Παρασκευή 25 Οκτωβρίου 2013

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - Σχέδιο δράσης για όλα όσα απασχολούν τους οικοδόμους


Η οργάνωση της απεργιακής μάχης στις 6 Νοέμβρη, δεμένη με την πάλη για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικοδόμοι, με κυρίαρχο την ανεργία, που οξύνθηκε σε συνθήκες κρίσης, ήταν τα βασικά ζητήματα που απασχόλησαν τη Γενική Συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, την περασμένη Κυριακή, στα γραφεία του συνδικάτου.
«Στις σημερινές συνθήκες», επισημάνθηκε εισηγητικά από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Σταύρο Λίτσα, «πρέπει να καταπιαστούμε με όλα τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο οικοδόμος στο χώρο δουλειάς, στη γειτονιά, με το μεροκάματο, την ασφάλιση αυτού και της οικογένειάς του, την Υγεία, την Παιδεία». Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στην ανάγκη να ενταχθούν στη δράση οι άνεργοι του κλάδου: «Να επιμείνουμε στην οργάνωσή τους στο συνδικάτο και στα Παραρτήματα. Να επιμείνουμε στην καταγραφή των ανέργων, στη γνώση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν», ειπώθηκε εισηγητικά.
Ταυτόχρονα, σε όποια από τα μεγάλα έργα (π.χ. ρέμα Εσχατιάς, Ιππόδρομο, Μετρό κλπ.), αρχίζουν να λειτουργούν επισημάνθηκε ότι «απαιτείται η δημιουργία συνδικαλιστικής οργάνωσης για να μην είναι οι εργαζόμενοι έρμαια στις ορέξεις των αφεντικών».

Να δυναμώσει η αλληλεγγύη

Ξεχωριστή σημασία δόθηκε στο ζήτημα της αλληλεγγύης και της δράσης των οικοδόμων μέσα στις Λαϊκές Επιτροπές. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Παραρτήματος Ιλίου, όπου με σχέδιο οι οικοδόμοι ήρθαν σε επαφή με περισσότερες από 100 οικογένειες. Ταυτόχρονα -όπως σημείωσαν οι ομιλητές- ξεκίνησε φέτος ένα πρότυπο «Λαϊκό Διδασκαλείο», όπου γίνονται φροντιστηριακά μαθήματα σε παιδιά οικογενειών που δε μπορούν να ανταποκριθούν στα αυξανόμενα έξοδα ενός φροντιστηρίου.
Το ίδιο είχε γίνει πέρσι στο Περιστέρι, ενώ ανάλογη δουλειά γίνεται και στην Ηλιούπολη. Αντίστοιχες παρεμβάσεις έγιναν και από το παράρτημα Κυψέλης - Γκύζη - Γαλατσίου, για διάφορα θέματα που αφορούν τη λαϊκή οικογένεια, όπως η παρέμβαση στο ΙΚΑ Κεφαλληνίας για έναν καρκινοπαθή χωρίς ασφαλιστική κάλυψη, που είχε μείνει χωρίς φάρμακα.
«Το ζήτημα της αλληλεγγύης, χρειάζεται να ανοιχτεί σε όλα τα παραρτήματα και σε όλες του τις διαστάσεις», τόνισε ο Στ. Λίτσας. Και σημείωσε: «Πέρα από την τράπεζα τροφίμων, το μάζεμα και τη διανομή τους, πρέπει να δούμε παντού το ζήτημα της ενισχυτικής διδασκαλίας σε συνεννόηση με το ΠΑΜΕ εκπαιδευτικών, το ζήτημα της Υγείας με ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας, τα ζητήματα πλειστηριασμών κατασχέσεων σε συνεργασία με δικηγόρους κλπ. Δε μπορούμε όμως να εφησυχάσουμε και να αναθέσουμε την ευθύνη στους άλλους. Στόχος είναι να μπει ο ίδιος ο εργάτης μπροστά στην πάλη για τα δικαιώματά του. Η αλληλεγγύη δεν παρέχει μόνο βοήθεια, αλλά διαμορφώνει σχέδιο πάλης, οργανώνει και κινητοποιεί κόσμο, διεκδικεί από τον κρατικό μηχανισμό, τους δήμους, στέγη για τους αστέγους, φάρμακα, περίθαλψη, τρόφιμα, εμποδίζει το κόψιμο παροχών νερού και ρεύματος, εμποδίζει και αποτρέπει πλειστηριασμούς».

Για την προετοιμασία της απεργίας

Στη Συνέλευση συζητήθηκε ο ρόλος των παραρτημάτων του συνδικάτου στην οργάνωση της απεργίας, συνολικά στην οργάνωση των εργαζόμενων του κλάδου. «Θέλουμε να γίνει το παράρτημα στρατηγείο, όπου θα οργανώνει τον αγώνα, θα δίνει τις μάχες», επισήμανε ο Στ. Λίτσας. Στη συζήτηση, ξεχώρισε και το ζήτημα της δουλειάς στους μετανάστες. Ενδεικτικά ήταν τα λόγια ενός μετανάστη ότι κανείς οικοδόμος δε συμπληρώνει τα 120 ένσημα που ζητούνται για να βγάλει κάρτα παραμονής, ενώ ιδιαίτερη αναφορά έκανε στη δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής και την ανάγκη απομόνωσής της.
«Με αφορμή την κρίση, τη μεγάλη ανεργία στον κλάδο, βρίσκουν έδαφος αντιλήψεις που αντικειμενικά υποθάλπουν το ρατσισμό, την ξενοφοβία, κρύβοντας την πραγματική αιτία που γεννά τα γεγονότα», ειπώθηκε εισηγητικά και τονίστηκε: «Χρειάζεται σοβαρή δουλειά στον κλάδο για να απομονωθούν τέτοιες απόψεις και αντιλήψεις, με οποιαδήποτε μορφή και αν εμφανίζονται. Πρέπει στην κυριολεξία να φάνε τα μούτρα τους τα τσιράκια των αφεντικών, οι χρυσαυγίτες που λειτουργούν σαν νταβατζήδες για να εξασφαλίσουν φτηνούς εργάτες στα αφεντικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: