Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Η «Οδύσσεια» θα έμοιαζε με ρομαντική βαρκάδα... Η διαδρομή ενός Σύρου πρόσφυγα από τη Συρία στη χώρα μας (ΦΩΤΟ)

Μανάδες με τα παιδιά στην αγκαλιά περπατούν για ώρες

Το να ακούσεις απλά και μόνο την περιγραφή της διαδρομής ενός Σύρου πρόσφυγα από τη Συρία στη χώρα μας και από εδώ στη γειτονική ΠΓΔΜ, είναι αρκετό για να αντιληφθείς τον ατέλειωτο Γολγοθά εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων τους τελευταίους μήνες.

Το να βλέπεις - όπως στις διπλανές αποκλειστικές φωτογραφίες που δημοσιεύουμε - προκαλεί πραγματικά αγανάκτηση για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις και την αντιμεταναστευτική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* * *

Καραβάνια ολόκληρα. Εκατοντάδες χιλιάδες κόσμος. Λένε κάποιοι ότι τώρα περιμένουν 1 εκατομμύριο ψυχές τη στιγμή που θα φύγουν από την πατρίδα τους διωγμένοι από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις.

Μπαίνουν στην Τουρκία. Από κει ταξιδεύουν με καράβι προς την Κω και τη Μυτιλήνη. Το ταξίδι από Τουρκία με τα δουλεμπορικά μπορεί να κρατήσει από 2 ώρες έως 3 ολόκληρες μέρες! Καθοριστικός παράγοντας οι συνθήκες στη θάλασσα. Και το εάν το δουλεμπορικό θα παρεκκλίνει της πορείας για να αποφύγει τα μπλόκα του Λιμενικού και τις συλλήψεις.

Φτάνουν Κω ή Μυτιλήνη. Στοιβάζονται κάτω από απαράδεκτες και άθλιες συνθήκες όπου να 'ναι. Ο ένας κυριολεκτικά πάνω στον άλλο. Οικογένειες με βρέφη ακόμα και τριών μηνών...
Ενα ελάχιστο ποσοστό που έχει την οικονομική δυνατότητα ταξιδεύει αεροπορικώς για Θεσσαλονίκη.

Υπνος σε ένα χωματόδρομο στο βουνό
Υπνος σε ένα χωματόδρομο στο βουνό
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Ο μεγαλύτερος αριθμός Σύρων προσφύγων ταξιδεύει με καράβι από τα λιμάνια της Κω και της Μυτιλήνης για Πειραιά. Λίγες ώρες ύπνο με βάρδιες. Για ευνόητους λόγους...

Φτάνουν Πειραιά και κατευθύνονται στο σταθμό Λαρίσης. Το τρένο που ψάχνουν φεύγει δώδεκα παρά τέταρτο. Θα μπουν στο δρομολόγιο για Κιλκίς, Πολύκαστρο. Με το τρένο των 12 παρά τέταρτο. Στις 11 το βράδυ ο σταθμός είναι γεμάτος από πρόσφυγες περιμένοντας στην αποβάθρα...

Φτάνουν Πολύκαστρο. Το μεγαλύτερο μέρος του Γολγοθά είναι μπροστά τους. Οσοι έχουν χρήματα και είναι αρκετοί μένουν σε ξενοδοχεία, που οι ιδιοκτήτες τα προορίζουν για τη διαμονή τους με 20 - 25 ευρώ το κεφάλι.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν λεωφορείο. Οι κανονισμοί της Ευρωπαϊκής Ενωσης απαγορεύουν σε πρόσφυγες και μετανάστες να μπουν σε Μέσα Μεταφοράς που κινούνται εντός των ορίων ενός νομού που συνορεύει με άλλη χώρα. Η λογική; Να μη φτάσουν στα σύνορα. Θέλουν απλά να φύγουν από τη χώρα. Τούς το απαγορεύει ο κανονισμός του Δουβλίνου.

Περπατάνε 80 ολόκληρα χιλιόμετρα μέσα από βουνά, ρεματιές, δίπλα στην Εθνική Οδό. Με παιδιά στις αγκαλιές, με στάσεις για μια ανάσα, για να θηλάσει το παιδί, να ξεκουραστεί ο πατέρας που είναι φορτωμένος...

Γι' αυτά τα 80 χιλιόμετρα, κάποιοι κυριολεκτικά πλουτίζουν. Οι πρόσφυγες δεν ξέρουν το δρόμο. Οργανωμένα δουλεμπορικά κυκλώματα ζητούν 1.750 ευρώ το κεφάλι για να τούς οδηγήσουν στα σύνορα. Τα λεφτά είναι πολλά. Οι Σύροι δεν μπορούν να τα δώσουν. Οργανώνουν μικρές ομάδες και με GPS το επιχειρούν μόνοι τους. Το κόλπο τους πιάνει. Τα κυκλώματα το βλέπουν. Οργανώνουν επιδρομές για να τούς χτυπήσουν και να αναγκάσουν τους επόμενους να πληρώσουν για να φτάσουν τα σύνορα... Σε μια επίθεση που έγινε πριν από μερικές μέρες 6 Σύροι τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Πολλές μαχαιριές και σπασίματα σε χέρια, πόδια... Νοσηλεύτηκαν στο νοσοκομείο.

Κάτω από την Εθνική Οδό, το ταξίδι συνεχίζεται
Κάτω από την Εθνική Οδό, το ταξίδι συνεχίζεται
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
Οι επόμενοι προσπαθούν ξανά με το GPS. Σε μεγαλύτερες ομάδες. Για μεγαλύτερη ασφάλεια. Παίρνουν κι άλλα μέτρα αυτοπροστασίας...

Και συνεχίζουν...

Αν δεν γίνουν αντιληπτοί μπορεί να φτάσουν στους Ευζώνους. Το μικρό χωριό που συνορεύει με την ΠΓΔΜ. Είναι το πέρασμα για να συνεχιστεί το ταξίδι για Σερβία, Ουγγαρία και αλλού.

* * *

Σ' αυτό το Γολγοθά, κάποιοι ξεκινούν αλλά δεν τον τελειώνουν. Σύλληψη, κράτηση και «επαναπροώθηση». Σοβαρός τραυματισμός ή και θάνατος από την κακουχία. Απαγωγές από κυκλώματα trafficking. Δολοφονία από δουλεμπόρους για παραδειγματισμό στους υπόλοιπους.

Το θέμα δεν είναι απλά ένα ακόμα ανθρωπιστικό, ψυχοπονιάρικο τρίλεπτο για τα Δελτία Ειδήσεων και τις οργανώσεις προστασίας των Δικαιωμάτων των Προσφύγων, των μεταναστών ή τις ΜΚΟ που προστατεύουν από το ρατσισμό κλπ. κλπ.

Το θέμα είναι πολιτικό. Είναι το αποτέλεσμα της επιθετικότητας και της βαρβαρότητας ενός συστήματος που καταστρέφει λαούς, προκαλεί κύματα προσφύγων, ξεκληρίζει οικογένειες. Γιουγκοσλαβία, Ιράκ, Συρία, Αφγανιστάν, Λιβύη. Και ο κατάλογος δεν θα 'χει τελειωμό, όσο οι λαοί δεν αποφασίζουν να τελειώσουν μ' αυτή τη σαπίλα και να πάρουν στα χέρια τους την εξουσία.

Ευχαριστούμε τον Δημήτρη Μιχαλάκη για το φωτογραφικό υλικό που έδωσε στην εφημερίδα



ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ



ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Μια ανάσα κρυμμένοι από τους δουλέμπορους και τις Αρχές
Μια ανάσα κρυμμένοι από τους δουλέμπορους και τις Αρχές
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ

Νύχτα στο δρόμο για τα σύνορα...
Νύχτα στο δρόμο για τα σύνορα...
ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ
    

Δεν υπάρχουν σχόλια: