Τετάρτη 30 Οκτωβρίου 2013

Τα Χρυσαυγίτικα «δίχτυα» στην Ιχθυόσκαλα: Ενας σκοτεινός διορισμός και το πάρτι με τα δωρεάν ψάρια


Οι δολοφονικές επιθέσεις ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν την επικαιρότητα, ωστόσο, εκείνο που προκαλεί αλγεινή εντύπωση είναι ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν να «πάρουν τον έλεγχο» της περιοχής και να διορίσουν «δικό του παιδί» σε θέση κλειδί.

Ηδη πριν από τις εκλογές οι «επισκέψεις» της Χρυσής Αυγής στην περιοχή είχαν πληθύνει, ενώ μετά και την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος στη Βουλη η παρουσία τους έγινε μόνιμη δημιουργώντας προβλήματα και προκαλώντας βίαιες επιθέσεις.
Ο λόγος ήταν η απαίτησή τους να προτιμούνται Ελληνες ψαράδες παρά αλλοδαποί ενώ, κατά περιπτώσεις, έφτασαν στο σημείο να πραγματοποιήσουν δολοφονικές επιθέσεις όπως είχε γίνει με μια ομάδα Αιγύπτιων ψαράδων.
Ενδιαφέρον, πάντως, έχει η υπόθεση ενός «δικού τους παιδιού», συγγενής του συνονόματού του βουλευτή Α' Πειραιώς, Νίκου Κούζηλου, ο οποίος βρέθηκε από το πουθενά στη θέση του επόπτη (αναπληρωτή διευθυντή) στην Ιχθυόσκαλα Κερατσινίου.
Ο εργαζόμενος στον Οργανισμό είναι απόφοιτος Δημοτικού, αλλά η θέση του επόπτη απαιτεί τουλάχιστον πτυχίο ΤΕΙ. Ωστόσο, η διοίκηση του Οργανισμού έκανε χρήση συγκεκριμένης διάταξης – παραθυράκι ώστε να προχωρήσει στην προαγωγή του, ενώ για να βρεθεί εκεί ο κ. Κούζηλος, ο προκάτοχός του εστάλη στη Χαλκίδα για να επιστρέψει μετά από 3,5 μήνες σε θέση προϊσταμένου στη Λαχαναγορά του Ρέντη.

Οπως αναφέρει το «Εθνος της Κυριακής», στις 21 Νοεμβρίου ο Νίκος Κούζηλος τοποθετείται στη θέση του επόπτη κατ ' εφαρμογή της «παραγράφου 7 του άρθρου 7 του Κανονισμού Εσωτερικής Οργάνωσης και Κανονισμού Προσωπικού του ΟΚΑΑ (όπου υπάγεται η Ιχθυόσκαλα), σύμφωνα με την οποία, στις πρώτες τοποθετήσεις που θα διενεργηθούν μετά την έγκρισή του, επιτρέπεται, κατά παρέκκλιση, η πλήρωση των θέσεων ευθύνης από ήδη υπηρετούντες στην ΟΚΑΑ ΑΕ υπαλλήλους με μειωμένα τυπικά προσόντα».
Μάλιστα, σύμφωνα με την εφημερίδα, για τη μη ανάρτηση της θέσεως στη Διαύγεια υπήρξαν ενστάσεις από συναδέλφους του Ν. Κούζηλου που και τα απαιτούμενα πτυχία είχαν, και μεγαλύτερη εμπειρία και προϋπηρεσία.

«Για 11 θέσεις που είχαν προκηρυχθεί στον Οργανισμό υπήρξε δημοσίευση και ανάρτηση στη Διαύγεια. Ηταν η μόνη φορά που δεν έγινε», λέει χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» εργαζόμενος της Ιχθυόσκαλας. Η απόφαση τέθηκε σε ισχύ από την 1η Δεκεμβρίου 2012, η οποία δεν κοινοποιήθηκε στον πρόεδρο του Οργανισμού, όπως συνέβαινε με τις περισσότερες αποφάσεις, παρά μόνο στις αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες. Ακριβώς έναν μήνα μετά, με απόφαση του διευθύνοντος συμβούλου, ο πρώην επόπτης μετακινείται ξανά και από τη Χαλκίδα τοποθετείται σε καλύτερη θέση, ως προϊστάμενος στην Κεντρική Διοίκηση στου Ρέντη.
Εντελώς τυχαία, μετά την προαγωγή του συγγενή του βουλευτή οι «επισκέψεις» του κόμματος και οι απειλές σταμάτησαν.

Το ερώτημα που προκύπτει είναι βέβαια γιατί επιλέχθηκε ο κ. Κούζηλος ως καταλληλότερος για τη θέση του επόπτη με τον διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού να απαντάει στο «Εθνος» πως «είναι υπάλληλος στην Ιχθυόσκαλα του Πειραιά εδώ και αρκετά χρόνια και η αξιοποίησή του έγινε με γνώμονα τις ανάγκες του Οργανισμού και όπως προέβλεπε το πλαίσιο προσλήψεων».
Υποστήριξε ακόμη ότι δεν έχει σε βάρος του καμία ΕΔΕ, ωστόσο, ένας εργαζόμενος την Ιχθυόσκαλα αποκαλύπτει πως υπάρχει ΕΔΕ για τον Κούζηλο και άλλους εργαζόμενους για υπόθεση που προέκυψε έπειτα από πόρισμα ορκωτών λογιστών.

Σάλος με τη... δωρεάν ψαριά

Μια άλλη υπόθεση, πάντως, που απασχόλησε έντονα τον οργανισμό ήταν όταν τα ξημερώματα της 9ης Φεβρουαρίου, με τον Νίκο Κούζηλο στη θέση του επόπτη, έφυγαν δωρεάν ψάρια από την Ιχθυόσκαλα με προορισμό τα γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Αθήνα.

Το θέμα πήρε μεγάλες διαστάσεις στον Οργανισμό, με έγγραφες αναφορές του διευθυντή και του επόπτη Κούζηλου, οι οποίες υποδείκνυαν τον τότε πρόεδρο ως τον άνθρωπο που έδωσε την εντολή κατόπιν συνεννόησής του με τον Ν. Μιχαλολιάκο.
Τελικά, αναφέρει το «Εθνος» , παρότι αργότερα υποδείχθηκε από τους εμπλεκόμενους ως «ένοχος» ο τότε πρόεδρος, κανείς δεν αντέδρασε εκείνη τη στιγμή ώστε να μη δοθούν τα ψάρια στη Χρυσή Αυγή. Ο πρόεδρος απάντησε με μηνύσεις και αγωγές καταγγέλλοντας προβοκάτσια σε βάρος του, διαμηνύοντας ότι ο ίδιος έχασε συγγενείς του από τους ναζί και δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει κάνει ό,τι του προσάπτουν.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η αμοιβή για τη θέση του επόπτη είναι σημαντικά μεγαλύτερη από εκείνη του απλού εργαζομένου.

«Ο επόπτης είναι το Νο2 της Σκάλας. Εχει επίδομα η θέση και είναι ο αρμόδιος για τον έλεγχο των καταστημάτων και την επιβολή προστίμων», υποστηρίζει εργαζόμενος. Την ίδια στιγμή αναφέρει ότι τουλάχιστον 3-4 φορές έχει πάρει δωρεάν ψάρια η ΧΑ από τα περισσεύματα.

Ο ρόλος του Γιάννη Λαγού

Είναι γνωστό ότι ο προφυλακισμένος βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Γιάννης Λαγός, ήταν εκείνος που λάμβανε ενημέρωση για τις όποιες ενέργειες του κόμματος στην περιοχή του Περάματος και του Κερατσινίου, ενώ ο ίδιος είχε αναφερθεί κατά κόρον στην Ιχθυόσκαλα.

Λίγες ημέρες μετά την επίθεση στους Αιγύπτιους ψαράδες έλεγε σε ομιλία του στο Πέραμα «Εχουμε γίνει δέκτες παραπόνων για θέματα που υπάρχουν εδώ στην Ιχθυόσκαλα στο Κερατσίνι. Για όλα αυτά τα θέματα με τους Αιγύπτιους, που μπαίνουν κάνουν ό,τι θέλουν, που πουλάνε τα ψάρια τους όπως θέλουν, τα παίρνουν απ' όπου θέλουν και γενικά δεν δίνουν λογαριασμό σε κανέναν, εμείς τους λέμε ότι από εδώ και πέρα θα δίνουν λογαριασμό στη Χρυσή Αυγή και στους Ελληνες πολίτες».

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

΄Ομορφος κόσμος καπιταλιστικός, ναζιστικά πλασμένος.

Ανώνυμος είπε...

Μια χρυσή αυγή μονο χρυσές δουλειές μπορεί να κλείνει. Ειδικότητά της όταν είναι προς βλάβην του λαού.