Σάββατο, 20 Ιουνίου 2015

Τρία χρόνια μετά οι ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ είναι ΕΔΩ, αντιστέκονται και παλεύουν. Ο ΑΓΩΝΑΣ τους ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ και συνεχίζει να εμπνέει και να διδάσκει...– Σύντομο ιστορικό (Ιούλης 2012-Ιούνης 2015)


26 ΙΟΥΛΙΟΥ 2012:Με τα ΜΑΤ στην πύλη της Χαλυβουργίας, πραγματοποιείται η τελευταία Γενική Συνέλευση των απεργών χαλυβουργών. Ψήφισαν κατά πλειοψηφία την αναστολή του 9μηνου απεργιακού αγώνα τους και στις 28 Ιουλίου μπήκαν στο εργοστάσιο για δουλειά. Ο αγώνας συνεχίζεται με άλλη μορφή. Στους χώρους δουλειάς κυριαρχούσε η τρομοκρατία των εργοδοτικών. Οι χαλυβουργοί αντιστέκονται σε απειλές και ύβρεις. Ταυτόχρονα επιβάλονται διαθεσιμότητες και αργότερα εκ περιτροπής εργασία.

Μέσα στο 2013 με το πρόσχημα πραγματοποίησης γενικής συνέλευσης μαζεύουν υπογραφές οι εργοδοτικοί. Χρησιμοποιήθηκαν όμως για πρόταση μομφής και προκηρύχθηκαν  εκλογές με αποτέλεσμα να ‘’πέσει’’ το ταξικό σωματείο. Σε όλο αυτό το διάστημα αρκετοί εργάτες εξαναγκάστηκαν σε οικειοθελείς απολύσεις. Το Απρίλιο του 2014 έγινε η δίκη- παρωδία μετά από μηνύσεις  17 εργοδοτικών εργαζομένων (διοικητικό προσωπικό, διευθυντές και εργάτες). Το αποτέλεσμα ήταν να καταδικαστούν οι υπόδικοι εργάτες και μέλη του απεργιακού σωματείου σε 21 και 23 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και χρηματικό πρόστιμο στους μηνυτές. Ασκήθηκε έφεση και αναμένεται η εκδίκασή της.
 

Το Ιούνιο του 2014 ο εργοδότης κατέθεσε φάκελο ομαδικών απολύσεων στο Υπ. Εργασίας και ζήτησε να του επιτραπεί να απολύσει, από τους 82 εργαζόμενους που είχαν απομείνει, 45 εργάτες. Το κατάφερε με την στήριξη της Γενικής Γραμματέως του Υπουργείου Εργασίας και της ΓΣΕΕ. Οι 45 πρωτοπόροι εργάτες απολύθηκαν στις 16 Ιουνίου.
 

Από τότε ως σήμερα:  χάθηκαν 8 εργάτες από εγκεφαλικά και καρκίνους από την αρχή της απεργίας ως σήμερα, οι περισσότεροι χαλυβουργοί είναι άνεργοι ή σε ημιαπασχόληση, το εργοστάσιο δεν παράγει προιόντα αλλά λειτουργεί ως διαμετακομιστικό κέντρο ανάμεσα στο εργοστάσιο του Βόλου και την αγορά της Ν. Ελλάδας και του εξωτερικού, 29 εργαζόμενοι  έχουν απομείνει (διοικητικό προσωπικό, διευθυντές και οι 17 εργάτες μηνυτές).
 

Παρ’όλα τα παραπάνω, η εμπειρία αυτού του Αγώνα δεν έμεινε πίσω από κλειστές πόρτες. Συστήθηκε η Επιτροπή Απολυμένων Αγωνιστών Χαλυβουργών Ασπροπύργου. Η Επιτροπή αυτή στηρίζει όσο και όπου μπορεί συναδέλφους με σοβαρά προβλήματα, οργανώνει εκδηλώσεις Αλληλεγγύης, συμμετέχει σε κινηματικές ενέργειες, καλείται να μεταδόσει την εμπειρία του Αγώνα των Χαλυβουργών όπου της ζητηθεί στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
 

Σε συνεργασία με το Συνδικάτο Μετάλλου Αττικής, παλεύει για δουλειά με πλήρη δικαιώματα, 8ωρο-σταθερή εργασία- αξιοπρεπείς μισθούς.
 

Το οφείλουμε στην Εργατική Τάξη, στους νεκρούς μας, στις γενιές που έρχονται.
                  

ΟΙ ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΟΙ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΠΟΛΥΜΕΝΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ                         ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΩΝ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη και απολυμένους σας κυνηγάνε με δικαστήρια και μηνύσεις. Αυτό κάτι λέει. Αν ο αγώνας σας δεν ενέπνεε την αντίσταση στ' αφεντικά δεν θα ασχολούνταν μαζί σας πια. ΄Οπως κάτι λέει ότι ο ΣΕΒ εκνευρίστηκε τόσο με το ΠΑΜΕ για πρώτη φορά, για την κινητοποίηση των σωματείων στο Σύνταγμα που έβγαλε ανακοίνωση όπου ούτε λίγο ούτε πολύ είχε το θράσος να απαιτήσει να του αναγνωριστεί ότι χάρις σ' αυτόν έχουν δουλειά και μισθό οι εργάτες. Για φαντάσου!!!