Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

"Ελληνική Χαλυβουργία" : 72 μέρες στην πύλη. Αγώνας για την επιτυχία των κρίσιμων απεργιών σε Μαγνησία στις 12, και Αττική στις 17 Γενάρη.

Ποιος να το περίμενε πριν από εβδομήντα δύο μέρες όταν στη γενική συνέλευσή τους οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» του Ασπροπύργου, έπαιρναν την πρώτη απόφαση για απεργία. Ο αγώνας τους θέριεψε, έδωσε δύναμη στους ίδιους και τις οικογένειές τους. Όσο κι αν κάποιοι ήθελαν να πιστεύουν πως θα λυγίσουν γρήγορα, αυτοί διέψευσαν κάθε τέτοια προσδοκία. Χτες ο βιομήχανος Μάνεσης προχώρησε σε μια ακόμα προκλητική ενέργεια απολύοντας άλλους δέκα τρεις εργάτες. Εξήντα πέντε συνολικά εργάτες έχασαν τη δουλειά τους απ’ την αρχή της απεργιακής τους κινητοποίησης.

Όσοι εξακολουθούν να τρέφουν ψευδαισθήσεις πως υπάρχουν «άλλες λύσεις» στην υπόθεση των απεργών εργατών, αλλά και στην κατάσταση που όλοι οι εργάτες ζούμε σήμερα, είναι ώρα να καταλάβουν πως τα ψέματα τέλειωσαν. Αυτό ήδη το έχουν καταλάβει καλά οι απεργοί χαλυβουργοί που δεν γονατίζουν κάτω από τις τις μαζικές απολύσεις και τις συνεχιζόμενες απειλές της εργοδοσίας για κλείσιμο του εργοστασίου. Συσπειρωμένοι στο Σωματείο τους και έχοντας τη συμπαράσταση της εργατικής τάξης και του τμημάτων του λαού, χαλυβδώνουν την πίστη τους στη νικηφόρα έκβαση του δίκαιου αγώνα τους.

Είναι αλήθεια πως η συμπαράσταση που εκδηλώθηκε από τμήματα του λαού είναι μεγάλη. Μια απλή συμπαράσταση από μέρους μας όμως δεν φτάνει. Δεν είναι αρκετή η έκφραση της αλληλεγγύης μας ηθικά ή οικονομικά. Πρέπει να δράσουμε επιτέλους. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι απολυμένοι, όσοι τυχεροί ακόμα δουλεύουν, να μπούμε και να βαδίσουμε στο δρόμο που άνοιξαν οι πρωτοπόροι εργάτες της φωτιάς. Μεγάλο βήμα σ’ αυτή τη δράση αποτελούν οι προσεχείς απεργίες στο νομό  Μαγνησίας στις 12, και στην Αττική στις 17 Γενάρη που έχουν κηρύξει τα εργατικά κέντρα των νομών. Να εντείνουμε την προετοιμασία τους, να μη χάσουμε ούτε στιγμή, να μη μείνει κανείς εργάτης χωρίς ενημέρωση, σε όλους τους χώρους δουλειάς. Να νεκρώσουν τα πάντα αυτές τις μέρες. Να είναι οι δικές μας μέρες.

Ιδιαίτερη προσπάθεια να καταβάλλουμε στο να πειστούν οι εργάτες της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» των εργοστασίων του Βόλου και του Βελεστίνου, να προσπεράσουν τις υποτελείς στα συμφέροντα του αφέντη-βιομήχανου Μάνεση ηγεσίες των σωματείων τους, και να γίνουν μια γροθιά με τ’ αδέλφια τους του Ασπροπύργου. Να καταλάβουν πως δεν μπορούν να σώσουν το τομάρι τους «κοιτάζοντας τη δουλειά τους». Αν ηττηθούν οι απεργοί συνάδελφοί τους, η ήττα θα είναι και δική τους, θα είναι όλων των εργατών και θα σημάνει ακόμα μεγαλύτερη οπισθοχώρηση για την εργατική τάξη.

Ήρθε η ώρα να βαδίσουμε σύσσωμοι στο πλευρό των απεργών χαλυβουργών του Ασπροπύργου, όλοι οι εργάτες,  να πάρει ο αγώνας παλλαϊκό χαρακτήρα. Ήρθε η ώρα να νικήσουμε το φόβο, να πάρουμε δύναμη και κουράγιο από τους πρωτοπόρους που εβδομήντα δύο μέρες παραδίδουν μαθήματα σωστής ταξικής συμπεριφοράς, μαθήματα ήθους και αξιοπρέπειας. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος πέρα από το να αγωνιστούμε ενάντια στην εξαθλίωση, τη φτώχεια, τη μιζέρια που μας προορίζουν. Να καταλάβουμε όλοι επιτέλους σε ποια τάξη ανήκουμε, πόση δύναμη έχουμε και ποιο είναι το συμφέρον μας. Καλό αγώνα!

20 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Καλά και περίκαλα όσα μας γράφεις και μας προτρέπεις.
Η ιστορία όμως μας δείχνει, πως βίαια καθεστώτα όπως αυτά που βιώνουμε στην χώρα μας αλλά και στην ήπειρό μας γενικότερα,ίσως στον Κόσμο όλο...δεν πτοούνται με απεργιούλες και διαμαρτυριούλες..!
Δυστυχώς! Η ανατροπή επιτυγχάνεται βίαια, όσο βίαια είναι κι'αυτά!
Τους βλέπεις να παίρνουν απο λόγια?
Ολα τα ελέγχουν...και κυρίως την δικαιοσύνη! Επομένως πώς ελπίζεις???

Οικοδόμος είπε...

kariatida62 καλησπέρα.
Όταν έγραφες το σχόλιό σου ήμουν στο σπίτι σου κι έβλεπα το βίντεο... θα περάσω να στα πω. Τί έγινε; Πήρες τ' άρματα βλέπω. Ναι η ανατροπή γίνεται με βία, αλλά νομίζεις πως είναι τώρα "ώρα για τέτοια"; Λες όλος αυτός ο κόσμος που δεν συμμετέχει στις "απεργιούλες και διαμαρτυριούλες", που πληρώνει τα χαράτσια με μόνη του αντίδραση μια μούτζα στους "300", που τσουβαλιάζει "όλους τους πολιτικούς", ή ακόμα κι αυτούς που λένε πως "πρέπει να βάλουμε πλάτη για να σωθεί η πατρίδα", λες όλοι αυτοί να μην αντιδρούν προσμένοντας πιο βίαιες λύσεις; Δεν το νομίζω. Εδώ δεν μπορείς να πείσεις τον εργάτη του Βόλου να συμπαρασταθεί στο συνάδελφό του , του Ασπροπύργου, να απεργήσει για το καλό και των δύο, θα τον πείσεις για βίαιες λύσεις; Δε νομίζω, υπομονή λοιπόν, όλα στην ώρα τους... Θέλει δουλειά πολλή για να αφυπνιστούν συνειδήσεις και να αναλάβει κάποτε ο εργάτης τις ευθύνες του απέναντι στην ιστορία.
Και πρώτα απ' όλα συμμετοχή στα κοινά. Καλή δύναμη!

kariatida62 είπε...

Οικοδόμε μου, τ'αρματα δεν τα πήρα!
Αν τάχα πάρει δεν θα ήμουν τώρα εδώ να μιλάμε...
Τ'αρματα τα θεωρώ ως την μόνη διέξοδο της ανατροπής του συστήματος.
Η κοινωνία δεν αντιδρά γιατί δυστυχώς η κομματοκρατία ζει και βασιλεύει επ' αυτής!
Η μισή Ελλάδα ανήκει στους εταίρους της εξουσίας, των συντεχνιών και των ομάδων συμφερόντων και η άλλη μισή Ελλάδα βασανίζεται με τουρκογύφτικα στα κέντρα της Παραλιακής και Ψυρρή ή κοιμάται τον ύπνο του Δικαίου..!

Επρεπε να σε είχα τα Χριστούγεννα στην Αράχωβα ναβλεπες τα Καγιέν να πηγαινοέρχονται και τα ξενοδοχεία σχεδόν με πληρότητα 80-90% και θα καταλάβαινες πως η κρίση δεν αγγίζει όλους τους Ελληνες!
Ποιοι λοιπόν θελεις να πάρουν τ'άρματα? Ποιοι απέμειναν?

Οταν όμως θ'αρχίσει το στομάχι να παίζει ταμπούρλο απο την πείνα, όταν θα μας έχουν πάρει και το τελευταίο μασουράκι ευρώ που έχουμε φυλάξει στην άκρη για μια ώρα ανάγκης και τρέφουμε αυταπάτες ότι θα το γλυτώσουμε, τότε θα δεις και την Θειά μου την Αμερσούδα με καλάσνικωφ στην Πατησίων! Αλλά τότε φίλε Οικοδόμε μου θάναι πολύ αργά! Τότε η Ελλάδα μας δεν θα είναι ίδια!
Και τότε κι'εγώ και συ θα χτυπάμε το κεφάλι μας, που δεν δράσαμε έγκαιρα!
Μακάρι οι προβλέψεις μου να πέσουν έξω και να διαψευστώ....

dimitris είπε...

Οικοδομε καλησπερα, δεν σε ''προλαβαινουμε'', η σειρα σου να περασεις την ''βασικη'' εκπαιδευση απο την Μπουμπουλινα του διαδυκτιου, εχει βασανα η ζωη...

Οικοδόμος είπε...

kariatida62, και βέβαια η κρίση δεν αγγίζει όλους Έλληνες. Αγγίζει όμως τους περισσότερους. Όλοι αυτοί, οι πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνεργοι, ούτε καγιέν έχουν ούτε στην Αράχωβα κάνουν Χριστούγεννα. Αυτοί μαζί με τους εργαζόμενους που τους κόβουν το μεροκάματα, θα πρεπε να πρωτοστατούν στις απεργίες και τις διαδηλώσεις. Δεν το κάνουν, τουλάχιστον οι πολλοί. Το παιχνίδι χάθηκε όταν ο λαός πείστηκε από τους παπατζήδες πως ο αγώνας δικαιώθηκε. Μετά ακολούθησαν κλαδικές κλπ, να μην κάνω αναλύσεις , τα ζήσαμε όλοι. Οι σοσιαληστές ροκάνισαν και διέλυσαν το λαϊκό κίνημα που ανασυντάσσεται. Προκάλεσαν μεγάλη ζημιά, σε διεθνές επίπεδο. Ανάλογα συμβαίνουν και σε άλλες χώρες.Αυτοί που βάφτιζαν το μαύρο άσπρο, ξέσκισαν ό,τι απέμεινε από τις σάρκες της ελλαδίτσας, που κάποιοι νόμισαν πως έγινε ξαφνικά ισχυρή επειδή κάναμε ολυμπιακούς που τους πληρώσαμε τρεις φορές απ' όσο έπρεπε, μπλα μπλα μπλα. Κι άλλα πολλά, που να τα γράψω όλα, δεν γίνεται εδώ.
Ποτέ όμως δεν θα είναι αργά για ανατροπή . Αυτή η κατάσταση που ζούμε σήμερα, ανατρέπεται από ένα τσαφ, όταν θα έχουν δημιουργηθεί οι κατάλληλες προϋποθέσεις. Μήπως πίστευε κανείς πριν τρία χρόνια που θα φτάναμε σήμερα; Ποτέ δεν είναι αργά για αγώνες. Ο μόνος αγώνας που δεν κερδίζεται είναι αυτός που δεν δίνεται. Καλή δύναμη να χεις!

Οικοδόμος είπε...

Δημήτρη δεν έχεις δίκιο, η φίλη μας ομορφαίνει το διάλογο. Του δίνει νοστιμιά!

Οικοδόμος είπε...

Α, και που είστε...
ρίξτε και καμιά φήφο στην ...κάλπη δίπλα!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

1) Eπί της ανάρτησης που μας καίει και μας τσουρουφλίζει:
Έγραψες το εξής:
"Πρέπει να δράσουμε επιτέλους. Όλοι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι απολυμένοι, όσοι τυχεροί ακόμα δουλεύουν, να μπούμε και να βαδίσουμε στο δρόμο που άνοιξαν οι πρωτοπόροι εργάτες της φωτιάς."
-------------
+ ΑΠΕΙΡΟ στα λεγόμενα αυτά.


Επίσης να προσθέσω:

2) Όσοι νομίζουν ότι θα σώσουν το δικό τους "τομάρι" σκύβοντας ευλαβικά κάτω από το πετραχήλι του κάθε εργοδότη, πλανώνται. Θα τους "ξεπετσιάσει" στο άψε σβήσε το αφεντικούλι τους και μετά δεν θα 'χουν ούτε τομάρι για να φυλάξουν!
-------------

gitsanas είπε...

"Οικοδόμε", φίλε μου
συμφωνώ απόλυτα με την "kariatida62".
Δεν είναι στάση αυτή ενός λαού που κατακρεουργείται. Το χάσαμε το παιχνίδι, δυστυχώς...
Μην νομίζεις ότι γράφοντας αυτά, έχω σκύψει το κεφάλι...κάθε άλλο!!
"Φως" δεν βλέπω.
Που είναι οι απολυμένοι, οι άνεργοι, που γράφει ο "Ιχνηλάτης";
Γιατί σκύψαμε το κεφάλι;

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα Ευρυτάνα Ιχνηλάτη.
Καλή δύναμη φίλε!

Οικοδόμος είπε...

Γίτσα καλησπέρα.
Μη χάνετε το κουράγιο σας ωρέ!
Δεν είναι όλα χαμένα. Τόσος κόσμος παλεύει και όχι "για ένα πουκάμισο αδειανό". Πάντα οι λίγοι έκαναν την αρχή. Οι πολλοί ακολουθούσαν αφού πρώτα λοιδωρούσαν τους πρωτοπόρους.
Λοιπόν! Όταν το ηθικό θα πέφτει, μια επισκεψούλα στο φίλο σου τον οικοδόμο θα σε κάνει να νιώθεις καλύτερα. Κάτι σαν αντιβίωση ένα πράγμα. (Ψηφαλάκι ...ρίξαμε δίπλα;)
Καλή δύναμη!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Ο λαός δεν θα παραδοθεί ούτε στους εκμεταλλευτές ούτε στην απογοήτευση. Το μέλλον ανήκει στο λαό και όχι στο ξένο και ντόπιο κηφηναριό. Η καταπίεση γεννάει την αντίσταση και τον τελευταίο λόγο θα τον πουν αργά ή γρήγορα οι άνθρωποι του καθημερινού μόχθου. Ψηλά το κεφάλι, με την αναμεταξύ μας αλληλεγγύη και την αγωνιστική μας ενότητα θα πάρουμε τη ρεβάνς.

Οικοδόμος είπε...

Δεν το βάζουμε κάτω ωρέ δεν παραδινόμαστε λέμε!
Καλή σου μέρα φίλε Ευρυτάνα, καλή δύναμη!

Romanos είπε...

Και τώρα πρέπει να δώσουμε μάχη.. ασταμάτητη.. μάχη να διαδώσουμε ότι επίκειται πάλη των τάξεων, πιο συγκεκριμένα αντεπίθεση από την δική μας..
Και μπορεί κάποιοι να νομίζετε ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο ή ότι δεν πρόκειται να βγει τίποτα αλλά είστε και στα δυο λάθος..
Χωρίς να έχουμε την πλειοψηφία με το μέρος μας (μην γελιέστε, είμαστε λίγοι ακόμη με το απαραίτητο θεωρητικό υπόβαθρο + την βούληση για πράξεις) δεν μπορούμε να κάνουμε δυστυχώς τίποτα...
Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν μπορούμε να φτάσουμε στο σημείο να παλέψουμε και να νικήσουμε ακόμη..
Άλλωστε όλοι κάπου θα έχετε διαβάσει ότι νομοτελειακά και αυτή η πάλη θα είναι κερδοφόρα για εμάς, μέχρι να φτάσουμε στην κατάργηση των τάξεων...... (αμήν!)

Καλημέρα!!!

Οικοδόμος είπε...

Romanos καλησπέρα και καλώς όρισες!

Γράφεις:

"Και μπορεί κάποιοι να νομίζετε ότι δεν χρειάζεται κάτι τέτοιο ή ότι δεν πρόκειται να βγει τίποτα αλλά είστε και στα δυο λάθος.."

Δεν νομίζω κάποιος από τους φίλους που σχολίασαν παραπάνω να αμφισβητεί πως η κοινωνία μας είναι ταξική. Απογοήτευση περισσότερο διακρίνω παρά άρνηση. Συμφωνώ πάντως ΑΠΟΛΥΤΩΣ με όσα γράφεις. Μπορούμε να νικήσουμε και θα νικήσουμε. Καλή δύναμη!
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

Είδες; Από αβλεψία σου ευχήθηκα δυο φορές. Τώρα το πρόσεξα. Δεν πειράζει όμως. Έτσι κι αλλιώς χρειαζόμαστε πολλή και καλή δύναμη στο δύσκολο αγώνα. Οπότε ...μη γράψεις λάθος!

Romanos είπε...

Δεν το έγραφα για κάποιον συγκεκριμένα αλλά γενικότερα... αυτές οι δύο τάσεις επικρατούν (σε άτομα τα οποία διαθέτουν και κάποιο μυαλό μαζί με κρίση...)
Και προφανώς δεν σε διαβάζουν μόνο όσοι σχολιάζουν, όπως άλλωστε έκανα κι εγώ για κάμποσο καιρό τώρα..
Καλώς με δεχτήκατε όπως και να'χει και εννοείται: Καλή Δύναμη!!!

Romanos είπε...

Ξεκινήσαμε μαζί με κάτι φίλους να γράφουμε κι εμείς κανα δυο αράδες.. Αν θέλετε ρίχτε του μια ματιά..
Εδώ είναι κάτι δικό μου με αρκετά επιθετική στάση.. (όπως δηλαδή τα'χω στο μυαλό μου..)

(δεν είχα σκοπό να κάνω διαφήμιση αλλά θα μου άρεσε ένα φίντμπακ από κάποιους που θεωρώ ομοϊδεάτες...)
:)

Romanos είπε...

Το λινκ ξέχασα κλασσικά!
http://e-dealistes.blogspot.com/2011/12/blog-post_25.html

Οικοδόμος είπε...

@Romanos: Έγινες κατανοητός.