Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2017

Τσε: «Οι ηγέτες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα» - Λαϊκοί ηγέτες και εθελοντική εργασία στην Κούβα (ΦΩΤΟ)


«Αυτός που έριξε τον τύραννο Μπατίστα
Τώρα καλάμια κόβει στα χωράφια
σαν τον πιο φιλότιμο απ’ όλους μακετέρο…»

Λαϊκό κουβανέζικο τραγούδι

O Φιντέλ κόβει ζαχαροκάλαμο

Μετά τη νίκη της επανάστασης στην Κούβα οι υπουργοί δεν κατάρτιζαν μόνο νομοσχέδια. 

Ο υπουργός Τσε Γκεβάρα κουβαλάει σακιά με ζάχαρη

Μια φορά τουλάχιστον τη βδομάδα εργάζονταν μαζί με το λαό για τη νέα, τη σοσιαλιστική Κούβα. 

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι ο Υπουργός Οικονομικών
που δουλεύει για την ανέγερση ενός κτιρίου
έξω από την Αβάνα (1961)


«Η εθελοντική εργασία είναι κατά βάση ο παράγοντας ο οποίος, περισσότερο από κάθε άλλον, αναπτύσσει τη συνείδηση των εργαζομένων. 

Οικοδόμος του σοσιαλισμού

Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο όταν οι εργαζόμενοι πραγματοποιούν εθελοντική εργασία όχι εκεί που κανονικά εργάζονται αλλά σε άλλο χώρο εργασίας, όπως στο κόψιμο του ζαχαροκάλαμου, ορισμένες φορές κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. 


Οι εργαζόμενοι στη διοίκηση και οι τεχνικοί γνωρίζουν τα αγροκτήματα της Κούβας καθώς και τα εργοστάσιά μας έχοντας πραγματοποιήσει σε αυτά εθελοντική εργασία. 


Έτσι καθιερώνεται επίσης μια νέα συνοχή και κατανόηση ανάμεσα σε δύο τομείς που η καπιταλιστική παραγωγή κρατούσε πάντοτε διαχωρισμένους 


και σε ανταγωνισμό μεταξύ τους, στα πλαίσια της πρακτικής του διαρκούς διαχωρισμού που εφάρμοζε μόνιμα ώστε να διατηρεί ένα μεγάλο στρατό από άνεργους, 

Ο Τσε οδηγεί τρακτέρ

από απελπισμένους ανθρώπους, έτοιμους να παλέψουν για ένα κομμάτι ψωμί ενάντια στα ίδια τους τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα και, ορισμένες φορές, ενάντια στις βασικές αρχές τους.


Η εθελοντική εργασία γίνεται με αυτόν τον τρόπο ένα μέσο για την ανάπτυξη των δεσμών και την ενθάρρυνση της κατανόησης ανάμεσα σε διοικητικούς και χειρώνακτες εργαζόμενους, 

Ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, Διοικητής της Τράπεζας της
Κούβας, δουλεύει σε οικοδομές και ορυχεία


ένα εργαλείο για να ανοίξουμε τον δρόμο προς ένα νέο στάδιο της κοινωνίας, 


ένα νέο στάδιο κοινωνικής ανάπτυξης όπου δεν θα υπάρχουν τάξεις και επομένως δεν θα μπορεί να υπάρχει καμία διαφορά ανάμεσα σε έναν εργαζόμενο που επιτελεί σωματική εργασία και έναν εργαζόμενο που επιτελεί διανοητική εργασία ή ανάμεσα σε έναν εργάτη και έναν αγρότη.

Ο Φιντέλ πρώτος δίνει το παράδειγμα

Γι’ αυτό υπερασπιζόμαστε την εθελοντική εργασία τόσο σθεναρά. Γι’ αυτό προσπαθούμε να είμαστε πιστοί στην αρχή ότι οι ηγέτες πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, όπως έχει πει επανειλημμένα ο Φιντέλ.»

Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: «Η εθελοντική εργασία είναι σχολείο κομμουνιστικής συνείδησης» (απόσπασμα), ομιλία σε απονομή βραβείων Κομμουνιστικής Εργασίας σε εργαζόμενους που είχαν εργαστεί εθελοντικά για περισσότερες από 240 ώρες μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 1964 (15 του Αυγούστου 1964 – Από το βιβλίο «Ερνέστο Τσε Γκεβάρα: Ο σοσιαλισμός και ο άνθρωπος στην Κούβα», εκδ. Διεθνές Βήμα, Αθήνα, 2011).

Δεν υπάρχουν σχόλια: