Δευτέρα 22 Ιουνίου 2015

Το απίστευτο «σκάνδαλο» των voucher! Πώς κέρδιζαν οι εργοδότες και οι άνεργοι έμεναν με τα… ψίχουλα!


Το γεγονός ότι τα προγράμματα voucher ή αλλιώς «Επιταγής Κατάρτισης», αποτελούν από μόνα τους ένα μικρό «σκάνδαλο» -με την έννοια ότι όχι μόνο δε λύνουν το πρόβλημα της ανεργίας, αλλά αντιθέτως μοιάζουν με… ασπιρίνη για την καταπολέμηση του καρκίνου- είναι γνωστό. Ωστόσο, τα όσα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, καθιστούν το όλο θέμα ακόμη πιο… «σκοτεινό».

Το πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αφορά στο πρόγραμμα απασχόλησης του ΟΑΕΔ για 16.220 ανέργους ηλικίας 29 έως 64 ετών, ύψους 112 εκατ. ευρώ, για το οποίο η αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας Ράνια Αντωνοπούλου πρόσφατα αποφάσισε τον ανασχεδιασμό του.

Το πρόγραμμα αυτό είχε αρχικά σχεδιαστεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εργασίας -επί ΝΔ και υπουργίας Γ. Βρούτση- και ο σχεδιασμός του, σύμφωνα με την σημερινή ηγεσία, ήταν το λιγότερο σκανδαλώδης.

Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το πρόγραμμα, όπως είχε σχεδιαστεί, οι κύριοι ωφελούμενοι δεν ήταν οι άνεργοι αλλά οι… πάροχοι της κατάρτισης, δηλαδή τα διάφορα ΙΕΚ και Κέντρα Δια Βίου Μάθησης. Συγκεκριμένα, το 75% των κονδυλίων θα κατέληγε στις τσέπες των παρόχων και μόλις το 25% στους ανέργους! Δηλαδή, ενώ τα κέντρα θα έπαιρναν 84 εκατ. ευρώ, για τους 16.220 ανέργους έμεναν μόλις 28 εκατ. ευρώ. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι ενώ τα Κέντρα θα έπαιρναν περίπου 5.400 ευρώ για κάθε άνεργο -όταν σε άλλα αντίστοιχα προγράμματα ο μέσος όρος κόστους του παρόχου δεν υπερέβαινε τα 1.600 ευρώ ανά άνεργο- την ίδια ώρα ο κάθε άνεργος θα έπαιρνε μόλις 1.726 ευρώ!

Αυτό, όμως, είναι μόνο η μία όψη του νομίσματος. Στην άλλη όψη, αναγράφεται η μέθοδος μέσω της οποίας κέρδιζαν αφειδώς ορισμένοι κλάδοι (και κατ’ επέκταση εργοδότες), όταν άλλοι κλάδοι, εξίσου απαραίτητοι για την ανάπτυξη, έμεναν στα… αζήτητα. Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με τον σχεδιασμό του εν λόγω προγράμματος, οι άνεργοι κατευθύνονταν κατά κύριο λόγο στον κατασκευαστικό τομέα, δηλαδή, στις μεγάλες κατασκευαστικές εταιρείες. Συγκεκριμένα 10.000 άνεργοι -ήτοι το 62% του συνόλου- θα παρείχαν επιδοτούμενη εργασία αποκλειστικά στις τεχνικές εταιρίες. Να σημειωθεί ότι με τα voucher οι εργοδότες αποκτούν στην ουσία τσάμπα εργατικό δυναμικό, καθώς επιδοτούνται πλήρως.

Την ίδια ώρα στην προκήρυξη του προγράμματος αναφέρονταν ως πιο δυναμικοί κλάδοι της ελληνικής οικονομίας η πρωτογενής παραγωγή αγροτικών προϊόντων, οι ιχθυοκαλλιέργειες, ο τουρισμός, η ενέργεια και ιδίως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Κι όμως, αντί να κατευθυνθούν προς τα εκεί, οι άνεργοι θα πήγαιναν «σωρηδόν» στον κατασκευαστικό τομέα, κι ας μην αναφερόταν καν ως δυναμικός κλάδος. Έτσι, από το σύνολο των 112 εκατομμυρίων ευρώ, τα 70 εκατομμύρια πήγαιναν στους κατασκευαστές.

Σύμφωνα με όσα έχει ανακοινώσει η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Εργασίας και η αναπληρώτρια υπουργός Ρ. Αντωνοπούλου, το πρόγραμμα θα ανασχεδιασθεί και θα επαναπροκηρυχθεί εντός του επόμενου διμήνου.


Διαβάστε επίσης:

ΟΑΕΔ: Από την προστασία των ανέργων, στην υπηρεσία των επιχειρήσεων

ΟΑΕΔ: Στα προγράμματα για τους ανέργους αλλάζει μόνο το «αμπαλάζ»

Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ: Για τα προγράμματα που απευθύνονται σε άνεργους νέους

Δεν υπάρχουν σχόλια: