Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

«Η τριλογία του πολέμου» του Δημήτρη Γληνού, στην e-βιβλιοθήκη "Οικοδόμος"



«[…] Το βιβλίο του τόγραψε ο Δάσκαλος εξορισμένος στη Σαντορίνη, στις παραμονές του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου, στα 1938. Είναι τόσο ζωντανό κι αληθινό, που νομίζει κανείς, πως ο «πόλεμος που έρχεται» δεν είναι ο χτεσινός που ήρθε, παρά ο αυριανός που ετοιμάζεται να ρθει. Η «Τριλογία του Πολέμου» είναι μοναδικό βιβλίο στην ιστορία της ελληνικής Σκέψης. Μοναδικό για την επιστημοσύνη του, την τετράγωνη λογική του, το ρεαλισμό του και τη διαλεχτική του: τη διαλεχτική του ιστορικού υλισμού, που έξω απ’ αυτόν καμιά γνώση των κοινωνικών φαινομένων δεν είναι μπορετή.

Ξετινάζοντας με τη σειρά τους μια-μια όλες τις ερμηνείες του πολέμου (την υπέρλογη, την προσωποκρατική, την ηθική, την ιδεαλιστική, την εθνικιστική, την εκπολιτιστική, τη βιολογική, την οικονομική) και κατεβάζοντας το θέμα από τη σφαίρα των αυθαιρέτων κι απατηλών εννοιών στο έδαφος της επιστήμης, ξεχωρίζει τις πραγματικές αιτίες που γεννούνε και διαιωνίζουνε το κακό κι αποδείχνει πως μήτε «μυστήριον» είναι μήτε κι αναπόφευχτο. Αλλά κανένας άλλος τρόπος  δεν υπάρχει ν’ αποτραπεί το κακό, κανένας άλλος από την αλλαγή των αντικειμενικών όρων της κοινωνικής συμβιώσεως: δηλαδή με την κατάργηση της ταξικής κοινωνίας, που δεν μπορεί μήτε να διατηρήσει μήτε να μεγαλώνει την κυριαρχία της απάνω στους λαούς παρά με τον ακατάπαυτον πόλεμο. […]» Ήταν ένα απόσπασμα από τον πρόλογο του βιβλίου που έγραψε ο Κώστας Βάρναλης.

«Η τριλογία του πολέμου» γράφτηκε το Σεπτέμβρη-Νοέμβρη του 1938, στον Πύργο της Σαντορίνης, όπου ο Δημήτρης Γληνός ήταν εξόριστος. Το έργο προσχεδιάστηκε σε τρία μέρη. Ο συγγραφέας πρόλαβε  να γράψει το πρώτο μέρος, το μεγαλύτερο τμήμα από το δεύτερο και τον σκελετό του τρίτου μέρους. Πέθανε στις 26 Δεκέμβρη του 1943.

Από σήμερα το βιβλίο του μεγάλου διανοητή και δάσκαλου «Η τριλογία του πολέμου», εκδόσεις ΦΛΟΓΑ - Αθήνα 1956, παίρνει τη θέση του στα ράφια της e-βιβλιοθήκης του ιστολογίου μας. Μπορείτε να το διαβάσετε διαδικτυακά ή να το κατεβάσετε στον υπολογιστή σας, σε μορφή pdf. Πατήστε πάνω στη λέξη Scribd, που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος του παραθύρου, και το βιβλίο θα «ανοίξει» σε φυσικό μέγεθος.



Αν το επιθυμείτε, μπορείτε να δείτε όλα τα βιβλία της e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος πατώντας ΕΔΩ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: