Σάββατο 27 Ιουνίου 2015

Δημοψήφισμα την Κυριακή 5 Ιούλη ανήγγειλε ο Αλ. Τσίπρας - «Παρών» δηλώνουν τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου - Συνεδριάζει σήμερα η ολομέλεια της Βουλής


Δημοψήφισμα με το δίλημμα «ναι ή όχι στην πρόταση των δανειστών» προωθεί η κυβέρνηση την Κυριακή 5 Ιούλη, σύμφωνα με διάγγελμα που έκανε πριν από λίγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με το διάγγελμα, σήμερα Σάββατο θα συγκληθεί εκτάκτως η Ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Στο διάγγελμά του, ο Αλ. Τσίπρας, αλλά και στη συνέχεια τα κυβερνητικά στελέχη, έδωσαν την εντύπωση ότι καλούν σε «όχι» στο δημοψήφισμα.

Του διαγγέλματος είχε προηγηθεί το βράδυ της Παρασκευής έκτακτη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου, υπό τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, προκειμένου να αξιολογηθεί η πρόταση των «θεσμών» ενόψει και της συζήτησης στο Γιούρογκρουπ που είναι προγραμματισμένο να πραγματοποιηθεί στις 15.00 του Σαββάτου.

Αργά το βράδυ, η συνεδρίαση μετατράπηκε σε Υπουργικό Συμβούλιο, με τη συμμετοχή και των αναπληρωτών υπουργών. Όπως είπε στο διάγγελμά του ο Αλ. Τσίπρας, πριν προχωρήσει στο διάγγελμα είχε ήδη ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, την Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο Φ. Ολάντ, καθώς και τον διοικητή της ΕΚΤ, Μ. Ντράγκι, ενώ ενημέρωσε ότι το Σάββατο θα αποστείλει επιστολή με την οποία θα ζητάει την ολιγοήμερη παράταση της υπάρχουσας συμφωνίας. Στο πλαίσιο αυτό, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδης Τσακαλώτος, θα συναντηθούν με τον Μ. Ντράγκι, προκειμένου να εξασφαλιστεί η παράταση του ελληνικού προγράμματος.


ΝΔ - ΠΑΣΟΚ - ΠΟΤΑΜΙ

Αντιδράσεις στην αναγγελία του δημοψηφίσματος

Την ώρα που ο λαός καλείται με το πιστόλι στον κρόταφο να επιλέξει ποια παραλλαγή μνημονίου προτιμά, (των δανειστών, ή της κυβέρνησης), τα κόμματα του Ευρωμονόδρομου, με αφορμή την αναγγελία του δημοψηφίσματος, δίνουν το «παρών», εμφανιζόμενα ως καλύτεροι διαχειριστές της αντιλαϊκής πολιτικής.
Ο πρωθυπουργός οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά «ναι ή όχι» στην Ευρώπη, επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς. «Σήμερα ο κ. Τσίπρας οδηγεί σε δημοψήφισμα με ερώτημα ουσιαστικά ναι ή όχι στην Ευρώπη. Και προτείνει ρήξη με όλους τους εταίρους και έξοδο από το ευρώ», συμπληρώνει ο κ. Σαμαράς. «Μοιραίος, αδύναμος και ανεύθυνος, απομονώνει τη χώρα από την Ευρώπη, διχάζει τον Ελληνικό λαό και ρίχνει στις πλάτες του τις ευθύνες που δεν μπορεί να αναλάβει ο ίδιος», προσθέτει.
«Ο Αλέξης Τσίπρας και ο Πάνος Καμμένος αποφάσισαν. Να ηγηθούν του λόμπι της δραχμής. Να βγάλουν τη χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Να ρίξουν την πατρίδα στον γκρεμό» σημείωσε ο Σταύρος Θεοδωράκης προσθέτοντας «Θα αγωνιστούμε όλοι μαζί για μια Ελλάδα δυνατή, όρθια στην καρδιά της Ευρώπης».
Στις 9.30 το πρωί του Σαββάτου θα συνεδριάσει εκτάκτως στη Βουλή η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, υπό την προεδρία της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σημείωσε «Δεν χρειάζεται δημοψήφισμα. Εφόσον ο κ. Τσίπρας αδυνατεί να λάβει υπεύθυνες αποφάσεις, οφείλει να παραιτηθεί και να αφήσει τους πολίτες να αποφασίσουν με εκλογές για το μέλλον το δικό τους και της χώρας. Η κυβέρνηση απέτυχε και οδηγεί την χώρα σε μεγάλη εθνική περιπέτεια».
«Ουδέν σχόλιο», ήταν η απάντηση εκπροσώπου του ΔΝΤ σε ερώτηση για την απόφαση της συγκυβέρνησης να προχωρήσει σε δημοψήφισμα στις 5 Ιούλη. Εν τω μεταξύ την Κυριακή 28 Ιούλη, συνεδριάζει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Συνδέσεις Ειδήσεων: 


Το Σάββατο συνεδριάζει η ολομέλεια της Βουλής

Το μεσημέρι του Σαββάτου, θα συνεδριάσει η Βουλή προκειμένου, όπως προβλέπει το Σύνταγμα να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου για το δημοψήφισμα.

Στο Σύνταγμα προβλέπονται δύο ειδών δημοψηφίσματος, που και τα δύο προκηρύσσονται με διάταγμα του Προέδρου της Δημοκρατίας: Το πρώτο είναι για «κρίσιμο εθνικό θέμα» και απαιτείται πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και την έγκριση από 151 βουλευτές. Το δεύτερο αφορά ψηφισμένα νομοσχέδια που «ρυθμίζουν σοβαρό κοινωνικό ζήτημα, εκτός από τα δημοσιονομικά».

Γι αυτό το είδος απαιτείται καταρχήν να προταθεί από 120 βουλευτές και η απόφαση να ψηφιστεί από 180 βουλευτές. Για την πρώτη περίπτωση χρειάζεται να προσέλθει το 40% του εκλογικού σώματος και στη δεύτερη το 50%.

Δεν υπάρχουν σχόλια: