Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

Κραυγή γι’ αυτούς που παίζουν κορώνα-γράμματα ζωή και μεροκάματο στη ναυπηγοεπισκευή


Να υπήρχε τρόπος να το διαβάσουν όλοι αυτοί που διατυμπανίζουν για τα «μεγάλα μεροκάματα» της Ζώνης, ξεχνώντας ή αποσιωπώντας ότι οι εργαζόμενοι στη ναυπηγοεπισκευή παίζουν τη ζωή τους κορώνα-γράμματα, στ' αμπάρια ή στις σκαλωσιές των βαποριών, κάνοντας ελάχιστα μεροκάματα το χρόνο, σ' ένα επάγγελμα όπου τα εργατικά «ατυχήματα»-δυστυχήματα είναι πολύ συχνά και δεν συμβαίνουν λόγω της κακιάς ώρας…

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ
Σοβαρές καταγγελίες για ελλείψεις σε μέτρα υγιεινής και ασφάλειας

Σωρεία παραβάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας σε πλοία και συνεργεία που εκτελούν επισκευαστικές εργασίες, καταγγέλλει το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν. Αττικής και Εργαζομένων Ναυπηγικής Βιομηχανίας Ελλάδος.

Στην ανακοίνωση - καταγγελία του Συνδικάτου, που κοινοποιείται σε όλες τις αρμόδιες αρχές, σημειώνεται ανάμεσα σε άλλα ότι κατά τη διάρκεια ελέγχου από την Επιτροπή Υγιεινής και Ασφάλειας Περάματος στο πλοίο «ΚΡΗΤΗ Ι», διαπιστώθηκε σωρεία παραβάσεων των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Μάλιστα, στην πλοιοκτήτρια εταιρεία επιβλήθηκαν πρόστιμα για τις εξής παραβάσεις: Στα σημεία που γίνονταν ναυπηγοεπισκευαστικές εργασίες υπήρχε φορητός φωτισμός 220 volt, πράγμα που απαγορεύεται. Υπήρχαν φιάλες πεπιεσμένων αερίων (ασετιλίνης και οξυγόνου) σε κλειστούς χώρους του πλοίου. Επίσης στην εταιρεία έγινε παρατήρηση γιατί τα μέσα πυρόσβεσης σε όλα τα σημεία που εκτελούνταν εργασίες ήταν ελλιπέστατα.

Στο πρώτο από τα συνεργεία που εκτελούσε ελασματουργικές εργασίες στο συγκεκριμένο πλοίο, δόθηκε διακοπή εργασιών για ελλιπέστατο εξαερισμό σε όλους τους χώρους εργασίας, για ακατάλληλες σκαλωσιές (χωρίς προστατευτικά ρέλια), καθώς επίσης δεν υπήρχαν έξοδοι διαφυγής στους κλειστούς χώρους. Στο δεύτερο συνεργείο, «διαπιστώθηκαν οι ίδιες παραβάσεις και επίσης γίνονταν εργασίες με χρήση φλόγας σε σημείο μη επιτρεπόμενο, με βάση το GAS FREE».

Το Συνδικάτο υπενθυμίζει ότι το Σεπτέμβρη του 2016 στο αγκυροβόλιο (ράδα) των Διυλιστηρίων της Κορίνθου στη θαλάσσια περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, στο Δ/Ξ ΠΛΑΤΙΝΟΥΜ, όπου εκτελούσε εργασίες επισκευών ένα από τα παραπάνω συνεργεία, σημειώθηκε σοβαρό εργατικό «ατύχημα», όταν εργαζόμενος της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης έπεσε από ύψος περίπου 7 μέτρων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά.

Επιπλέον, το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι στο Πλοίο «OCEAN JAZ», στο Μώλο της ΔΕΗ στο Κερατσίνι, έγινε επίθεση σε μέλος της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας και μέλος της Διοίκησης του Συνδικάτου Μετάλλου από εργολάβο, «όταν του ζητήθηκε να εφαρμόσει τους κανόνες ασφαλείας για χρήση φορητού φωτισμού 220 volt».

Η επίθεση αυτή, σχολιάζει το Συνδικάτο, «εντάσσεται στη γενικότερη στάση μερίδας των εργοδοτών απέναντι στο Συνδικάτο Μετάλλου και τους εκπροσώπους του» και καταδεικνύει τις ευθύνες της κυβέρνησης, καθώς συνεχίζει την ίδια πολιτική με τις προηγούμενες και απαξιώνει ή και διαλύει τις Μεικτές Επιτροπές Ελέγχου.

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Το Εφοπλιστικό Κεφάλαιο είναι το ποιό Εγκληματικό και Αδίστακτο τμήμα της Αστικής Τάξης.