Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2015

Την άμεση άρση του αποκλεισμού από τις ΗΠΑ ζήτησε ο Πρόεδρος της Κούβας Ραούλ Κάστρο, μιλώντας στην 70ή ΓΣ του ΟΗΕ


ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.-- Ο Πρόεδρος της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, μιλώντας στην 70ή ΓΣ του ΟΗΕ, απαίτησε την άρση του αμερικανικού οικονομικού αποκλεισμού που πλήττει τη χώρα του εδώ και πάνω από 50 χρόνια.

Το εμπάργκο αυτό «είναι το κύριο εμπόδιο στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας μας», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «η αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων με την Ουάσιγκτον τον Ιούλη είναι ασφαλώς μια σημαντική πρόοδος, η οποία υποστηρίχθηκε ευρύτατα από τη διεθνή κοινότητα, όμως ο οικονομικός, εμπορικός και χρηματοπιστωτικός αποκλεισμός ενάντια στην Κούβα συνεχίζεται εδώ και πάνω από μισό αιώνα, προκαλώντας ζημιές και στερήσεις στον κουβανικό λαό».

Ο Ραούλ Κάστρο υπενθύμισε ότι κάθε χρόνο η συντριπτική πλειοψηφία των 193 μελών του ΟΗΕ υπερψηφίζουν ένα μη δεσμευτικού χαρακτήρα κείμενο για την άρση του αποκλεισμού, που επιδεικτικά αγνοούν οι ΗΠΑ. Φέτος, το ψήφισμα αυτό αναμένεται να κατατεθεί μέσα στον Οκτώβρη.

Το τελευταίο διάστημα, οι ΗΠΑ χαλάρωσαν σχετικά κάποιες από τις εμπορικές κυρώσεις κατά της Κούβας, ωστόσο η πλήρης άρση του δεν μπορεί να αποφασιστεί παρά από το Κογκρέσο. Δεν είναι τυχαίο ότι στις πολλές συναντήσεις που είχε ο Πρόεδρος της Κούβας στη Νέα Υόρκη, ήταν και με γερουσιαστές και των δύο αστικών κομμάτων των ΗΠΑ, Δημοκρατικούς και Ρεπουμπλικάνους, που έχουν ταχθεί υπέρ της άρσης του αποκλεισμού, ενώ το ίδιο ζήτημα συζήτησε και με το ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι Μουν.

Ριζοσπάστης