Πέμπτη 25 Ιουνίου 2015

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για την Ηλέκτρα Αποστόλου στο Ν. Ηράκλειο (VIDEO - ΦΩΤΟ)


«Στο όνομά σου ορκιζόμαστε να σου μοιάσουμε»... Την Ηλέκτρα Αποστόλου, 71 χρόνια μετά το μαρτυρικό της θάνατο, τίμησαν ο Βόρειος Τομέας της ΚΟΑ του ΚΚΕ, η ΤΟ Βορείου Τομέα της ΚΝΕ και το Παράρτημα Ηρακλείου της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, με την εκδήλωση που διοργάνωσαν το απόγευμα της Τετάρτης.


 Κεντρική ομιλήτρια η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, η οποία σημείωσε ότι «η σημερινή εκδήλωση υπερβαίνει την υποχρέωση ετήσιας τιμής της Ηλέκτρας Αποστόλου, ως αντιπροσωπευτικής προσωπικότητας αγωνιστών και αγωνιστριών της ιστορικής πορείας του ΚΚΕ, ως χαρακτηριστικής προσωπικότητας λαϊκού ηρωισμού. Συνιστά μια ψηφίδα στην πολύμορφη δραστηριότητα που ξεκίνησε φέτος επίσημα το Κόμμα μας, με κορύφωση το 2018, οπότε γιορτάζουμε και κυρίως αποτιμάμε την 100χρονη πορεία μας».



Τόνισε ότι «η Ηλέκτρα δεν ήταν απλά -για τα μέτρα της περιόδου που έζησε- μια ηθικά ολοκληρωμένη, άφοβη, ανιδιοτελής, ευαίσθητη, μορφωμένη, καλοσυνάτη κοπέλα, με συνέπεια στην υλοποίηση των καθηκόντων που της ανατέθηκαν. Κατέκτησε ένα στοιχείο που για κάθε κομμουνιστή και κομμουνίστρια, ανεξάρτητα μορφωτικού επιπέδου, καταμερισμού δουλειάς, είναι απαραίτητο και μοναδικής αξίας: την οργανωτικότητα, που δεν έχει σχέση με τον πρακτικισμό αλλά αναφέρεται στην ικανότητα οργάνωσης και καθοδήγησης μαζών, μικρότερων ή μεγαλύτερων ομάδων. Την ικανότητα να μετασχηματίζει μια άμορφη, άπειρη μάζα, σε συνειδητά ενωμένη, οργανωτικά δυνατή, εμπνευσμένη δύναμη, που δεν ισοπεδώνει την προσωπικότητα και την ατομική πρωτοβουλία στο όνομα της συλλογικότητας, αντίθετα ανεβάζει στο ανώτατο δυνατό σημείο τη συλλογική και ατομική ικανότητα, εμπνέει μαχητική διάθεση, αναβαθμίζει ποσοτικά και ποιοτικά το επίπεδο των συλλογικών καθηκόντων. Ο καλός καθοδηγητής, χωρίς να χάνει τον διακριτό ρόλο ευθύνης που του έχει ανατεθεί ή που τον ανέλαβε κάτω από ειδικές ανάγκες, πρέπει να "χάνεται" μέσα στον ρόλο των μαζών, να αποδείχνεται πολύτιμος αλλά όχι αναντικατάστατος».



Την εκδήλωση άνοιξε ο πρόεδρος του παραρτήματος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, Περικλής Γκιουλέας, ο οποίος τόνισε πως η πρωτοβουλία αυτή δεν έχει μουσειακό χαρακτήρα, αλλά στοχεύει να φωτίσει το πρότυπο των κομμουνιστών, της κομμουνίστριας μάνας που συνδύασε τη θεωρία με την πράξη. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο).



Σύντομο χαιρετισμό εκ μέρους του ΚΣ της ΚΝΕ απηύθυνε η Βούλα Τσίγκα. Όπως εξήγησε, τα μέλη της ΚΝΕ που μετρούν μήνες ή ακόμα και μέρες στην οργανωμένη πάλη στο πλευρό του ΚΚΕ, έχουν πολλά να μάθουν από τις εκδηλώσεις στην πορεία της συμπλήρωσης των 100 χρόνων της δράσης του. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο).



Μετά την κεντρική ομιλία ακολούθησε δρώμενο για τη ζωή της Ηλέκτρας από μέλη της ΤΟ Βορείου Τομέα της ΚΝΕ, ενώ η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με κατάθεση στεφανιών στο μνημείο που έχει φτιαχτεί στη μνήμη της. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο). 


Στην είσοδο του Πολιτιστικού Πολύκεντρου του Ηρακλείου, που έχει το όνομα της ηρωίδας κομμουνίστριας και φιλοξένησε την εκδήλωση, τα μέλη του ΚΚΕ και της ΚΝΕ υποδέχθηκαν τον κόσμο που ανταποκρίθηκε στο κάλεσμά τους, μοιράζοντας τη μπροσούρα που εξέδωσαν. Στις σελίδες της μπορεί κανείς να βρει φωτογραφική ανατύπωση του άρθρου της Ηλέκτρας σε τεύχος της ΚΟΜΕΠ του 1934, με θέμα τη δουλειά στις εργάτριες και τους εργάτες της υφαντουργίας στην περιοχή της Νέας Ιωνίας. Μέσα στην κατάμεστη αίθουσα είχε στηθεί έκθεση αρχειακού υλικού σχετικού με τη ζωή και τη δράση της Ηλέκτρας.

902

Δεν υπάρχουν σχόλια: