Τρίτη 24 Δεκεμβρίου 2013

Ινστιτούτο Γκάλοπ: Η πλειοψηφία στις πρώην σοβιετικές χώρες νοσταλγεί την ΕΣΣΔ!


Είκοσι και πλέον χρόνια μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης και την ανατροπή του σοσιαλισμού στις πρώην χώρες της ΕΣΣΔ, η καπιταλιστική παλινόρθρωση (και όσα αυτή έφερε μαζί της), δημιουργεί ένα μέτρο σύγκρισης αλλά και ένα αυξανόμενο κύμα «νοσταλγίας» για τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις που γνώρισαν οι λαοί του πρώτου εργατικού κράτους στον κόσμο.
Το γεγονός αυτό επιβεβαιώνεται από αλλεπάλληλες έρευνες και δημοσκοπήσεις, με πιο πρόσφατη αυτή που δημοσίευσε, πριν λίγες μέρες στον ιστότοπο της, η αμερικανική εταιρεία δημοσκοπήσεων «Gallup».
Αρνητική η διάλυση της ΕΣΣΔ
Η δημοσκόπηση διενεργήθηκε σε 11 χώρες της πρώην ΕΣΣΔ με το ερώτημα «κατά πόσο η διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης ωφέλησε ή έβλαψε τη χώρα σας».
Η επεξεργασία των στοιχείων ανέδειξε ότι στην πλειοψηφία των χωρών, η πλειοψηφία των κατοίκων πιστεύει ότι η διάλυση της ΕΣΣΔ έβλαψε τα συμφέροντα της χώρας τους.
Αναλυτικότερα, μόνο σε τρεις από τις 11 χώρες;, το Καζακστάν, το Αζερμπαϊτζάν και το Τουρκμενστάν οι κάτοικοι απαντούν πως βλέπουν οφέλη παρά ζημία στη διάλυση. Αντίθετα οι πολίτες της Αρμενίας, του Κιργιστάν, της Ουκρανίας, της Ρωσίας και του Τατζικιστάν, απάντησαν πως βλέπουν αρνητικά τη διάλυση, σε ποσοστά 66%, 61%, 56%, 55% και 52%. Ακόμη υψηλότερα είναι τα θετικά ποσοστά στη Μολδαβία, και τη Λευκορωσία, ενώ διχασμένοι εμφανίζονται οι πολίτες της Γεωργίας.
Νοσταλγία ακόμη και στις νέες ηλικίες!
Ακόμη πιο αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία με βάση την ηλικία των ερωτηθέντων: Το 33% όσων είναι είναι κάτω των 30 ετών, δηλαδή ουσιαστικά δεν γνώρισαν το σοσιαλισμό, θεωρούν πως ήταν αρνητική η διάλυση της ΕΣΣΔ, ενώ λιγότεροι (30%) είναι οι συνομήλικοί τους που απάντησε θετικά. Όσο δε μεγαλώνει η ηλικία του ερωτηθέντα τόσο μεγαλώνει η πιθανότητα να απαντήσει υπέρ της ΕΣΣΔ, με χαρακτηριστικό ότι στις ηλικίες άνω των 65, η θετική άποψη για την Σοβιετική Ένωσης εκτοξεύεται στο 76%!
Η «ελευθερία» που περίμεναν δεν ήρθε ποτέ
«Οι αριθμοί που προέκυψαν από τη μελέτη, προδίδουν πως η ελευθερία που νόμιζαν οι λαοί πως θα έχουν μετά τη πτώση της Σοβιετικής Ένωσης δεν επετεύχθη ποτέ», σημειώνεται ως συμπέρασμα στη δημοσκόπηση. Επιπλέον μόλις τo 30% των κατοίκων των 11 πρώην δημοκρατιών, πιστεύουν ότι οι μελλοντικές γενιές θα έχουν την ευκαιρία να ζήσουν τα οφέλη της αυτής της «ανεξαρτησίας», σε αντίθεση με το 18% που δεν προβλέπουν μια τέτοια ευκαιρία. Η μεγάλη πλειοψηφία αποφεύγει να απαντήσει, προφανώς γιατί η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, συγκρούεται με την καθημερινή εμπειρία μία ζωής χωρίς δικαιώματα και αξιοπρέπεια...

3 σχόλια:

μαχαιρης είπε...

Τωρα εγω αμα πω..."Ας προσεχαν"
Θα φταιω;;;;
Εμ δεν θα φταιω...!!!

Ανώνυμος είπε...

@ μαχαιρης
΄Οχι, ότι δε θα φταις δε θα φταις. Αλλά εγώ θα το πάω πάραπέρα. Και τι κάνουν; Γιατί δεν παλεύουν να έρθει ξανά αυτό το σύστημα; Τελικά μου φαίνεται ότι πάντα οι μειοψηφίες έβγαζαν το φίδι απ' την τρύπα. Το μεγαλύτερο μέρος του λαού, του άρεσε δεν του άρεσε, δεχόταν ό,τι του πάσαραν.

Σοφία

Ανώνυμος είπε...

Πάντως μου είχε κάνει εντύπωση κάποιο ντοκιμαντερ που είχα παρακολουθήσει στην τηλεόραση,-μετά τις δώδεκα το βράδυ φυσικά- του Μπι μπι σί για την Ανατολική Γερμανία. Κι εκεί μιλούσε μια μητέρα που το είχε σκάσει απ' την Αν. Γερμανία αλλά είχε αφήσει το παιδί της εκεί γιατί όπως έλεγε κι εκείνη, ήξερε ότι δεν θα το πείραζαν κι ότι θα απολάμβανε όλα τα προνόμια των παιδιών εκεί. Και παραδέχτηκε ότι έτσι έγινε. Και σ' ανύποπτο χρόνο προς το τέλος του ντοκιμαντέρ έλεγε ότι στην Δυτ. Γερμανία είχε βρει αρκετά πράγματα που δεν είχε η Ανατολική αλλά ότι νοσταλγούσε το καθεστώς ασφάλειας της Ανατολικής ως προς τη δουλειά, τη στέγη την υγειονομική περίθαλψη και την εκπαίδευση των παιδιών της.Και το Μπι μπι σί τώρα δεν θεωρείται κομμουνιστικός σταθμός. Ούτε καν συμπαθών προς τους κομμουνιστές.

Σοφία