Σάββατο 11 Φεβρουαρίου 2017

69 χρόνια από τον θάνατο του πρωτοπόρου του σοβιετικού και του παγκόσμιου κινηματογράφου Σεργκέι Αϊζενστάιν. Σήμερα, στην Αλκυονίδα, η ίδρυση της «Κινηματογραφικής Λέσχης Αθήνας - Σεργκέι Αϊζενστάιν»


Σαν σήμερα, στις 11 του Φλεβάρη 1948, έφυγε από τη ζωή ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν, σκηνοθέτης, θεωρητικός της Τέχνης, της τεχνικής του κινηματογράφου, πρωτοπόρος δάσκαλος στη χρήση του μοντάζ, συνολικά ένας από τους πρωτοπόρους του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου, που επηρέασε σημαντικά την 7η τέχνη.

Το «Θωρηκτό Ποτέμκιν» συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 σημαντικότερων ταινιών από καταβολής κινηματογράφου και θεωρείται - σε σπουδαιότητα - ισοδύναμη με την «Γκουέρνικα» του Πικάσο. Αναγνωρίζεται ως ένα από τα αριστουργήματα του παγκόσμιου κινηματογράφου. Με την πασίγνωστη σεκάνς της ταινίας με τους στρατιώτες να κατεβαίνουν τα σκαλοπάτια της Οδησσού που αποτελεί τη «βίβλο» των κινηματογραφιστών.

Ο Σεργκέι Μιχαήλοβιτς Αϊζενστάιν γεννήθηκε στη Ρίγα στις 23 του Γενάρη 1898. Το 1915 ξεκίνησε σπουδές μηχανικού στην Πετρούπολη. Παράλληλα, ασχολείται με τη ζωγραφική. Την άνοιξη του 1918 κατατάσσεται εθελοντής στον Κόκκινο Στρατό. Ασχολείται και με το θέατρο. Το 1924 γύρισε την πρώτη του ταινία, την «Απεργία», που έκανε μεγάλη εντύπωση. Ενα χρόνο αργότερα, η σοβιετική κυβέρνηση του αναθέτει τη δημιουργία ενός κινηματογραφικού έργου για την επέτειο των 20 χρόνων από την επανάσταση του 1905. Ο Αϊζενστάιν αποφασίζει να επικεντρωθεί στην εξέγερση στο «Θωρηκτό Ποτέμκιν». Η ταινία γυρίστηκε μέσα σε λίγες βδομάδες στην Οδησσό, με μερικούς ηθοποιούς, τον πληθυσμό της πόλης και ναύτες του Κόκκινου Στόλου. Ετσι γεννήθηκε ένα αριστούργημα που μέχρι σήμερα αποτελεί σταθμό στην ιστορία του κινηματογράφου.


ΙΔΡΥΣΗ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ
11 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ στις 15.00-17.00 στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema,

τιμώντας την επέτειο θανάτου του πρωτοπόρου και ιδιοφυή ρώσου σκηνοθέτη ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ, 11 Φεβρουαρίου 1948.

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΑΣ ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ κάνει ανοικτή πρόσκληση σε όσουν θέλουν να συμμετέχουν στην κινηματογραφική λέσχη. Μια λέσχη για πρώτη φορά στην ΑΘΗΝΑ, αφιερωμένη στον πρωτοπόρο ιδιοφυή Ρώσο θεωρητικό της τέχνης του σοβιετικού αλλά και παγκόσμιου κινηματογράφου ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ.

Στη λέσχη θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος στις ταινίες μυθοπλασίας, στην σκηνοθεσία και ηθοποιία.  

Η ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΑΘΗΝΑΣ–ΣΕΡΓΚΕΙ ΑΙΖΕΝΣΤΑΙΝ ιδρύεται με σκοπό την προβολή ποιοτικών ταινιών μυθοπλασίας. Πριν από κάθε προβολή, θα υπάρχει εισήγηση από έναν γνώστη της ταινίας και θα ακολουθεί συζήτηση σχετικά με τα θέματα που θίγονται στην ταινία.

Επίσης, θα γίνονται σεμινάρια Ιστορίας και Θεωρίας του Κινηματογράφου και ένα ειδικό Αφιέρωμα στον Σεργκέι Αϊζενστάιν, με προβολές, ομιλίες, εκθέσεις, συζητήσεις.

Η έδρα της θα βρίσκεται στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema όπου θα γίνονται και οι προβολές κάθε δύο Κυριακές, ώρα: 2 μμ. Τα σεμινάρια θα γίνονται κάθε Σάββατο, επίσης στo ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema, ώρα: 2-4 μμ.  

Τα μέλη της θα έχουν ιδιαίτερα προνόμια στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema  δωρεάν είσοδο για προβολές και εκδηλώσεις, ειδικά προνομιακές τιμές εισιτηρίων για προβολές ταινιών σε Φεστιβάλ, προτεραιότητα σε πρεμιέρες και εκδηλώσεις, εκπτώσεις σε βιβλία και CD-DVD στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema  κα.

Η ΙΔΡΥΣΗ της ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΛΕΣΧΗΣ θα γίνει στις 11 Φεβρουαρίου στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema στις 15.00-17.00 και αμέσως μετά θα προβληθεί η κορυφαία ταινία του «ΤΟ ΘΩΡΗΚΤΟ ΠΟΤΕΜΚΙΝ» στις 17.00.

Το απόλυτο αριστούργημα, μια ταινία που συγκαταλέγεται στις κορυφαίες όλων των εποχών.

Για όσους είναι στην ΙΔΡΥΣΗ η είσοδος είναι ΔΩΡΕΑΝ.


Όσοι ενδιαφερόμενοι δεν μπορέσουν να παρευρεθούν μπορούν να στείλουν τα στοιχεία τους στο email newstarcine@gmail.com, (όνομα, διεύθυνση, τηλέφωνο)  

Για περισσότερα μπορείτε να ακολουθήσετε τη σελίδα της Λέσχης στο facebook: Κινηματογραφικη λεσχη Αθηνας Σεργκει Αιζενσταιν

Δεν υπάρχουν σχόλια: