Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2015

Μεγάλη έκθεση για τους αλύγιστους της ταξικής πάλης με υλικά από το Αρχείο του ΚΚΕ, στο 41ο Φεστιβάλ KNE - «ΟΔΗΓΗΤΗ»


Mεγάλες και ιδιαίτερα φροντισμένες πολιτικές εκθέσεις, στις οποίες γίνονται οργανωμένες ξεναγήσεις και δίνεται η δυνατότητα στους επισκέπτες να μάθουν και να συζητήσουν πάνω σε πλευρές της ιστορίας και της ιδεολογίας του ΚΚΕ και της ΚΝΕ έχει καθιερωθεί να φιλοξενούνται τα τελευταία χρόνια στο Φεστιβάλ KNE - «ΟΔΗΓΗΤΗ».

Στο φετινό 41ο Φεστιβάλ, η έκθεση έχει τίτλο «Τιμάμε τους αλύγιστους της ταξικής πάλης. Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη».

Σε αυτήν την έκθεση γίνεται μια προσπάθεια να αποτυπωθούν η αφοσιωμένη δράση του ΚΚΕ στη σχεδόν εκατοντάχρονη πορεία του, οι ηρωικές σελίδες της Ιστορίας του που συμπυκνώνουν μαζικό ηρωισμό, αυτοθυσία και αντοχή, την πίστη στον αγώνα για τη σοσιαλιστική επανάσταση, τη δύναμη των ιδεών των κομμουνιστών, από την οποία πηγάζει η αδιάλλακτη στάση απέναντι στον ταξικό εχθρό. Ταυτόχρονα, αποτυπώνονται το μίσος και η αγριότητα της αστικής τάξης, ο χαρακτήρας του κράτους της και ο ρόλος που έπαιξε, παίρνοντας εξοντωτικά μέτρα σε βάρος των κομμουνιστών, για το τσάκισμα της πρωτοπορίας και την καθυπόταξη του λαϊκού παράγοντα.

Μέσα από ένα σύντομο ιστορικό ορισμένων από τους δεκάδες τόπους μαρτυρίου αναδεικνύονται ορισμένες από τις πολλές πλευρές του αγώνα των φυλακισμένων και εξόριστων κομμουνιστών και άλλων ριζοσπαστών αγωνιστών. Αναδεικνύονται οι ιστορικές αποδράσεις από τις φυλακές Συγγρού και Αίγινας, η πρωτοπόρα πολιτιστική δραστηριότητα στον Αϊ - Στράτη, οι 15.000 εκτοπισμένοι στρατιώτες και αξιωματικοί στα Σύρματα της Μέσης Ανατολής, η ηρωική στάση των κομμουνιστριών γυναικών στις φυλακές Αβέρωφ και στο Τρίκερι και πολλά άλλα.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται οι φυλακές: Συγγρού, Αίγινας, Κέρκυρας, Ακροναυπλίας, Επταπυργίου (Γεντί Κουλέ), Αβέρωφ και Ιτζεδίν. Οι εξορίες σε: Ανάφη, Αϊ - Στράτη, Σύρματα Μέσης Ανατολής, Τρίκερι, Μακρόνησο, Γυάρο και Λέρο.

Γίνονται αναφορές σε ορισμένους από τους χιλιάδες ηρωικούς κομμουνιστές που συνθέτουν την τιμημένη Ιστορία του ΚΚΕ.

Ξεχωριστή σημασία έχει η θεματική ενότητα της έκθεσης που αφορά τις γυναίκες στις φυλακές και τις εξορίες.

Η ηρωική αυτή πορεία δεκαετιών προβάλλεται στην έκθεση και μέσα από υλικά που έχουν διασωθεί και φυλάσσονται στο Ιστορικό Αρχείο του ΚΚΕ, όπως μικρά αντικείμενα και γράμματα εκτελεσμένων, καλλιτεχνικές δημιουργίες φυλακισμένων και εξόριστων, χειρόγραφες εφημερίδες, τετράδια και σημειώσεις από ιδεολογικά μαθήματα, κρυφές ανακοινώσεις που διακινούνταν συνωμοτικά μέσα στις φυλακές. Είναι δεκάδες τα πρωτότυπα εκθέματα που για πρώτη φορά θα προβληθούν στη συγκεκριμένη έκθεση.

Η έκθεση αποτελεί φόρο τιμής στην ηρωική Ιστορία του ΚΚΕ, σε όλους όσοι κράτησαν ψηλά τη σημαία του αγώνα στις πιο δύσκολες συνθήκες των εκτοπίσεων, της φυλακής και των εκτελέσεων. Οι θυσίες και τα βάσανά τους δεν πήγαν χαμένα, συνεχίζουν να φωτίζουν τις «λεωφόρους του μέλλοντος» του αγώνα για την κοινωνική απελευθέρωση. Συνεχίζουν να μας εμπνέουν, να μας γεμίζουν με ταξικό μίσος για τους εκμεταλλευτές και την εξουσία τους, να μας γεμίζουν περηφάνια, να μας δίνουν αντοχή και δύναμη για τη συνέχεια του αγώνα μας.

Στο χώρο της έκθεσης θα βρίσκονται ξεναγοί, που θα μπορούν να βοηθήσουν όλους τους επισκέπτες. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα ξενάγησης γκρουπ Οργανώσεων και ατόμων.

902

1 σχόλιο:

akrat είπε...

θέλει μια προσοχή το θέμα αυτό νομίζω... τες πάντων καλή επιτυχία ... δεν είναι δικό μου θέμα ... εγώ πάντως θα πρόσεχα