Τρίτη 2 Ιουνίου 2015

Πεζοπορία στα αντάρτικα μονοπάτια της Πάρνηθας...


Την Κυριακή 7 Ιουνίου το ΚΣ της ΚΝΕ και το Τμήμα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ διοργανώνουν πεζοπορία σε μονοπάτια της Πάρνηθας που συνδέονται με την ιστορία του ελληνικού λαού και με μια από τις κορυφαίες στιγμές του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία που συνδυάζει την αναψυχή και την σωματική άσκηση με την γνωριμία ιστορικών τόπων που αφορούν τη δράση του λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ.
Η διαδρομή αφορά ένα μικρό μέρος από το μονοπάτι που συνέδεε την Αθήνα με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω του Παρνασσού. Αποτελεί τμήμα ενός συμπλέγματος μονοπατιών που χρησιμοποιούνταν σ' όλη τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής από τις δυνάμεις του ΕΛΑΣ για το χτύπημα των δυνάμεων των ναζί. Αργότερα, τα ίδια μονοπάτια χρησιμοποιήθηκαν για το πέρασμα αγωνιστών από την Αθήνα στις περιοχές που είχε τον έλεγχο ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας. Το Δεκέμβρη του '44 στη μονή Κλειστών συνεδρίαζε η ΚΕ του ΕΑΜ. Το Φλεβάρη του '48 στη περιοχή των Δερβενοχωρίων έδωσαν μάχη δύο λόχοι του ΔΣΕ. Σ' όλη τη περιοχή έχουν γίνει μεγάλες μάχες από το 34ο αρβανίτικο σύνταγμα του ΕΛΑΣ. Στις 10 Μάρτη του '43, απ αυτά τα μονοπάτια πέρασε ο Άρης Βελουχιώτης.
Η πεζοπορία θα αρχίσει από τη μονή Κλειστών, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό το μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κύριλλος Παπασταύρου. Στη συνέχεια θα κινηθεί δυτικά της κορφής Άρμα στο μονοπάτι που οδηγεί στο οροπέδιο Σκούρτων και θα τερματίσει απέναντι από το αρχαίο φρούριο της Φυλής, στη θέση Αγ. Παρασκευή. Εκεί θα περιμένουν τα πούλμαν για την επιστροφή. 
Εννοείται ότι τόσο η φύση όσο και η χρονική διάρκεια της διαδρομής δεν είναι κατάλληλη για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας.
Η ανάβαση θα διαρκέσει περίπου 3,5 ώρες. Οι συμμετέχοντες θα χωριστούν σε ομάδες των 50 ατόμων για μεγαλύτερη ευκολία και ασφάλεια και στην πορεία θα συναντήσουν δυο σταθμούς όπου θα μπορούν να ξεκουραστούν και να πάρουν νερό.
Οι συμμετέχοντες πρέπει να φοράνε ελαφρύ αρβυλάκι ή αθλητικά παπούτσια, μακρύ ελαφρύ παντελόνι ή φόρμα, μακρυμάνικο πουκάμισο ή ελαφριά μπλούζα και καπέλο. Ακόμα πρέπει να έχουν μαζί τους παγούρι με νερό 1 ή 1,5 λίτρο, γυαλιά ηλίου, ένα δεύτερο φανελάκι και ζευγάρι κάλτσες, καθώς και λίγα τρόφιμα (ξηρά τροφή, σταφίδες ή τοστ) σε ένα μικρό σακίδιο πλάτης (π.χ. σχολικό).
Δηλώσεις για συμμετοχή γίνονται στις τοπικές οργανώσεις της ΚΝΕ και του ΚΚΕ και στην διεύθυνση της ΚΝΕ: kne@kne.gr H αναχώρηση των πούλμαν θα γίνει από την πλατεία Καραϊσκάκη (Mεταξουργείο) στις 7.00 το πρωί. Παράκληση να μην χρησιμοποιηθούν Ι.Χ. αυτοκίνητα διότι θα δυσκολέψει τόσο τη στάθμευση όσο και την επιστροφή.

Δεν υπάρχουν σχόλια: