Σάββατο 23 Αυγούστου 2014

«JUMBO»: Σέρνουν εργαζόμενο στην ανεργία και τα δικαστήρια

Την απόλυση και τη μήνυση της εργοδοσίας καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων
Το όνομα της εταιρείας έχει γίνει συνώνυμο του «κερδίζουμε με τζάμπα εργάτες»
Την απόλυση εργαζόμενου από την επιχείρηση «JUMBO» στα Γιάννενα και τη μήνυση που κατέθεσε σε βάρος του η εργοδοσία καταγγέλλει το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων. Ο υπάλληλος, που εργαζόταν στην επιχείρηση για πολλά χρόνια, απολύθηκε στις αρχές Αυγούστου. Οπως εξηγεί το Σωματείο, η απόλυσή του συνοδεύτηκε από «την εξωφρενική κατηγορία ότι "υπεξαίρεσε" κατεστραμμένα προϊόντα, τα οποία, κατά πάγια τακτική της εταιρείας, είχε αναλάβει να πετάξει στα σκουπίδια! Η επιχείρηση προέβη μάλιστα σε μήνυση (!) κατά του εργαζομένου, αφού πρώτα του ζήτησε να παραιτηθεί, ώστε να μην του οφείλει αποζημίωση».
Αντιπροσωπεία του Σωματείου βρέθηκε χτες στα δικαστήρια, όπου εκδικαζόταν η μήνυση της εργοδοσίας, εκφράζοντας τη συμπαράστασή της στον απολυμένο και διεκδικώντας να σταματήσει η απαράδεκτη δίωξη, να αποσυρθεί η μήνυση και να παρθεί πίσω η απόλυση. Πλήρη και σταθερή εργασία για όλους τους εργαζόμενους, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Η εκδίκαση της υπόθεσης τελικά αναβλήθηκε.
Το Σωματείο εκτιμά πως και μέσα από τη συγκεκριμένη απόλυση στόχος της εργοδοσίας είναι η αντικατάσταση παλιότερων εργαζομένων με νέους, ακόμα πιο φθηνούς, αλλά και η δημιουργία κλίματος τρομοκρατίας. Στην ανακοίνωσή του αναφέρει: «Ποιος είναι ο όμιλος JUMBO που προχωράει σε απολύσεις με τέτοιες "δικαιολογίες"; Είναι ο όμιλος, τα καθαρά κέρδη του οποίου για το διάστημα Ιουνίου 2013 - Ιουνίου 2014 παρουσίασαν αύξηση κατά 44,29%. Από 48,15 εκατ. ευρώ πέρυσι, ανήλθαν στα 69,48 εκατ. ευρώ! Είναι μια από τις πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, που πρόσφατα άνοιξε καταστήματα και στη Ρουμανία. Το γεγονός αυτό είναι άλλη μια απόδειξη ότι για τους μονοπωλιακούς ομίλους όπως τα JUMBO ...τρώγοντας έρχεται η όρεξη και το πιο εύκολο θύμα για να αυγαταίνουν κι άλλο τα κέρδη τους είναι οι εργαζόμενοι και τα δικαιώματά τους. Στηριζόμενοι πάντα στο αντεργατικό νομικό οπλοστάσιο που εξασφαλίζει γι' αυτούς η εκάστοτε κυβέρνηση και η ΕΕ, έχουν εξαπολύσει επίθεση στους εργαζόμενους.
Πίσω από τα "έξυπνα" διαφημιστικά της εταιρείας JUMBO κρύβεται η πολιτική δημιουργίας κλίματος τρομοκρατίας ανάμεσα στους εργαζόμενους, το συνεχές βάθεμα της εκμετάλλευσης. Δε διστάζουν να πετάξουν ανθρώπους στο δρόμο γιατί τους βρίσκουν "ακριβούς". Εχουν προχωρήσει σε μείωση μισθών, κυριαρχούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας (τα 4ωρα με μισθό ψίχουλα), η εντατικοποίηση της εργασίας κ.α.».

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Γιατί να μην το κάνουν; Τους εμποδίζει κανείς; Και τελικά αυτοί τα συμφέροντά τους κοιτάνε. ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΚΑΛΆ ΚΑΝΟΥΝ. Ας αποφασίσουμε κι οι εργαζόμενοι να κοιτάξουμε τα δικά μας συμφέροντα. Κι ας αντισταθούμε. Αλλιώς είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

μαχαιρης είπε...

Και ποια ειναι,κατα τη γνωμη σου,αγαπητε φιλε,η αντισταση που μπορουν οι εργαζομενοι να κανουν;;
Που να απευθυνθουν,ωστε να μην κατηγορηθουν,οτι ειναι αξιοι της μοιρας,την οποιαν η πλειοψηφια των..ΑΛΛΩΝ εχει αποφασισει;;

Ανώνυμος είπε...

@10.03
Κατ' αρχήν πιστεύω ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να αποκτήσουν ταξική αλληλεγγύη μεταξύ τους. Να μην θεωρούν ότι αυτό που συνέβη στον συνάδελφό τους δε θα συμβεί και σε αυτούς. Και να αλληλοβοηθιούνται. Μετά πιστεύω ότι πρέπει να επανδρώσουν τα σωματεία τους και να παλεύουν μέσα απ' αυτά με ηγεσίες άξιες που θα είναι κοντά τους κι όχι πουλημένες εργοδοτικές. Γιατί και τι ηγεσία έχει ένα σωματείο περνάει απ'την ψήφισή του απ' τους κάτω έτσι δεν είναι;
Μετά να μην τρέχει ο καθένας να γίνει δούλος στη θέση του δούλου. Για σκέψου. Αν το Τζάμπο και το κάθε Τζάμπο ήξερε ότι δε θα έβρισκε αντικαταστάτες των δούλων του θα έκανε όλα αυτά που κάνει; ΄Οχι βέβαια. Μόνος του ο ιδιοκτήτης δεν μπορεί να το λειτουργήσει το Τζάμπο και το κάθε Τζάμπο. Και έστω και μια μέρα να έμενε κλειστό θα σήμαινε μεγάλη χασούρα για τον ιδιοκτήτη. Κι αυτά οι ιδιοκτήτες τα λογαριάζουν. Αν λοιπόν ήταν τόσο μεγάλη η ταξική συνείδηση των εργαζόμενων και έβρισκε τείχος ο κάθε εργοδότης που θα ήθελε να αντικαταστήσει τον ακριβό του υπάλληλο με έναν φθηνοτερο δε θα μπορουσε να κάνει τιποτα. Θα μου πεις στη σημερινή εποχή με τέτοια ανεργια και ζητάς τέτοια; Δεν είναι ανέφικτο. Κάποτε γινόταν. Και τώρα είναι ακόμη πιο απαραίτητο να γίνεται. Γιατί οι αστοί έχουν εξαγριωθεί και δεν θα ησυχάσουν αν δεν μας κάνουν όλους δούλους τους. Στο τέλος θα τους πληρωνουμε για να δουλεύουμε. Πάντα φυσικά με τη βοήθεια μιας δεξιάς ή "αριστερής" κυβέρνησης. Αν ο λαός λοιπόν δεν παρει απόφαση ότι δεν θα τον γλιτώσει καμιά κυβέρνηση στον Καπιταλισμό αλλά ούτε και στο σοσιαλισμό αμα ο ίδιος δεν πάρει τα ηνια της χώρας και δεν πάρει και τον πλουτο που παράγει στα χέρια του, ΑΣΠΡΗ ΜΕΡΑ ΔΕ ΘΑ ΔΕΙ ΕΚΤΟΣ ΚΙ ΑΝ ΧΙΟΝΙΣΕΙ.

συγνώμη που απαντάω αργοπορημένα αλλά τώρα το είδα το σχόλιο.