Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Οδοιπορικό στο φαράγγι του Φάγγου. 70 χρόνια μετά, ο Άρης ανασαίνει ακόμα εκεί…


Κείμενο - φωτογραφίες: Οικοδόμος

Η πρώτη απόπειρα να προσεγγίσουμε στο φαράγγι του Φάγγου, έξω από τη Μεσούντα Άρτας (χάρτης),  έγινε έναν σχεδόν χρόνο πριν και ήταν, όπως αποδείχτηκε, αναγνωριστική. Απροετοίμαστοι ουσιαστικά, χωρίς να γνωρίζουμε την περιοχή και το βαθμό δυσκολίας που έχει μια τέτοια αποστολή, και με μόνο εφόδιο τη δίψα να φτάσουμε μέχρι το συγκεκριμένο σημείο, μπήκαμε ―χωρίς να είμαστε βέβαιοι ότι ήταν αυτό― στο αχάραχτο μονοπάτι και αφού διασχίσαμε μερικά μέτρα αμφιβολίας γυρίσαμε πίσω.


faragi-fagou26


Είχαν προηγηθεί οι παραινέσεις γνωστών και φίλων, αλλά και κατοίκων της Μεσούντας (που μας έδιναν διαφορετικές εκδοχές της διαδρομής) ότι η πορεία είναι δύσκολη και χρειάζεται οπωσδήποτε ντόπιος οδηγός που να ξέρει τα κατατόπια. Παρά την απογοήτευσή μας, τότε, επικράτησε η λογική και δώσαμε υπόσχεση πως με την πρώτη ευκαιρία θα ξεπληρώναμε το μέρος του χρέους μας, που δεν ήταν άλλο από την απόδοση τιμής στον Πρωτοκαπετάνιο του ΕΛΑΣ Άρη Βελουχιώτη, στον τόπο που πότισε με το αίμα του και άφησε την τελευταία του ανάσα, λίγο πριν εγκαταλείψει τα εγκόσμια και περάσει τα όρια του θρύλου.

Λόγω όγκου δεδομένων (μεγάλος αριθμός φωτογραφιών) η ανάρτηση δεν είναι εφικτό να αναδημοσιευτεί ολόκληρη.

Δείτε τη συνέχεια στο ΑΤΕΧΝΩΣ (κλικ!)

1 σχόλιο:

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Αετέ του Βελουχιού, Πρωτοκαπετάνιε της λαϊκής αντίστασης, Αλύγιστε και Ασυμβίβαστε Επαναστάτη, ΔΕΝ ΣΕ ΞΕΧΝΑΜΕ!

Τα περήφανα βουνά που τόσο αγάπησες, ακόμη αχοβολούν τον καλπασμό του αλόγου σου και αιώνια θ’ αντιλαλούν από το τιμημένο αντάρτικο τουφέκι και τα πύρινα τραγούδια της λευτεριάς και της λαοκρατίας…

Η ανιδιοτελής Πίστη σου στα ιδανικά του αγώνα, η θαρραλέα Πράξη σου και η θαυμαστή Συνέπειά σου μέχρι τέλους, σε έκαναν ΑΘΑΝΑΤΟ-ανίκητο στο χρόνο!

ΑΡΗ, ήσουν και θα είσαι το διαχρονικό ανυπότακτο σύμβολο στο τίμιο λάβαρο των αλησμόνητων θυσιών του λαού μας, ο ατρόμητος μπροστάρης των εφόδων στους ουρανούς των μεγάλων οραμάτων, η σπίθα στο μπαρούτι των ονείρων μας, ο ακοίμητος φρουρός στους παλιούς όρκους!

ΠΡΟΣΚΥΝΩ ΤΟ ΑΙΜΑ ΣΟΥ ΚΑΠΕΤΑΝΙΕ!