Τετάρτη 22 Φεβρουαρίου 2017

Για το θέμα των δασικών χαρτών στην Ήπειρο ― Η τοποθέτηση-πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Περιφερειακό Συμβούλιο Ηπείρου


Το θέμα  των δασικών χαρτών και της διαδικασίας με την οποία το έφερε η κυβέρνηση θεωρούμε, ως «Λαϊκή Συσπείρωση»,  ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα.
Στην Ήπειρο, όπως σε όλη την επικράτεια της Ελλάδας, αναδεικνύονται μία σειρά προβλήματα, τα οποία δεν αποτελούν αστοχίες ή αποτέλεσμα “βιασύνης”. Αντίθετα έχουν να κάνουν με τα αποτελέσματα της αστικής πολιτικής στη γη, την ιδιοκτησία και τη χρήση της.

Οι δασικοί χάρτες (στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του εθνικού κτηματολογίου)
εμπεριέχονται  μέσα στα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου, ενδεικτικό αν θέλετε των τελικών στόχων της όλης διαδικασίας.

Η συγκυβέρνηση Συριζα-ΑΝΕΛ, επιδιώκει το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος αλλά και του χαρακτήρα των εκτάσεων που καταγράφονται στους χάρτες, ώστε να προχωρήσουν απρόσκοπτα επενδυτικά σχέδια σε διάφορους κλάδους της οικονομίας και να ξεδιπλωθούν μεγάλα επιχειρηματικά σχέδια, για να συνεχίσουν να φτιάχνουν πολυτελείς κατοικίες, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες  κ.α.

Από την πρώτη στιγμή της ανακοίνωσης έναρξης της διαδικασίας, η
κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η ολοκλήρωση της κατάρτισης των δασικών χαρτών «θα αποτελέσει εφαλτήριο ανάπτυξης, από την στιγμή που θα οριοθετηθούν οι περιοχές όπου κάποιος θα μπορεί να επενδύσει χωρίς τον φόβο να κριθεί παράνομος».
Ταυτόχρονα ένα ολόκληρο πλέγμα νόμων αναγνωρίζει και στηρίζει την
μεγάλη ιδιοκτησία και την επιχειρηματική δραστηριότητα στις δασικές
εκτάσεις.
Άρα λοιπόν οι δασικοί χάρτες από μόνοι τους, στο υπάρχον
κοινωνικοοικονομικό πλαίσιο δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την προστασία των δασών, αφού αυτά παραδίδονται στα μεγάλα συμφέροντα.

Με την όλη διαδικασία προέκυψαν μια σειρά προβλήματα αφού γεωργικές
εκτάσεις εμφανίζονται να ανήκουν σε αναδασωτέες περιοχές. Αμφισβητούνται γεωργικές εκτάσεις στερώντας σε αγρότες την δραστηριότητά τους αλλά και κτηνοτρόφοι στερούνται βοσκήσιμων εκτάσεων, με τις εξελίξεις να υποκρύπτουν σοβαρούς κινδύνους για το εισόδημα τους.
Ταυτόχρονα επιβάλλεται χαράτσι για να γίνουν ενστάσεις επί των
περιοχών που έγιναν τα λάθη σε μία περίοδο μάλιστα που το εισόδημα των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων έχει δεχτεί συντριπτικά χτυπήματα από την πολιτική των κυβερνήσεων σε όφελος των μεγάλων επιχειρήσεων συνολικά ανεξαρτήτως κλάδου.

Αναδεικνύονται και με αυτό τον τρόπο τα αποτελέσματα
της αστικής πολιτικής στην διαχείριση της γης με στόχο την εξυπηρέτηση
επενδυτικών σχεδίων μεγάλων συμφερόντων.

Με βάση το παραπάνω σκεπτικό η πρότασή μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο ΗΠΕΙΡΟΥ είναι η εξής :
1.
Να ανασταλεί η ανάρτηση των δασικών χαρτών, να γίνουν οι αναγκαίες διορθώσεις χωρίς επιβάρυνση των λαϊκών στρωμάτων και να
αναρτηθούν εκ νέου.
2.
Να λυθεί άμεσα το πρόβλημα των εξαιρέσεων από μεγάλες αναδασωτέες από πυρκαγιά χωρίς να ευνοηθούν καταπατήσεις, εκχερσώσεις, παράνομες αλλαγές χρήσης, χαρακτήρα και προορισμού εκτάσεων.
3.
Να μη χρησιμοποιηθούν οι δασικοί χάρτες και γενικότερα η δασική
πολιτική ως εργαλείο ομηρίας των λαϊκών στρωμάτων και επιτάχυνσης
των κερδοφόρων επενδυτικών σχεδίων των ομίλων.
4.
Να εξασφαλίσει το αναγκαίο επιστημονικό κλπ. προσωπικό, μέσα, πόρους στις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες για να ολοκληρώνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την προστασία των δασικών οικοσυστημάτων.

Βασίλης Ζιώβας    

Περιφερειακός Σύμβουλος Ηπείρου της « Λαϊκής Συσπείρωσης»
Μέλος του Δ.Σ  του Συλλόγου Εργαζομένων του Δήμου Αρταίων
Άρτα, 22/2/2017

Δεν υπάρχουν σχόλια: