Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2012

Η ευτυχία του να μην είσαι κομμουνιστής

* Απαλλαγμένος από το επαχθές βάρος τού να δηλώνεις ανοιχτά την ιδεολογία σου, κυκλοφορείς άνετα σε κάθε περιβάλλον, συγχρωτιζόμενος με τους πάντες, και δηλώνοντας "ευαισθητοποιημένος πολίτης", "κριτικό πνεύμα", άνθρωπος "της αριστεράς", "προοδευτικός", ή τίποτε απολύτως, γιατί είναι αυταπόδεικτο ότι μιλάς από θέση ισχύος. Στο κάτω-κάτω, δεν είσαι κομμουνιστής --ή μάλλον είσαι και αυτό, αλλά στον ιδανικό κόσμο που έχεις ήδη ολοκληρώσει μες στο μυαλό σου, εκεί που μόνο εσύ θα είσαι κομμουνιστής-- και κανείς δεν δικαιούται να σου ζητά λογαριασμό για το τι είσαι.

* Κριτικάρεις τους πάντες και τα πάντα από μια εξαίσια θέση ατομικής ανωτερότητας, επισημαίνοντας τις αδυναμίες και αντιφάσεις τους ως πράγματα που εσένα δεν σε αφορούν, γιατί εσύ είσαι πλάσμα του εαυτού σου, αυτοδημιούργητη συνείδηση, απελευθερωμένος από προκαταλήψεις. Γιατί; Επειδή είσαι, απλά, εξυπνότερος. Η προπαγάνδα χάνει τον χρόνο της μαζί σου. Είσαι απροσπέλαστος στη χειραγώγηση της σκέψης, όλοι το γνωρίζουν αυτό. Στα κέντρα αποφάσεων προβληματίζονται ολημερίς με την περίπτωσή σου. Τέτοια σκληρά καρύδια δεν ξανάδαν!

* Η δική σου σιωπή για ό,τι δεν νιώθεις να σε αφορά είναι πάντα έκφανση της ελευθερίας σου, απόδειξη ότι έχεις καλύτερα πράγματα να κάνεις από το να παίρνεις θέση για ό,τι δε σε αγγίζει προσωπικά (γιατί έχεις ασυνήθιστες ευαισθησίες, πώς να το κάνουμε;) Εσύ δεν είσαι στρατιωτάκι σαν αυτούς, δεν είσαι ενεργούμενο. Η σιωπή τους για ό,τι νιώθεις ότι αφορά εσένα είναι, αναμφίβολα, σημάδι αδυναμίας να σε καλύψουν ή, χειρότερα, ενοχής. Το δηλώνεις δυνατά, σε όλους τους τόνους.

* Μπορείς ελεύθερα να καλλιεργήσεις και να επιδείξεις το προσωπικό σου γούστο, ένα μνημείο εκλεπτυσμού αφιερωμένο στην ανωτερότητα της δικής σου αισθητικής, την οποία έχεις συνθέσει με υπομονή και μεράκι, από ένα τεράστιο σουπερμάρκετ ιδεών όπου σού ανήκουν όλα τα προϊόντα δικαιωματικά, ακόμα κι αν δεν δημιούργησες προσωπικά κανένα. Γιατί εσύ είσαι ο κληρονόμος των κόπων της ανθρωπότητας για τη γνώση και την ομορφιά· εσύ, που τόσα κάνεις για να τα τιμήσεις όπως τους αξίζει.

* Η ιστορία δεν είναι φυλακή όταν δεν είσαι κομμουνιστής. Είναι ένας παιχνιδότοπος όπου κυκλοφορείς αμέριμνος παίζοντας καθημερινά τους ρόλους ανθρώπων που δεν είσαι, αλλά έχεις κάθε δικαίωμα να υποδύεσαι: τώρα Άρης Βελουχιώτης, τώρα Μίλτος Σαχτούρης, τώρα Κούνεβα, Τεμπονέρας, Πλουμπίδης, Κατσαρός, Καστοριάδης, Στίνας, Κροπότκιν, Μπακούνιν, Καβάφης, Λόρκα, και πάντα λίγο Μαρξ για επιδόρπιο. Μπορείς να φαντασιώνεσαι τον εαυτό σου ως Όργουελ των πολυκατοικιών· αντιφρονούντα που υψώνει το τεράστιο ανάστημά του σε γκρίζες Κεντρικές Επιτροπές· ρομαντικό μαχητή στον ισπανικό εμφύλιο· μοναχικό, αγέρωχο αναρχικό· αθάνατο ναύτη της Κροστάνδης. Είσαι τόσο μεγάλη προσωπικότητα, τέτοιος ογκόλιθος ύπαρξης όταν δεν είσαι κομμουνιστής!

* Αφού δεν είσαι τόσο ανόητος να πιστεύεις σε προγράμματα και στόχους, δεν θα χρειαστεί ποτέ σου να πείσεις και κανέναν για αυτά. Εσύ δεν θα βρεθείς ποτέ στην εξευτελιστική θέση να χτυπήσεις την πόρτα αγνώστων με κίνδυνο να την φας στα μούτρα. Δεν είναι δουλειά σου να πείθεις· είναι δουλειά των άλλων να πείσουν εσένα. Κοπιάστε, ινστρούχτορες! Εσύ δεν πείθεσαι εύκολα. Δεν είσαι αφελής εσύ. Θα τούς δείξεις! Θα ξεσκεπάσεις κάθε τους ανοησία, υποκρισία ή αφέλεια! Δεν χαρίζεις κάστανα εσύ!

* Όταν αρχίσουν τα ζόρια να σε πλησιάζουν, θα γίνεις καταγγελτικός! Πού είναι η "αριστερά;" Γιατί δεν ενώνονται για να σε υπερασπιστούν; Χα! Την πάρτη τους κοιτάνε όλοι! Νομίζουν ότι θα σε κοροϊδέψουν; Δεν εξαπατάσαι εσύ! Και ποιοί είναι αυτοί που θα σε πουν "μικροαστό"; Ο μικροαστός είναι άνθρωπος δειλός, σκυμμένος. Σε κοίταξαν εσένα να δουν ανάστημα; Κορμοστασιά; Ο Τζένγκινς Χαν θα έτρεμε μπροστά σου, ο Χίτλερ θα σε παρακάλαγε να μην γράψεις επιστολή που τον κατακευρανώνει στις εφημερίδες! Ήσουν αυτό που έτρεμε σε όλη του τη ζωή ο Στάλιν, κι ας μην το γνώριζε!

  • Όταν έρθει το τέλος, η ώρα σου να συντριβείς στον γενικό πολτό, το τελευταίο πράγμα που θα κάνεις είναι να αφήσεις ένα μακρόσυρτο "γιατί;", συντετριμμένος απαρηγόρητα για λογαριασμό της ανθρωπότητας, που θα σε χάσει οριστικά και αμετάκλητα, και τι θα κάνει η κακόμοιρη χωρίς εσένα;
                                                                             http://leninreloaded.blogspot.com/

16 σχόλια:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Όπως πάει η δουλειά και επειδή αυτή η "άτιμη η κενωνία" μάλλον δε χαμπαριάζει πλέον από μεταρρυθμιστικές αυταπάτες, οι οποίες κάποτε βόλευαν και κυκλοφορούσαν και σαν... μόδα, σε λίγο (και το πάω το στοίχημα)ο τίτλος που θα παίζει στην πιάτσα θα είναι "η μ@λ@κία του να ΜΗΝ είσαι κομουνιστής".

kariatida62 είπε...

Δεν μ'εχουν ποτέ άλλοτε χαστουκίσει τόσο δυνατά! Ποτέ άλλοτε και να με πονέσει τόσο πολύ!

Ξέρεις Οικοδόμε μου, πριν ένα μήνα περίπου, σε μια συζήτηση αντιπαραθετική που είχα μαζί μ'ενα πολιτικό πρόσωπο, που όπως αποκαλύφθηκε χθες ήταν ένα ανόητος μνηστήρας της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ,εισέπραξα τον ίδιο χαρακτηρισμό. Μ'αποκάλεσε μέρος του κοινωνικού πολτού!

Απ'όλες τις πλευρές τελικώς εγώ η ανένταχτη εκτιμούμαι ως κομμάτι του πολτού!
Ας έχουν όμως το νού τους γιατί ο πολτός αυτός κάποια στιγμή θα φουσκώσει και θα τους πνίξει όλους, χωρίς κανένα δισταγμό!

a.d. είπε...

Δεν νομίζω ότι το κείμενο αυτό αναφέρεται στον απλό ανένταχτο κόσμο.
Θα έλεγα μάλιστα ότι δεν αναφέρεται επί του προσωπικού σε καμία περίπτωση, αλλά ότι περιγράφει και καυτηριάζει διάφορα ιδεολογήματα που ακούγονται και αναπαράγονται στις μέρες μας για τους κομμουνιστές (πχ "κολλημένοι" ή "στρατιωτάκια").

Scorpion49 είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη εάν οι συμπολίτες μας ξεκολλήσουν από την μικροαστική αντίληψη, και εφόσον το κόμμα σχεδιάσει-αναπτύξει καλύτερα τις δομές του-λειτουργίες του θα μπορέσουμε να κερδίσουμε ακόμη περισσότερο κόσμο. Πιστεύω ότι το κόμμα με οδηγό τη Μαρξιστική-Λενινιστική Κοσμοθεωρία, με νέες ιδέες για την εφαρμογή της στις σημερινές συνθήκες, με μπροστάρηδες στις ηγετικές θέσεις νέα κομματικά στελέχη (χωρίς να παραγκωνισθούν τα παλαιά έμπειρα στελέχη), θα πετύχει να πείσει όλο και περισσότερους έλληνες πολίτες.

Νομίζω ότι θα συμφωνήσω με την άποψη του.. της a.d., θα πρέπει όμως να δούμε και από τη μεριά μας μήπως έχει φταίξει κάτι και έχουν αναπτυχθεί διάφορα ιδεολογήματα που χρήζουν καυτηριασμού.

Θα συμφωνήσω και με την αγαπητή kariatida62, γιατί ο λαϊκός πολτός όταν φουσκώσει, εκτός του ότι ξεχειλίζει και μπορεί να τους πνίξει, πρώτα θα τους έχει ζεματίσει. Διπλό λοιπόν το κακό, ας σκέφτονται λοιπόν δύο φορές πριν εκστομίζουν ανόητους και προσβλητικούς χαρακτηρισμούς!
Καλή εβδομάδα σε όλους!

μαχαιρης είπε...

Δεν θα συμφωνησω..με αυτα που λες..Γιατι ειναι "βαρια"...
Θα συμφωνησω ομως..Με αυτα πο ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ...!!
Που ειναι σωστα...!!
Σαματις εγω που τα λεω...Πιο λαιτ;;;
Τι κερδιζω;;
Εχω την εντυπωση..Οτι ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΖΕΙ ΚΑΝΕΙΣ...!!
Μονο λεει εκεινα που θελει...Χωρις να διαβασει τα δικα μου...!!!

Οικοδόμος είπε...

Ευρυτάνα Ιχνηλάτη καλησπέρα.
Συμφωνώ με τη διαπίστωσή σου φίλε. Πλησιάζει η ώρα που όλοι θα κληθούμε να πάρουμε θέση για όσα μας συμβαίνουν. Αυτή η κατάσταση δεν είναι δυνατόν να διαιωνίζεται και τότε θα πάει κάθε κατεργάρης στον πάγκο του. Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

kariatida62 καλησπέρα.
Δεν κατάλαβα ποιο χαστούκι σε πόνεσε. Το κείμενο ή η ανακοίνωση του συμπατριώτη μου (φαντάζομαι αυτόν εννοείς) "ανόητου μνηστήρα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ";
Το κείμενο δεν τα βάζει με όσους δεν είναι κομμουνιστές. Όχι. Τα βάζει με όλους όσους εφευρίσκουν ένα σωρό "ιδεολογήματα" όπως γράφει και ο φίλος a.d., εναντίον των κομμουνιστών, από ΔΗΘΕΝ ανεξάρτητες, αριστερές ή προοδευτικές θέσεις, δίνοντας συγχωροχάρτι με τη στάση τους στην κυβέρνηση των πλουτοκρατών και τις πολιτικές της. Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

a.d. καλησπέρα.
Πολύ σωστή η παρέμβασή σου.
Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

scorpion49 καλησπέρα.
Δεν πάσχει η δύναμη της θεωρίας του Μ/Λ. Υπάρχουν προβλήματα και ελλείψεις στη λειτουργία και δράση του κόμματος, αυτό είναι αναμφισβήτητο. Είναι καθήκον των οργανωμένων κομμουνιστών να τα ελαχιστοποιούν και να ατσαλώνουν με τη δράση τους αυτή τη δύναμη των ιδεών, να την κάνουν κτήμα σε όλο και πιο πλατιές μάζες του λαού. Εμείς οι απ' έξω, θα λέμε τη γνώμη μας καλοπροαίρετα, και θα κρίνουμε αυστηρά, με σκοπό να συμβάλουμε στην εξάλλειψη των αδυναμιών, λαβαίνοντας όμως πάντα υπόψη μας και τις ανάλογες συνθήκες μέσα στις οποίες οι δράσεις συμβαίνουν.
Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

Μαχαίρη καλησπέρα.
Ειλικρινά δεν κατάλαβα το σχολιασμό σου φίλε. Ούτε σε ποιον απευθύνεσαι.
Να με συμπαθάς αλλά ...δεν σ' έπιασα!
Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Φίλε scorpion49, η μαρξιστική λενινιστική κοσμοθεωρία μια χαρά είναι, και προπαντός επίκαιρη στα βάρβαρα χρόνια που ζούμε. Eπίσης, η απελευθερωτική της δυναμική έχει βαθιά αξιακή σημασία για τον άνθρωπο που ποθεί να εξανθρωπιστεί σπάζοντας τα δεσμά της εκμετάλλευσης του σάπιου καπιταλιστικού συστήματος. Ακόμη, κι αυτό είναι άκρως σπουδαίο, έχει εμπνεύσει λαούς ολάκερους σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να ξεσηκωθούν ώστε να πάρουν τη ζωή και τις τύχες τους στα χέρια τους, χωρίς αφεντάδες.
Κατά πόσον όμως αυτή εφαρμόζεται στην επαναστατική της διάσταση από όσους την ευαγγελίζονται είναι ένα άλλο σοβαρότατο ζήτημα που σηκώνει μεγάλη κουβέντα.

Αντωνης είπε...

Για το κείμενο απάντησε εκ μέρους μου ο a.d, τον οποίο και ευχαριστώ.

Καλό θα ήταν να είναι γνωστό ότι καθημερινά βριζόμαστε απρόκλητα για αυτό που είμαστε στο διαδίκτυο από ανθρώπους που δηλώνουν αριστεροί, και μας περιγράφουν ως αιμοσταγείς επίδοξους δικτάτορες, ηλίθιους, αμόρφωτους, ζόμπι, στρατιωτάκια, κλπ χωρίς να γνωρίζουν στην ουσία το παραμικρό για μας ως ανθρώπους.

Κάπου κουράστηκα να διαβάζω τους λίβελλους του κάθε "ελευθερογνώμονα" που επιδεικνύει, δήθεν, την δική του ανθρώπινη ανωτερότητα, και έγραψα αυτό το κείμενο.

Ευχαριστώ τον Οικοδόμο για την αναδημοσίευση.

Scorpion49 είπε...

Αγαπητοί φίλοι, Οικοδόμε και Ευρυτάνα Ιχνηλάτη,
Δεν έγραψα κάπου ότι πάσχει, ή δεν είναι μια χαρά η Μαρξιστική-Λενινιστική Κοσμοθεωρία, κάθε άλλο μάλιστα, εκείνο που τόνισα ήταν ότι «….με νέες ιδέες για την εφαρμογή της στις σημερινές συνθήκες……» Κάτι πρέπει να αλλάξει και αυτό φυσικά δεν είναι η εν λόγω κοσμοθεωρία, αλλά πως θα εφαρμοστεί στην πράξη στις σημερινές συνθήκες, και αυτό είναι ευθύνη του ΚΚΕ, γι’ αυτό το στηρίξαμε όλα μας τα χρόνια και θα το στηρίξουμε όσα χρόνια ακόμη χρειαστούν, αρκεί με την πολιτική του να κερδίζει την εμπιστοσύνη μας. Προσωπικά το λάβαρο του ΚΚΕ δεν πρόκειται να το πατήσω, θα λέω τη γνώμη μου χωρίς φόβο και πάθος πάντα για το καλό του κόμματος, ας λαμβάνονται όμως υπόψη έστω και αυτές οι ταπεινές σκέψεις.
Ευχαριστώ για την υπομονή σας,
Εύχομαι καλή δύναμη, και καλή επιτυχία στους αγώνες!

Οικοδόμος είπε...

Αντώνη καλώς σε βρήκα.
Σημαντική η συμβολή του κειμένου σου στο ξεκαθάρισμα κάποιων "εκκρεμοτήτων" σχετικά με τους κομμουνιστές. Για τους καλοπροαίρετους βέβαια, γιατί οι ...άλλοι αυτό που είναι να πουν θα το πουν. Κάποια πράγματα πρέπει να μπαίνουν στη θέση τους πάντως, και τα έβαλες. Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Scorpion49 καλησπέρα.
Δεν αποκόμισα τέτοιο συμπέρασμα. Απλά μια επισήμανση έκανα. Ξέρω την άποψή σου και για τις ιδέες και για τη δύναμη τους και για την αναγκαιότητά τους να εφαρμοστούν. Όσο για τις άλλες επισημάνσεις σου, κατανοητές.
Καλή δύναμη φίλε!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Scorpion49,
Δεν υπονόησα -καν- ότι αμφισβητείς ή θεωρείς, εσύ ειδικά, ανεπαρκή την μαρξιστική λενινιστική κοσμοθεωρία.
Δες σε παρακαλώ -ξανά- φίλε μου, τις τελευταίες τρεις σειρές του σχολίου μου. Χαιρετώ.