Με
τη συμμετοχή συνδικαλιστών και εργαζόμενων από πολλούς κλάδους του
ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, έγινε χτες στο Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας η
πλατιά σύσκεψη του ΠΑΜΕ για την ανεργία και την οργάνωση της πάλης του ταξικού κινήματος για την ουσιαστική προστασία των ανέργων.
Οπως τονίστηκε εισηγητικά, από τον Γιάννη Τασιούλα, πρόεδρο της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, σκοπός της σύσκεψης ήταν «να
εξασφαλίσουμε προσανατολισμό σε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στα
σωματεία, Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, Λαϊκές Επιτροπές για την
οργάνωση του αγώνα στα ζητήματα της ανεργίας και της ανακούφισης των
ανέργων.
Θέλουμε αυτός ο προσανατολισμός να αποτελέσει
έμπρακτα μόνιμο στοιχείο στη δουλειά των σωματείων, να είναι σταθερός,
να μην περιορίζεται μόνο σε ορισμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν
συνέχεια, αλλά να είναι ενταγμένος σε ένα συγκεκριμένο, ενιαίο,
πανελλαδικό σχέδιο, με συγκεκριμένα καθήκοντα ανάδειξης των προβλημάτων
των ανέργων και των οικογενειών τους, με προσαρμογές όπου χρειάζεται, με
εξειδίκευση κατά κλάδο, γειτονιά, περιοχή.
Με κινητοποίηση
δυνάμεων και διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ένταξης και συσπείρωσης
δυνάμεων στα συνδικάτα, ενίσχυση της ταξικής γραμμής που εκφράζει το
ΠΑΜΕ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενίσχυση της προοπτικής που
προτείνουμε στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης, με επίκεντρο τα
λαϊκά συμφέροντα». Στη σύσκεψη έγιναν θεματικές εισηγήσεις και αναπτύχθηκε πλούσια συζήτηση.
Ζήτημα αιχμής
Μεταξύ άλλων, ο εισηγητής σημείωσε:
«Επιδιώκουμε η οργάνωση της πάλης των ανέργων να αποτελέσει μόνιμη έγνοια των Σωματείων γιατί:
- Πρώτα από όλα η κινητοποίηση των ανέργων, η οργάνωση του αγώνα τους, είναι κρίσιμο στοιχείο και προϋπόθεση για την ανασύνταξη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
- Η ανεργία είναι γέννημα θρέμμα του συστήματος και ως τέτοια θα συνεχίζει να υπάρχει. Επόμενα, τα συνδικάτα πρέπει μόνιμα να έχουν στον προσανατολισμό τους την ανεργία, τους ανέργους, την οργάνωση του αγώνα, γιατί σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον της ζωής των εργατικών λαϊκών οικογενειών.
- Δεν πρέπει να χαθεί η επαφή των ανέργων με τα σωματεία και το αντίστροφο. Ξέρουμε πολύ καλά ότι το σύστημα χρησιμοποιεί την ανεργία για να πιέσει το σύνολο της εργατικής τάξης, να προωθήσει "νέες" εργασιακές σχέσεις, χωρίς ΣΣΕ, με ψευτοασφάλιση.
- Γιατί η ανεργία δεν αφορά μόνο τους ανέργους. Αφορά ολόκληρη την εργατική τάξη, τους επαγγελματοβιοτέχνες, αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς αγρότες, τους συνταξιούχους. Η οργάνωση της πάλης από τα συνδικάτα, είναι αυτή που αντικειμενικά θα δώσει ώθηση στον κοινό αγώνα με τους μικρούς επαγγελματίες, θα ενισχύσει συνολικά την πάλη του εργατικού λαϊκού κινήματος.
Πείρα από τη δράση
Από τη μέχρι τώρα δουλειά των συνδικάτων, προκύπτουν δυνατότητες και αδυναμίες.
- Η βασική μας αδυναμία είναι ότι όλη αυτή η δράση εξαντλείται σε κεντρικές πρωτοβουλίες που και αυτές δεν έχουν συνέχεια. Αυτό μπορεί να οδηγεί και σε λαθεμένα συμπεράσματα, ότι "δε γίνεται τίποτα", δεν κινητοποιούνται οι άνεργοι κλπ. Πρέπει να συνειδητοποιηθεί ότι χρειάζεται επιμονή, σταθερή, κοπιαστική και συγκεκριμένη δουλειά γα να πετύχουμε καλύτερα αποτελέσματα.
- Πρέπει να πάρουμε υπόψη ότι ο άνεργος που βρίσκεται μόνος του να παλεύει, να δώσει λύση στο πρόβλημά του, γίνεται πιο ευάλωτος στις ορέξεις της εργοδοσίας και του συστήματος. Επομένως πρέπει να ενισχυθεί η ιδεολογική πολιτική παρέμβασή μας για τα ζητήματα της ανεργίας και των ανέργων.
- Να οργανώσουμε καλύτερο συντονισμό της πάλης στους κλάδους και στις γειτονιές με τις Λαϊκές Επιτροπές, τα Σωματεία, τα Συνδικάτα. Προϋπόθεση είναι να έχει εδραιωθεί η δουλειά του κάθε σωματείου με τους ανέργους του κλάδου του. Χρειάζεται ανάλογα την περίπτωση να δυναμώνουμε την πίεση προτάσσοντας ένα αίτημα που έχει πιο επείγον χαρακτήρα.
- Χρειάζεται συγκεκριμένο σχέδιο παρέμβασης των σωματείων στους άνεργους νέους των σχολών μαθητείας που κάνουν πρακτική απασχολούμενοι με άθλια μεροκάματα σε διάφορα προγράμματα του ΟΑΕΔ. Χρειάζεται να ενημερώνονται και να προετοιμάζονται οι άνεργοι που θα μπουν σε τέτοια προγράμματα να διεκδικήσουν μαζί με τα Σωματεία καλύτερες συνθήκες δουλειάς, καλύτερα μεροκάματα, ασφάλιση κλπ.
Οι άλλες δυνάμεις
Είναι
φανερό ότι για το πρόβλημα της ανεργίας, ιδιαίτερα στις σημερινές
συνθήκες καπιταλιστικής κρίσης παρεμβαίνουν όλες οι δυνάμεις. Από την
κυβέρνηση μέχρι τα κόμματα που υποστηρίζουν τις διάφορες παραλλαγές
διαχείρισης του συστήματος. Παρεμβαίνει ο κυβερνητικός - εργοδοτικός
συνδικαλισμός μέχρι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και η Εκκλησία.
Υπάρχουν
πρωτοβουλίες για τη στήριξη των ανέργων και των εξαθλιωμένων από όλους.
Ομως η παρέμβαση κυβέρνησης, ΕΕ, κομμάτων της διαχείρισης, του
εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού γίνεται με στόχο να εδραιωθεί η
κυριαρχία των μονοπωλίων. Να πειστεί η εργατική τάξη ότι είναι μοιραίο
να συμβιβαστεί με την ανεργία, τις νέες εργασιακές σχέσεις, την απλήρωτη
δουλειά, τους μισθούς των 300 ευρώ χωρίς ΣΣΕ, χωρίς ασφάλιση, με
σύνταξη φιλοδώρημα, χωρίς παροχές σε Υγεία και Παιδεία.
Η δράση
του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος στοχεύει στο ακριβώς αντίθετο. Η
δική μας παρέμβαση δεν έχει στόχο τη διαχείριση της φτώχειας, την
ανακύκλωση των προβλημάτων, αλλά τη στήριξη των ανέργων και πολύ
περισσότερο την κατάκτηση συνείδησης από όλο και περισσότερους ότι
χρειάζονται βαθιές αλλαγές και ανατροπές σε όλα τα επίπεδα και στο
επίπεδο της εξουσίας, για να δρομολογηθούν λύσεις για τα οξυμένα
προβλήματα που υπάρχουν.
Πώς να δουλέψουμε
Η
δουλειά μας για την ανεργία και τους ανέργους πρέπει να έχει όλα τα
χαρακτηριστικά που απαιτούνται για την ανασύνταξη του εργατικού
κινήματος. Χρειάζεται κατά Ομοσπονδία, Εργατικό Κέντρο, Σωματείο να
σχεδιάσουμε συγκεκριμένα την παρέμβασή μας:
- Να συζητηθεί το ζήτημα σαν κύριο καθήκον σε όλα τα Σωματεία, Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες.
- Να παρθούν πρωτοβουλίες και να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης και δράσης από τα κάτω.
- Να υπολογισθούν στο σχεδιασμό διάφορες νέες πλευρές που δυσκολεύουν τη σταθερότητα της επαφής μας με τους ανέργους (κινητικότητα σε κλάδους, ευελιξία κ.ά.).
- Να δυναμώσει σε όλα τα Σωματεία το ζήτημα της αλληλεγγύης και στήριξης των ανέργων και των οικογενειών τους, ιδιαίτερα μπροστά στις γιορτές.
- Να σχεδιαστεί πιο στοχευόμενα η δουλειά με τους ανέργους στις γειτονιές, με απόκτηση αντικειμενικής γνώσης της κατάστασης των ανέργων.
- Να πολλαπλασιαστούν οι συσκέψεις με ανέργους, να αναθέσουμε καθήκοντα για την οργάνωση της δουλειάς σε ανέργους στο πλευρό του Σωματείου.
- Μέριμνα για παρέμβαση με δημιουργικές δραστηριότητες στα παιδιά των ανέργων, των εργαζομένων (ομάδες ποδοσφαίρου, θεατρικά κλπ).
- Μπροστά στις γιορτές να γίνουν εκδηλώσεις, να επιλεγούν κατάλληλες μορφές που θα μας φέρουν σε επαφή με ανέργους».Πλήθος σωματείων, συνδικάτων, Επιτροπών Αγώνα Ανέργων, Λαϊκών Επιτροπών, Φορέων και εργαζομένων έλαβαν μέρος στην συζήτηση για τη μάστιγα της ανεργίας που διοργάνωσε το ΠΑΜΕ χθες Τρίτη 10 Δεκέμβρη, το απόγευμα, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας
Την κεντρική εισήγηση παρουσίασε ο Γιάννης Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδας:
«Σκοπός της σημερινής σύσκεψης είναι να εξασφαλίσουμε προσανατολισμό σε όλες τις δυνάμεις που έχουμε στα σωματεία, Ομοσπονδίες, εργατικά κέντρα, Λαϊκές Επιτροπές για την οργάνωση του αγώνα στα ζητήματα της ανεργίας και της ανακούφισης των ανέργων.
Θέλουμε αυτός ο προσανατολισμός να αποτελέσει έμπρακτα μόνιμο στοιχείο στην δουλειά των σωματείων, να είναι σταθερός, να μην περιορίζεται μόνο σε ορισμένες πρωτοβουλίες που δεν έχουν συνέχεια αλλά να είναι ενταγμένος σε ένα συγκεκριμένο, ενιαίο, πανελλαδικό σχέδιο με συγκεκριμένα καθήκοντα ανάδειξης των προβλημάτων των ανέργων και των οικογενειών τους, με προσαρμογές όπου χρειάζεται, με εξειδίκευση κατά κλάδο, γειτονιά, περιοχή, με κινητοποίηση δυνάμεων και διεκδίκηση μέτρων ανακούφισης, ένταξης και συσπείρωσης δυνάμεων στα συνδικάτα, ενίσχυση της ταξικής γραμμής που εκφράζει το ΠΑΜΕ μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα, ενίσχυση της προοπτικής που προτείνουμε στα πλαίσια ενός άλλου δρόμου ανάπτυξης με επίκεντρο τα λαϊκά συμφέροντα. Το θέμα αφορά το σύνολο των εργατικών λαϊκών οικογενειών, σχετίζεται με το παρόν και το μέλλον των εργαζομένων».
Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες ήταν οι παρεμβάσεις που ακολούθησαν. (Δείτε ΕΔΩ βίντεο με τις παρεμβάσεις)
Από τη Γραμματεία Νέων του ΠΑΜΕ ο Πόλυς Τάκας σημείωσε μεταξύ άλλων:
«Τον τελευταίο χρόνο, που η ανεργία στους νέους χτυπάει κόκκινο, παίρνουν χαρακτήρα χιονοστιβάδας τα προγράμματα για νέους ανέργους, όπως είναι το πρόγραμμα "επιταγής εισόδου των νέων στην αγορά εργασίας"-voucher, τα προγράμματα "κοινωφελούς εργασίας". Δε μπορούν να δώσουν μόνιμη και οριστική λύση, να αντιμετωπίσουν την ανεργία που γιγαντώνεται, όσο κίνητρο της παραγωγής είναι το κέρδος των μονοπωλίων.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι συνεδριάσεις γύρω από την ανεργία των νέων. Τους απασχολεί μήπως εκφραστεί σε αγωνιστική διάθεση και οργάνωση κόντρα στις απαιτήσεις των εργοδοτών. Όπως λένε: "Ταραχές και μαζικές κινητοποιήσεις προοιωνίζεται το άμεσο μέλλον για τις ανεπτυγμένες βιομηχανικές χώρες" από τη στιγμή που δε θα δοθεί απάντηση στο ζήτημα της ανεργίας. Παρά τις δεκάδες συνεδριάσεις των οργάνων τις ΕΕ που έχουν γίνει από το 2008 με θέμα τα προγράμματα απασχόλησης, μαθητείας των νέων, η ανεργία όχι μόνο δε μειώθηκε αλλά γιγαντώνεται. Τα ποσοστά ανεργίας των νέων στην Ελλάδα στις αρχές του 2013 έφτασαν το 64,2% στις ηλικίες 15-24 ετών από 24,1% που ήταν το 2008 στις αντίστοιχες ηλικίες. Η πλειοψηφία των νέων ανέργων δε δικαιούνται ούτε καν επίδομα ανεργίας και όσοι το παίρνουν είναι επίδομα φτώχειας».
Από την μεριά του ο Βασίλης Σταμούλης, πρόεδρος της ΟΕΚΙΔΕ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στους άνεργους και εργαζόμενους μετανάστες που το κεφάλαιο ανοίγει και κλείνει τη στρόφιγγα της μετανάστευσης ανάλογα με τις ανάγκες του τόσο στην περίοδο της ανάπτυξης όσο και στην περίοδο της κρίσης. Αναφέρθηκε γενικότερα στις κινήσεις και τις μεθοδεύσεις του κεφαλαίου και ειδικότερα στην εργοδοσία του κλάδου για να χτυπήσει τα εργασιακά, ασφαλιστικά δικαιώματα. Φέρνοντας εικόνα από τη δράση του Συνδικάτου ΚΙΔΕ Αττικής ανέφερε ότι στις πρόσφατες εκλογές του Συνδικάτου έλαβαν μέρος 800 μετανάστες εργάτες, στην πλειοψηφία τους απλήρωτοι, είτε στα όρια ανεργίας-εργασίας. Κατέληξε λέγοντας ότι το επόμενο διάστημα το ζήτημα των ανέργων μεταναστών θα βρεθεί πιο αποφασιστικά στο επίκεντρο δράσης του Συνδικάτου.
Ο Σωτήρης Πουλικόγιαννης, πρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, μετέφερε την πείρα της αξιοποίησης της εκτεταμένης ανεργίας στο Μέταλλο και την Ναυπηγική Βιομηχανία ως «μοχλού» επίθεσης σε βάρος του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά, με την επιστράτευση της επικίνδυνης θεωρίας ότι για την ανεργία «ευθύνεται το Συνδικάτο, οι κινητοποιήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων, τα υψηλά μεροκάματα κλπ». Αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο απάντησε το Συνδικάτο Μετάλλου σε αυτή την επίθεση. Κάνοντας συχνές συσκέψεις εργαζομένων και ανέργων, γενικές συνελεύσεις όχι μόνο στους χώρους δουλειάς αλλά και ανά δήμο και συνοικία, με δουλειά όπου αξιοποιήθηκε το μητρώο-μελών του Συνδικάτου.
Σημαντικές ήταν οι παρεμβάσεις που έγιναν επίσης από τους προέδρους των ΕΚ Λάρισας, Νάουσας, Λαυρίου, εργαζομένων από τα προγράμματα «επιταγής εισόδου νέων στην αγορά εργασίας, εκπροσώπου της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, καθώς και από μια σειρά σωματεία και συνδικάτα κλπ. Μετέφεραν την πείρα από τη μέχρι τώρα δράση τους και τους στόχους πάλης για το επόμενο διάστημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου