Τετάρτη 3 Ιουνίου 2015

Π. Καμμένος (υπ. Άμυνας): «Δίνουμε στο ΝΑΤΟ εγκαταστάσεις, δυνάμεις και βάσεις για πόλεμο»!


«Το ΝΑΤΟ απαιτείται να αναδιατάξει την πολιτική του στη Νότια Πτέρυγά του, εκεί που οι κίνδυνοι είναι πλέον συγκεκριμένοι, και να μη δείχνουμε εμμονές σε υπερβολικούς και διογκωμένους κινδύνους του Βόρειου τομέα. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία, στο Νότιο τομέα του ΝΑΤΟ.
Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας, ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό».

Τάδε έφη, χτες, υπουργός Αμυνας της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Π. Καμμένος, στην έναρξη των εργασιών του 6ου Ετήσιου Συνεδρίου του Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ - εδράζεται στη Σούδα), το θέμα του οποίου είναι: «Τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον». Λεγόμενα στον απόηχο πρόσφατων δηλώσεών του περί δημιουργίας νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο και ενώ είναι σε εξέλιξη νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών για επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές...

Από την επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στο
ΝΑΤΟικό ΚΕΝΑΠ στη Σούδα


 «Το γιγάντιο αεροπλανοφόρο "Κρήτη"»

Απευθύνοντας χαιρετισμό ο Π. Καμμένος στο συνέδριο του ΚΕΝΑΠ και μιλώντας μπρος σε πλήθος ανώτατων αξιωματικών από κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας και χώρες - «εταίρους», φρόντισε να εξάρει τη ...«χρησιμότητα» της Κρήτης στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς:

«Η Κρήτη, με τις εκτεταμένες υψηλής ποιότητας και επιχειρησιακής αξίας αεροναυτικές της εγκαταστάσεις και τις μοναδικές, σε συμμαχικό επίπεδο, εγκαταστάσεις ναυτικής εκπαίδευσης, υποστήριξης και επισκευών ναυτικών μονάδων και οπλικών συστημάτων, αποτελεί ένα, κομβικά τοποθετημένο, "γιγάντιο αεροπλανοφόρο". Ελέγχει τις θαλάσσιες εμπορικές και ενεργειακές οδούς, που συνδέουν τη Μαύρη Θάλασσα με τη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα, και αποτελεί την αιχμή του δόρατος του δυτικού κόσμου έναντι ενός διευρυνόμενου πεδίου αστάθειας, που περικλείει όλο και εντονότερα την ευρωπαϊκή ήπειρο».

«Θαλάσσια ασφάλεια για ενεργειακή ασφάλεια»

Παραπέρα, επέμεινε στην ομιλία του ότι «η θαλάσσια ασφάλεια (...) αποτελεί παράγοντα καίριας σημασίας, που επιδρά τόσο στην οικονομία και την ευημερία μας, όσο και στην εθνική και συλλογική ασφάλεια».

Περιγράφοντας τις αγωνίες των ευρωατλαντικών μονοπωλίων για απρόσκοπτο ανεφοδιασμό με φτηνό καύσιμο, σημείωσε ότι «είναι εξίσου σημαντικό το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης. Η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης αποτελεί το μεγάλο ερωτηματικό σε όλες τις διεθνείς αναλύσεις για το μέλλον της. Σε κάθε περίπτωση η μείωση της εξάρτησής της ενεργειακά από τρίτες χώρες αποτελεί και πρέπει να αποτελεί ένα κορυφαίο πολιτικό, αναπτυξιακό και οικονομικό στόχο. Επιπλέον, οι εξελίξεις της γεωοικονομίας και της γεωστρατηγικής, με έργα όπως η διαπλάτυνση της διώρυγας του Σουέζ, ή η ενδεχόμενη διάνοιξη νέας διώρυγας που θα συνδέει Ατλαντικό και Ειρηνικό στην κεντρική Αμερική, δημιουργούν νέα δεδομένα στη διακίνηση ενεργειακών πόρων, η επίδραση των οποίων θα φανεί στο μέλλον.

Πρέπει, λοιπόν, να εμποδίσουμε τη μετάδοση της αστάθειας, που υφίσταται στις χερσαίες περιοχές, στη θάλασσα. Και εδώ είναι ο σημαντικός ρόλος που καλούνται να παίξουν τα ΠΝ σε συνεργασία με την Ακτοφυλακή. Ειδικά στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου η ενεργειακή ασφάλεια συνδέεται άμεσα με τη θαλάσσια ασφάλεια. Αυτό συνεπάγεται την ανάγκη διατήρησης ανοικτών θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας», πρόσθεσε.

«Η Ελλάδα βασικός πυλώνας του ΝΑΤΟ»

Σε αυτό το πλαίσιο υπογράμμισε εκ μέρους της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ: «Η Ελλάδα μπορεί να συμβάλλει σε αυτή τη σημαντική προσπάθεια διατήρησης ανοικτών των θαλάσσιων γραμμών επικοινωνίας, καθώς είναι μια χώρα που συνδέει την Ανατολική με τη Δυτική Μεσόγειο, που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή, που έχει καλές σχέσεις τόσο με το Ισραήλ όσο και με τον αραβικό κόσμο.

(...) Ακόμη και σήμερα, με τα τόσα δημοσιονομικά προβλήματα, η Ελλάδα αποτελεί βασικό πυλώνα και αξιόπιστο εταίρο του δυτικού κόσμου και του ευρωατλαντικού συστήματος ασφαλείας. Διαθέτουμε ισχυρό αμυντικό σύστημα και αξιόμαχες Ενοπλες Δυνάμεις, οι οποίες αποτελούν παράγοντα σταθερότητας, ισχύος και αποτροπής στην περιοχή».

Τεστάρουν την «πολεμική ετοιμότητα» του ΝΑΤΟικού στρατηγείου της Θεσσαλονίκης

Την ίδια στιγμή, συνεχίζονται αδιαλείπτως οι ασκήσεις των Ενόπλων Δυνάμεων πάνω στα πρότυπα και τις ανάγκες της λυκοσυμμαχίας, ακόμα και για πόλεμο, ενόσω μάλιστα οξύνονται οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις σε όλο το τόξο από τη Μαύρη Θάλασσα έως τα Βαλκάνια και την Ανατολική Μεσόγειο.

Συγκεκριμένα, χτες, ξεκίνησε η δεκαήμερη άσκηση «GORDIAN KNOT 2015» του Στρατηγείου NRDC-GR, στην περιοχή της Ασσήρου Θεσσαλονίκης. Πρόκειται για το Γ' Σώμα Στρατού με έδρα τη συμπρωτεύουσα, το οποίο έχει χαρακτηριστεί «NATO Rapid Deployable Corps - GR», στρατηγείο άμεσης ανάπτυξης δυνάμεων της λυκοσυμμαχίας.

Σύμφωνα με το ΓΕΕΘΑ, «η άσκηση, η οποία αποτελεί την κύρια εκπαιδευτική δραστηριότητα του Στρατηγείου για το έτος 2015, έχει ως σκοπό την αξιολόγηση των επιχειρησιακών δυνατοτήτων του σε ένα πλήρες επιχειρησιακό περιβάλλον, στο πλαίσιο της αξιολόγησης της πολεμικής ετοιμότητάς του (Combat Readiness Evaluation - CREVAL), από το Στρατηγείο Χερσαίων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ (LANDCOM)» - εδράζεται στη Σμύρνη.

Παρακάτω, το σενάριο της άσκησης «βασίζεται στην ενεργοποίηση της συλλογικής άμυνας στη βάση του άρθρου 5 της Συμμαχίας (σ.σ.: προβλέπει ότι αν μια χώρα - μέλος δεχτεί επίθεση τότε οι υπόλοιπες χώρες - μέλη σπεύδουν στο πλευρό της), σε περίοδο υψηλής εντάσεως, με σκοπό τη διατήρηση και ενίσχυση των δυνατοτήτων του Στρατηγείου υπό πλήρη ανάπτυξη, ως Υψηλής Ετοιμότητας (High Readiness Force - HRF), τόσο στην σχεδίαση όσο και στην διεξαγωγή πολεμικών επιχειρήσεων». Τεστάρεται, δηλαδή, αν το Γ' ΣΣ / NRDC-GR μπορεί να διεξαγάγει πόλεμο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας στις συγκρούσεις της με άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: