Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Έξω η «Coca Cola» από τα σχολεία!

Μαζική παράσταση στο Δημοτικό Συμβούλιο Ωραιοκάστρου, στη Θεσσαλονίκη, πραγματοποίησαν το απόγευμα της Δευτέρας απεργοί της «Coca Cola» από κοινού με το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, απαιτώντας να μη συμμετάσχει ο Δήμος στο γνωστό πρόγραμμα της πολυεθνικής, που αναλαμβάνει κάθε χρόνο τα έξοδα συντήρησης μιας σχολικής μονάδας, η οποία επιλέγεται μετά από διαδικτυακή ψηφοφορία.


Μέσα στα υποψήφια σχολεία ήταν και το Γυμνάσιο Δρυμού του Δήμου Ωραιοκάστρου. Μετά τις αντιδράσεις, ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου δεσμεύτηκε ότι δε θα βάλει την «Coca Cola» σε κανένα σχολείο και θα συμπαρασταθεί, με ψήφισμα που θα εκδώσει, στα δίκαια αιτήματα των απεργών.

Κάτω από την αντίδραση των απεργών της «Coca Cola» και των Λαϊκών Επιτροπών, πριν λίγες μέρες και οι Δήμοι Παύλου Μελά και Αμπελοκήπων - Μενεμένης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της πολυεθνικής.

Θυμίζουμε ότι από τον Οκτώβρη του 2013, οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της πολυεθνικής στη Θεσσαλονίκη παλεύουν για να ανακληθούν οι 33 απολύσεις εργαζομένων και να ξαναρχίσει η παραγωγική λειτουργία του εργοστασίου. Η «Coca Cola» προσπαθεί με ποινικά και αστικά δικαστήρια, μέσα από τα οποία διεκδικεί αποζημιώσεις εκατομμυρίων ευρώ από τους εργαζόμενους, να σπάσει τον αγώνα τους.

Την ίδια στιγμή, έχει το θράσος να εμφανίζεται ως «κοινωνικά ευαίσθητη», μερεμετίζοντας κάποια σχολεία, με την άδεια του κράτους και τη βοήθεια πολλών δημάρχων. Οι μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ είναι αδίστακτες με τους εργαζόμενους, εμφανίζονται να προσφέρουν, δήθεν, κοινωνικό έργο στα σχολεία.

Αποφάσεις ενάντια στην είσοδο επιχειρήσεων στα σχολεία έχουν πάρει ΕΛΜΕ της Θεσσαλονίκης, Ενώσεις και Σύλλογοι Γονέων, εργατικά συνδικάτα.

Με ανακοίνωσή της, η Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ καλεί την κυβέρνηση να κόψει μεμιάς την είσοδο επιχειρήσεων στα σχολεία, να το κάνει με νόμο που να απαγορεύει κάθε επιχειρηματική δράση στα σχολεία. Και σημειώνει: «Είναι απαράδεκτο κάθε σχολείο να αναζητά "προστάτη-χορηγό", τη στιγμή που οι εργαζόμενοι γονείς έχουν πληρώσει και ξαναπληρώσει για το δικαίωμα των παιδιών τους στη μόρφωση».

Με αφορμή όλες τις παραπάνω εξελίξεις, το ΚΚΕ κατέθεσε Ερώτηση στη Βουλή, στην οποία επισημαίνει τις ευθύνες όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων και της σημερινής για την υποχρηματοδότηση και τις ελλείψεις των σχολείων και προσθέτει: «Η ίδια πολιτική δίνει ταυτόχρονα χώρο στις μεγάλες επιχειρήσεις να εμφανίζονται ότι προσφέρουν "κοινωνικό έργο", εξυπηρετώντας όμως αποκλειστικά την κερδοφορία τους. Ευθύνες, όμως, έχουν και οι τοπικές (δημοτικές και περιφερειακές) αρχές, που δεν έχουν διεκδικήσει όλα αυτά τα χρήματα που τους έχουν παρακρατηθεί και επιπρόσθετα προσφέρουν τ' αποθεματικά τους, με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου». Οι βουλευτές του Κόμματος Σάκης Βαρδαλής και Ελένη Γερασιμίδου, που υπογράφουν την Ερώτηση, ζητούν από τους υπουργούς Παιδείας και Εσωτερικών μέτρα για την άμεση ολοκλήρωση των αναγκαίων επισκευαστικών και βελτιωτικών εργασιών στα σχολικά κτίρια της ΠΕ Θεσσαλονίκης, με την απαιτούμενη κρατική χρηματοδότηση προς τους αντίστοιχους δήμους της περιοχής.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: