Κυριακή 21 Ιουνίου 2015

Ο οικοδόμος και η οικοδομή


Αντε να σωθεί η αστική οικοδομή! Μισογιαπί! Μισομεζονέτα! Τσιμενταρισμένη με μνημόνια, οριζόντιες ιδιοκτησίες δοσμένες απ' τα χαρτιά (που λένε και οι εργολάβοι όταν παίρνουν καπάρο, αναμένοντας το στεγαστικό δάνειο απ' την τράπεζα του δύστυχου αγοραστή) στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στο ΝΑΤΟ, στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ, στους επενδυτές - δανειστές, στους μηχανισμούς στήριξης - ενίσχυσης της καπιταλιστικής οικονομίας.
Σαν τα έπεα πτερόεντα, ο πρωθυπουργός πετάει στις Βρυξέλλες σήμερα, Κυριακή, τη Δευτέρα μάλλον υπογράφει τη δόση απ' το ξίγκι που απέμεινε απ' τη μύγα και την Τρίτη το μεσημέρι περνά από Στρασβούργο για έναν έκτακτο πανηγυρικό στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Εκεί που οι Ρώσοι έχουν προβλήματα λόγω Κριμαίας και Ουκρανίας, πρέπει να δούμε τι θα πει και κυρίως πόσο αντικριστά θα σταθεί στο διαφαινόμενο ενδοσυριζαίικο αντίπαλο δέος της Ζαν ντ' Αρκ - Πασιονάριας Ζωής της Βουλής (όπως λέμε Σόλων ο Αθηναίος ή Θαλής ο Μιλήσιος).

Αντε τώρα να σωθεί κι ο οικοδόμος! Ο χτίστης, ο μάστορας, ο τεχνίτης! Αυτό είναι άλλου αριστερού ψάλτη ευαγγέλιο. Είναι άλλη προσέγγιση της οικοδομής. Δεν κρίνεται στα χαρτιά, ούτε στα δάνεια απ' τις τράπεζες, αλλά στα γερά θεμέλια μιας ταξικής συνείδησης συν την υπεραξία της τέχνης του, που δεν αποτυπώνεται σε καμιά συμβολαιογραφική πράξη.

Οι μεγαλοστομίες και τα πανηγύρια αν η οικοδομή που λέγεται τάχα μου δήθεν «κοινό ευρωπαϊκό μας σπίτι» διαθέτει από αύριο και κάτι από το τρίτο μνημονιακό στρώμα σοβά made in Greece, θα συνεχιστούν και θα κορυφωθούν με την υπογραφή της όποιας συμφωνίας. Μπορεί κι αγκαλιασμένα πλήθη τέως αγανακτισμένων και νυν τρομοκρατημένων να χορεύουν με νταούλια στον άγνωστο, συν τις φθηνές σίγουρα απω-ανατολίτικης κατασκευής σφυρίχτρες και πανό στις γλώσσες των χωρών της BRICS... Μπορεί κι εντός του Κοινοβουλίου ν' ακούσουμε μαζί με το σπάσ' τα όλα των αντιφρονούντων και κάνα σπασίμπα... Εφόσον υπογραφεί κατιτίς τη Δευτέρα. Αλλιώς ες Πέμπτην τα σπουδαία.

Γιατί σ' αυτή την περίπτωση κι ενόψει της Πέμπτης στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση η θεατρικότητα του ηρωισμού του καταπιεσμένου οφειλέτη θα έχει ευρύτερο της Ευρωζώνης ακροατήριο και πιο εξωτικές φωτογραφίες και αναρτήσεις στο διαδίκτυο. Αλλωστε, εκεί στο Στρασβούργο μαζί με τα ανθρώπινα δικαιώματα συγκρούονται, διασταυρώνονται, περιπλέκονται και πετρέλαια και φυσικά αέρια με αζέρικους, τούρκικους, ρώσικους κ.λπ. κοινοπρακτικούς αγωγούς. Ως τις 30 Ιούνη, που παρατάθηκε το τέως μνημόνιο και νυν συμφωνία, σε κάθε γωνία θα παίζεται πρώτη φορά αριστερανέλ εκτός των άλλων και το ιδεολογικό χοντρό παιχνίδι που καίει τα ευρωπαϊκά και διεθνή μονοπώλια: ή με τον οικοδόμο ή με την οικοδομή. Το εισιτήριο μοιάζει διαρκείας, αλλά δεν είναι. Ο ιστορικός χρόνος είναι πολύ μεγαλύτερος του πραγματικού και η τιμή του εισιτηρίου ταξικά αδιαπραγμάτευτη.

Ψυχραιμία κι επαγρύπνηση χρειαζόμαστε όλοι και κυρίως ετοιμότητα και διαθεσιμότητα στο όποιο κάλεσμα του Κόμματος που άντεξε δυσκολότερα της πραγματικότητας. Γιατί τα απανωτά τεχνητά διλήμματα καλλιεργούν ένα επονείδιστο κι απεχθές ψευδοεμφυλιακό ψευδοκλίμα, άκρως επικίνδυνο για όσους επιμένουν να παλεύουν για τη ζωή κι όχι απλώς την επιβίωση της πλειονότητας των λαών, που είναι η εργατική τάξη, χωρίς η λέξη ζωή να χρειάζεται επίθετο ή διευκρίνιση...

Λιάνα Κανέλλη

Δεν υπάρχουν σχόλια: