Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΓΩΝΑ ΜΕΤΑΛΛΕΡΓΑΤΩΝ: Να απεργήσουν οι εργαζόμενοι για τις δικές τους ανάγκες

Ανακοίνωση για την προσπάθεια της πλειοψηφίας της ΠΟΕΜ να κάνει τους μεταλλεργάτες «ουρά» των βιομηχάνων που ζητάνε φτηνότερο ρεύμα
Οι χαλυβουργοί πρέπει να αφήσουν τη δική τους σφραγίδα στη σημερινή απεργία, να μην επιτρέψουν να τους αξιοποιήσει η μεγαλοεργοδοσία του κλάδου
Κάλεσμα στους εργαζόμενους του κλάδου να πάρουν στα δικά τους χέρια την οργάνωση της απεργίας που κήρυξε η ΠΟΕΜ για σήμερα, Τρίτη 28 Γενάρη, απευθύνει η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Μεταλλεργατών. Την Επιτροπή συγκροτούν τα Συνδικάτα Μετάλλου Αττικής, Πάτρας, Ν. Φθιώτιδας, Ν. Βοιωτίας, Ν. Μαγνησίας και η Ταξική Ενότητα Συνδικάτου Μετάλλου Μακεδονίας - Θράκης. Η Συντονιστική καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στο Εργατικό Κέντρο Ελευσίνας.
Την απεργία κήρυξε η ΠΟΕΜ, με αίτημα να δοθεί στους βιομηχάνους φτηνότερο ρεύμα από τη ΔΕΗ, προκειμένου να σταθούν στον ανταγωνισμό. Η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ αναπαράγει στις ανακοινώσεις της τα ίδια ακριβώς που γράφει σε «ανοιχτή» της επιστολή η Ενωση Βιομηχανικών Καταναλωτών Ενέργειας (ΕΒΙΚΕΝ) σχετικά με το κόστος της ηλεκτρικής ενέργειας, απειλώντας ότι εάν η ΔΕΗ επιμείνει στην «υψηλή» - σύμφωνα με τους μεγαλοβιομήχανους - τιμολόγηση του βιομηχανικού ρεύματος, τότε θα «δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».
Παιχνίδια στην πλάτη των εργαζόμενων
Πρόσφατα, η «Αλουμίνιον» του ομίλου Μυτιληναίος «κέρδισε» υπόθεση διαιτησίας ενώπιον της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, σύμφωνα με την οποία η ΔΕΗ οφείλει να πουλάει το ρεύμα περίπου στα 36 ευρώ/Mwh από τα 42 ευρώ που ήταν η προηγούμενη τιμή. Ακολούθησε την περασμένη εβδομάδα από τη θυγατρική του ομίλου «ΒΙΟΧΑΛΚΟ», «ΣΙΔΕΝΟΡ», προς τη ΔΕΗ, όπου τίθεται ως όριο «βιωσιμότητας» της επιχείρησης τα 34 ευρώ/MWh, αλλιώς κινδυνεύει η συνέχιση λειτουργίας των δύο εργοστασίων που διαθέτει στη χώρα.
Την ερχόμενη Παρασκευή θα γίνει γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ, όπου θα ληφθούν κατά πάσα πιθανότητα αποφάσεις για το κόστος του βιομηχανικού ρεύματος. Η ΕΒΙΚΕΝ, μέσω της χθεσινής επιστολής, καλεί την κυβέρνηση - ως εκπρόσωπο του Δημοσίου που αποτελεί μέχρι σήμερα και τον κύριο μέτοχο της ΔΕΗ - «να πάρει ξεκάθαρη θέση για την εμπορική πολιτική έναντι των βιομηχανικών πελατών» και «να μην επιτρέψει να δημιουργηθούν συνθήκες μη αναστρέψιμες για τη βιωσιμότητα της ελληνικής βιομηχανικής παραγωγής».
Σ' αυτή την ενδοκαπιταλιστική διαμάχη, ανάμεσα στη ΔΕΗ και τους βιομηχάνους της χαλυβουργίας, προσπαθεί να μπλέξει τους εργαζόμενους η πλειοψηφία της ΠΟΕΜ, παίζοντας το παιχνίδι των αφεντικών, που θέλουν να αξιοποιήσουν τους εργαζόμενους σαν μέσο πίεσης για φτηνότερο ρεύμα, ενόψει και της συνεδρίασης των μετόχων της ΔΕΗ. Στην πραγματικότητα, οι μέτοχοι της ΔΕΗ και οι μεγαλοβιομήχανοι - μέλη της ΕΒΙΚΕΝ διαγκωνίζονται για την κερδοφορία τους, η οποία, μεταξύ άλλων, προϋποθέτει την παραπέρα μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης, όπως σε όλους τους κλάδους.
Πλαίσιο πάλης
Στην ανακοίνωσή της, η Πανελλαδική Συντονιστική καλεί τους μεταλλεργάτες να μην εγκλωβιστούν σ' αυτή τη διαμάχη που είναι εχθρική προς τα πραγματικά τους συμφέροντα. Καλεί να αξιοποιηθεί η σημερινή απεργία για:
  • Να υπάρχουν κοινές προσπάθειες σε κάθε χώρο δουλειάς. Ενιαία αντίδραση και υπεράσπιση του κάθε εργαζόμενου που δέχεται επίθεση. Κανείς μόνος του.
  • Οργάνωση όλων των εργαζομένων στα σωματεία και συγκρότηση Σωματειακών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα παντού.
  • Να υπερασπιστούμε τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας. Να οργανώσουμε τη μάχη ενάντια στην προσπάθεια μείωσης των μισθών και αλλαγής εργασιακών σχέσεων.
  • Αγώνας για ουσιαστικά μέτρα προστασίας των ανέργων μεταλλεργατών και των οικογενειών τους. Να δυναμώσουμε την αλληλεγγύη.
  • Να δώσουμε τη μάχη ενάντια στις επιδιώξεις για μαζικές απολύσεις.
  • Ενιαία να απαντήσουμε στη διαρκή προσπάθεια όλων των κυβερνήσεων να φορτώσουν τα βάρη της κρίσης στην πλάτη μας.
  • Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: