η παρούσα διάταξη διαλαμβάνει και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας που είχαν συναφθεί καθώς και τις διαιτητικές αποφάσεις που είχαν εκδοθεί πριν τη δημοσίευση του παρόντος».

Την ύπαρξη αυτού του εγγράφου και των σχεδιασμών που υπάρχουν και μάλιστα σε πολύ προχωρημένο στάδιο - έτοιμες νομοθετικές διατάξεις - κατήγγειλε χτες σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.

«Στις 18 Γενάρη, είπε εκ μέρους της Γραμματείας ο Γ. Πέρρος, το ΠΑΜΕ παρεμπόδισε τον "κοινωνικό διάλογο" με τον οποίο επιδιώκουν να τσακίσουν ό,τι εργασιακό δικαίωμα απέμεινε στους εργάτες. Το τι έδωσαν οι προηγούμενοι "κοινωνικοί διάλογοι", οι εργάτες το γνωρίζουν καλά, και στα εργασιακά και στο Ασφαλιστικό.

Χτες (σ.σ. προχτές) ο ΣΕΒ κάλεσε τους φορείς που συμμετείχαν σε αυτόν και τα κόμματα να καταδικάσουν το ΠΑΜΕ γιατί τους παρεμπόδισε... Και όλοι τους, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, Μπακογιάννη, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ και ΓΣΕΕ στοιχήθηκαν πίσω από την εντολή του αφεντικού τους, του μεγάλου αφεντικού τους, του ΣΕΒ... Τώρα αποκαλύπτεται τι πραγματικά συζητούσαν στο διάλογό τους.

Πάνω στο τραπέζι βρέθηκε έγγραφο με τη μορφή έτοιμου νόμου που καταργεί τις κλαδικές και τις ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις. Να τι συζητούν. Να τι ετοιμάζουν για τους εργάτες. Εχουν εγκληματικές ευθύνες και πρέπει να απολογηθούν απέναντι στους εργαζόμενους.
Ενα μήνυμα, ένα σήμα προς την ηγεσία του ΣΕΒ. Για ένα να είναι σίγουροι: Οσο περνάει από το χέρι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος θα κάνουμε προσπάθεια οι χώροι δουλειάς να γίνουν κόλαση γι' αυτούς».

Και πρόσθεσε:

«Τώρα αποκαλύπτεται και πόσο υποκριτικά είναι τα κροκοδείλια δάκρυα που χύνουν για τους μισθούς και τις συμβάσεις, όταν την ίδια στιγμή προωθούν την κατάργησή τους. Εδώ κρίνονται συνδικαλιστικές οργανώσεις, κόμματα, η κυβέρνηση. Να γιατί παρεμποδίσαμε τον "κοινωνικό διάλογο", που μόνο δεινά φέρνει στους εργαζόμενους». Το στέλεχος του ΠΑΜΕ κάλεσε στη συνέχεια τους εργάτες να δώσουν απάντηση και στα νέα αντεργατικά σχέδια, να συζητήσουν στους χώρους δουλειάς και να κλιμακώσουν την πάλη τους με την προκήρυξη νέας απεργίας στις αρχές Φλεβάρη, όπως προτείνουν δεκάδες συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Πιάστηκαν στα πράσα

Για την αποκάλυψη του ΠΑΜΕ, συνδικαλιστικά στελέχη της ΓΣΕΕ που συμμετέχουν στο διάλογο - καρμανιόλα για τους εργάτες, διέρρεαν ότι δε θέλουν να σχολιάσουν το περιεχόμενο του εγγράφου (τι να πουν, άλλωστε, αφού είναι γνωστός ο ρόλος τους) και πρόσθεταν ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούν «με ένα χαλκευμένο και ανυπόστατο κείμενο του ΠΑΜΕ». Σύμφωνα με πληροφορίες, τα ίδια στελέχη έλεγαν ότι το έγγραφο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΠΑΜΕ περιέχει απόψεις του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) που έχουν υποβληθεί στον πρωθυπουργό. Σημείωναν, πάντως, ότι ο ΣΕΤΕ δε συμμετέχει στον «κοινωνικό διάλογο» ούτε υπογράφει την Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Και εδώ πιάστηκαν στα πράσα αφού ο ΣΕΤΕ δεν ήταν στο διάλογο, ενώ το χαρτί βρέθηκε στο τραπέζι του διαλόγου όπου είχαν κάτσει τα στελέχη της ΓΣΕΕ και οι υπόλοιποι «κοινωνικοί εταίροι».

Κανένα πρόσχημα για την εργοδοσία

Στο ίδιο έγγραφο που αποκάλυψε το ΠΑΜΕ, με άλλη διάταξη, προβλέπεται η κατάργηση της διάταξης στο άρθρο 9 του ίδιου νόμου με την οποία οι όροι συλλογικής σύμβασης που έληξε ή καταγγέλθηκε εξακολουθούν να έχουν ισχύ για ένα επιπλέον εξάμηνο και μάλιστα να καλύπτουν και τους νεοπροσλαμβανόμενους μέσα σε αυτό το εξάμηνο. Ακόμα προβλέπεται η κατάργηση της επόμενης παραγράφου του ίδιου άρθρου, που προβλέπει ότι για όλους τους εργαζόμενους και μετά την πάροδο του εξαμήνου εξακολουθούν να ισχύουν οι υφιστάμενοι όροι εργασίας, τουλάχιστον μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας.

Τέλος, με άλλη ερμηνευτική διάταξη κάνει ρητό ότι αντικείμενο της προσφυγής στη διαιτησία δεν μπορεί να είναι «η διατήρηση ή μη της ισχύος προηγούμενων συλλογικών ρυθμίσεων», ικανοποιώντας άλλη μια αξίωση της εργοδοσίας σχετικά με την αρμοδιότητα του ΟΜΕΔ και το εύρος των αποφάσεών του.

Τα παραπάνω συνιστούν ολική ανατροπή στο καθεστώς των συλλογικών διαπραγματεύσεων και ουσιαστικά καταργούν όλες τις κλαδικές και ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις - γιατί αυτό σημαίνει στην πράξη η έννοια της αναστολής τους - και δίνουν τη δυνατότητα στους κεφαλαιοκράτες να ρίξουν τους μισθούς όσο πιο χαμηλά γίνεται.

4 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Το προβλημα, φιλε οικοδομε...
Κατα την γνωμη μου...ΔΕΝ ειναι οι συλλογικες συμβασεις ΜΟΝΟ...!!

Ειναι δυστυχως...
Ο διαχωρισμος των εργατων, και των υπαλληλων..Σε ΕΕΛΟΝΤΕΣ δουλους...
Και σε ΕΞΑΝΑΓΚΑΣΜΕΝΟΥΣ δουλους...!!
Αυτοι που αρνουνται να δουλεψουν..κυριολεκτικα ΤΣΑΜΠΑ...
[αφου δουλευουν με μεροκαματα, λιγωτερα απο το Ταμειο Ανεργιας]

Γραφονται στα καταστιχα, των αφεντικων σαν..Ανεπιθυμητοι...!!!

Και ειναι δικασμενοι, απο τα αφεντικα..Σε Θανατο...!!!

Γι αυτο..Οτι και να συζητουν οι..Κοινωνικοι εταιροι...Ειναι απο πριν δικασμενο..Στη συνειδηση των εργατων...!!!
Θελουν απλα...Ενα κρατος ΑΝΕΡΓΩΝ...Οι οποιοι...Περιστασιακα θα κανουν και..Κανενα μεροκαματο...

Ετσι θελετε να ζησουνε τα παιδια μας;;;

Θα μεταναστευσουν ολα...!!!

Μαυρη πετρα θα ριξουν...!!!

oikodomos είπε...

Έτσι είναι συνάδελφε. Αυτό θέλουν και το έχουν σχεδόν καταφέρει. Και στη δική μου δουλειά το ίδιο γίνεται. Δίνεις μια τιμή που υπολογίζεις να βγάλεις ένα μεροκάματο σε επίπεδο προηγούμενων χρόνων, και πάνε άλλοι και δίνουν ακόμα πιο φτηνά, και δεν ζητούν ένσημα, και πλακώνουν και τη δουλειά φίλε και της βγάζουν τα μάτια. Κλέφτες δεν μπορούμε να γίνουμε φίλε. Είμαστε μαθημένοι αλλιώς, να κρατάμε το μέτωπο καθαρό και ψηλά. Αυτά τα καθάρματα αυτό θέλουν, να σκύψουμε το κεφάλι, να δεχόμαστε τα ψίχουλα της ελεημοσύνης που θα μας ρίχνουν και να τους κάνουμε και τεμενάδες. Τους βλέπεις αυτούς στο Βόλο. Λέω κάποιες στιγμές, ρε γμτ μου δεν έχουν ανδρισμό ρε, πως ανέχονται δυο τσοπανόσκυλα των αφεντικών να τους κάνουν ότι θέλουν τα αφεντικά.
Δεν βλέπουν τους άλλους, από Ασπρόπυργο, τόσες φορές πήγαν εκεί να τους εξηγήσουν πως μόνο ωφελημένοι θα βγουν αν συμπαραταχτούν όλοι οι εργατες. Δεν έχουν αξιοπρέπεια; Ποιο είναι το μέλλον μας δηλαδή; Να γίνουμε σύγχρονοι "μπαρμπα-Θωμάδες"; Όχι ρε, δεν το δέχομαι αυτό, θα σας πολεμήσω όσο θα έχω δύναμη. Καλή δύναμη!

Scorpion49 είπε...

Πηγαίνουν λένε για να μην κατηγορηθούν ότι αρνούνται το διάλογο, και στα μουλωχτά συζητούν, ή κάνουν συμφωνίες θηλιά στο λαιμό των εργαζομένων. Δεν είναι η πρώτη φορά, ευτυχώς υπάρχουν και οι θεματοφύλακες του ΠΑΜΕ για να αποκαλύπτουν τις προθέσεις τους. Από κοντά παιδιά, μην τους αφήνετε μόνους, μην τους έχετε καμία εμπιστοσύνη.
Καλό βράδυ!

oikodomos είπε...

Scorpion49 καλημέρα. Είναι τα τσιράκια τους, ιδρώνουν για να μην κατηγορηθούν από τα αφεντικά τους ότι δεν υπηρετούν σωστά τα συμφέροντά τους. Των βιομηχάνων εννοώ, όχι βέβαια των εργαζομένων που τους εξέλεξαν για αντιπροσώπους τους. Δεν φτάνει το ΠΑΜΕ όμως, αν δεν ξεσηκωθούν οι όλοι εργάτες, αυτοί, στη θηλειά που μας βάζουν στο λαιμό κυβέρνηση και βιομήχανοι, θα βάλουν το σαπούνι. Καλή δύναμη!