Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

NERUDA: Μία κάκιστη ταινία που δεν αξίζει τον κόπο να δείτε


Ο Πάμπλο Νερούδα, χιλιανός ποιητής, βραβευμένος με Νόμπελ Λογοτεχνίας, είναι ένας από τους σημαντικότερους ποιητές του 20ου αιώνα. Όχι μόνο στη χώρα μου τη Χιλή, αλλά και στη Λατινική Αμερική και στον κόσμο.

Ποιητής πολιτικά στρατευμένος με τους φτωχούς, με τους εργάτες και τους αγρότες και με τους πιο αδύναμους. Ένας μεγάλος αγωνιστής για την Ειρήνη σε όλο τον κόσμο. «Ποιητής του εφηβικού έρωτα και ποιητής της υπαρξιακής αγωνίας».

Μετά την εμπειρία που βίωσε κατά τη διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου στην Ισπανία, υφίσταται μια ποιητική μεταστροφή και επιστρέφει για να κάνει μια λογοτεχνία στρατευμένη. 

Το Canto General είναι ένα από τα σημαντικά έργα του. Εδώ στην Ελλάδα μελοποιήθηκε από τον μεγάλο μουσικό και συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.
 

Ο Νερούδα κάνει στα ποιήματά του μια καταγγελία των κοινωνικών αδικιών. Ο Νερούδα με ένθερμη υπομονή, μαζί με τους καλόπιστους ανθρώπους θα μας επιτρέψει να κατακτήσουμε τη λαμπρή πόλη που θα μας δώσει φως, δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια σε όλους.
 

Σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που διανύουμε, εξαθλίωσης και νεοφασιστικής βαρβαρότητας, ο Ποιητής δε θα έχει τραγουδήσει μάταια και θα συνεχίσει να τραγουδά και θα δίνει φωνή σ’ αυτούς που δεν έχουν φωνή.
 

Όσο και αν ένας συγκεκριμένος χιλιανός σκηνοθέτης προσπαθεί να δολοφονήσει την εικόνα του ποιητή μας, δε θα το πετύχει. Ούτε καν το βραβείο να φτάσει στη Μέκκα του βορειοαμερικάνικου κινηματογράφου, δεν θα πετύχει να επισκιάσει το τεράστιο Ύψος του Ποιητή.
 

Ένας κόκκος άμμου της ποίησής του θα είναι αρκετός για να συνεχίσει να αρωματίζει τους αιώνες, όπως έλεγε ο μεγάλος κουβανός ποιητής Χοσέ Μαρτί. Η ποίηση πάντα ήταν ένα θανάσιμο όπλο κατά των αδικιών.
 

Ορκιζόμαστε ότι η Ελευθερία
θα υψώσει το γυμνό της άνθος
πάνω από την ατιμασμένη άμμο της χώρας μου

Του Χάιμε Σβαρτ, χιλιανού ποιητή κατοίκου Αθήνας, 2017.

Δεν υπάρχουν σχόλια: