Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών: Δεν επιτρέπουμε στους φασίστες να μας πιάνουν στο στόμα τους! Καταδικάζουμε την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή


Πρόσφατα στη δίκη της Χρυσής Αυγής έγινε αναφορά από τους συνηγόρους των χρυσαυγιτών στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), και με αφορμή τον όρο «Ελλήνων» στον τίτλο του Σωματείου, έγινε προσπάθεια να συγκριθεί με το δουλεμπορικό ρατσιστικό σωματείο που έχει φτιάξει η Χρυσή Αυγή στη Ζώνη του Περάματος, στο οποίο επιτρέπονται μόνο Ελληνες εργαζόμενοι.
Με αφορμή το παραπάνω, το ΣΕΗ σε δήλωσή του σημειώνει μεταξύ άλλων:

«Από την ίδρυσή του ακόμα, το ΣΕΗ εγγράφει ως μέλος κάθε εργαζόμενο ηθοποιό στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του. Το 1917, έτος ίδρυσης του ΣΕΗ, γράφονται ανάμεσα σε δεκάδες άλλους και ηθοποιοί από την Ιταλία. Τα επόμενα χρόνια, 1918-1919, ηθοποιοί από το Βέλγιο, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Αγγλία, τη Ρωσία, τη Ρουμανία και πολλοί άλλοι, γίνονται μέλη του Σωματείου Ελλήνων Ηθοποιών, ενωμένοι απέναντι στον κοινό τους αντίπαλο, τους εκμεταλλευτές τους. Στο καταστατικό του 1922 (πρωτοδικείο Αθηνών, απόφαση 293) αναγράφεται: "Μέλη του Σωματείου μπορούν να γίνουν όσοι ασκούν το επάγγελμα του ηθοποιού ή του υποβολέα, αποκλείονται οι εργοδότες, δηλαδή οι θιασάρχες και οι θεατρώνες".

Σήμερα, δεκάδες είναι οι συνάδελφοι που είναι μέλη του Σωματείου μας και κατάγονται από πολλές χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων: Ηθοποιοί από την Κύπρο, την Ιταλία, τη Γεωργία, τη Γαλλία, τη Ρουμανία, την Πολωνία, την Αλβανία, την Ουκρανία, τη Σουηδία, το Μεξικό, τις ΗΠΑ, τη Συρία, την Αρμενία, τη Γερμανία, την Τζαμάικα κ.ά. Ηθοποιοί που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα. (...)

Στο καταστατικό του σωματείου μας αναφέρεται (άρθρο 5): "Μέλος μπορεί να γίνει κάθε ηθοποιός από την πρώτη μέρα εργασίας του σε όλους τους επαγγελματικούς χώρους". Συμπληρωματικά αναφέρουμε και το άρθρο 8 του καταστατικού μας (διαγραφή μελών): "...Διαγράφονται από το Σωματείο εάν βαρύνονται με αντισωματειακή ή αντισυνδικαλιστική ενέργεια ή φασιστική δράση και έχουν προβεί σε πράξεις που αντιβαίνουν στο κοινό αίσθημα δικαίου και ανθρωπισμού...".

Από τα 100 χρόνια ζωής και δράσης του Σωματείου μας αναδεικνύονται διδάγματα που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε: Αυτοί που κερδίζουν από τον κόπο μας, αυτοί που τη δημιουργική μας πνοή τη μετράνε σε χρήμα, αυτοί που εκμεταλλεύονται τη δουλειά μας, δεν σταμάτησαν ποτέ, ούτε τώρα, να προσπαθούν να χτυπήσουν τη δύναμή μας, που είναι η οργάνωση και η ενότητα όλων των εργαζομένων, ανεξάρτητα από εθνικότητα, φυλή, χρώμα, γλώσσα, θρησκεία, στην πάλη για όλα όσα μας ανήκουν.

Δεν επιτρέπουμε στους φασίστες, στα τσιράκια του συστήματος, να μας πιάνουν στο στόμα τους!

Δεν επιτρέπουμε σε αυτούς που γέμισαν τα χέρια τους με το αίμα εργαζομένων, Ελλήνων και μεταναστών, σε αυτούς που θέλουν πνιγμένα τα προσφυγόπουλα στο Αιγαίο, σε αυτούς που τα θέλουν αμόρφωτα, πεινασμένα και φοβισμένα, να χρησιμοποιούν το ηρωικό μας σωματείο, στοιχίζοντάς το δίπλα στα δουλεμπορικά και ρατσιστικά γραφεία τους.
Καταδικάζουμε την εγκληματική ναζιστική Χρυσή Αυγή».

Δεν υπάρχουν σχόλια: