Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2012

O Camilo Cienfuegos ξαναγεννιέται


Κάθε 6 Φεβρουαρίου είναι μια ημέρα σημαντική για να θυμόμαστε. Οι Κουβανοί τιμούν τα γενέθλια του θρυλικού αντάρτη Καμίλο Σιενφουέγος, ενός χαρισματικού ηγέτη, ενός νεαρού επαναστάτη που η ιστορία τον έχρισε ως τον Διοικητή του Λαού.

Η ταπεινοφροσύνη του και το επαναστατικό του πάθος, τον μετέτρεψαν από πολύ νωρίς σε ένα σύμβολο και η δημοτικότητα του συνεχίζεται επί αρκετές γενιές Κουβανών που έχουν κρατήσει ζωντανή την μνήμη αυτού του μαχητή του ένοπλου αγώνα που ανέτρεψε την τυραννία του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα τον Ιανουάριο του 1959. 

Όσοι τον γνώριζαν καλά, εντός αλλά και εκτός του ένοπλου αγώνα, μαρτυρούν την πνευματικότητα και την ανθρωπότητα που ο άνθρωπος αυτός είχε. Η σταθερότητα, η αυτοπεποίθηση και η αισιοδοξία τον χαρακτήριζαν ακόμη και στις πιο δυσμενείς καταστάσεις. Η ανθρωπιά, η αλληλεγγύη και η αίσθηση του καθήκοντος που είχε ήταν αξιέπαινα.

Ο Καμίλο, αχώριστος σύντροφος του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα, χαρακτηριζόταν από ορμητικό θάρρος και τόλμη και αυτά του τα στοιχεία της προσωπικότητας του αποτέλεσαν έναν από τους βασικούς παράγοντες στην ανάπτυξη του πολέμου.

Τον Απρίλιο του 1858 προήχθη στο βαθμό του Ταγματάρχη, τον υψηλότερο των ανταρτών, και στη συνέχεια διορίστηκε ως Αρχηγός του Επαναστατικού Στρατού, θέση από την οποία απέδωσε σημαντικά καθήκοντα κατά τους πρώτους 10 μήνες του 1959.








radiorebelde.cu, Myrsini Tsakiri
http://barbudosdesierramaestra.blogspot.com/

4 σχόλια:

kariatida62 είπε...

Συγγνώμη Οικοδόμε μου αλλά θα το πω!
Ηταν και ωραίο παιδί...
Τώρα πού βρίσκεται? Τι αξίωμα διατήρησε στο καθεστώς Κάστρο? Τελείωσε ην πολιτική του δράση το 1959?

gitsanas είπε...

Φίλε μου "Οικοδόμε",
άλλη μία ανάρτησή σου διαμάντι...
Αλήθεια, αν θυμάμαι καλά, ο Καμίλο εξαφανίστηκε και δεν ξανάδωσε σημεία ζωής, μετά από πτώση του αεροπλάνου που επέβαινε.
Τώρα πολλά λέγονται γι' αυτή την εξαφάνιση...Άλλοι λέγανε ότι εξαφανίστηκε μετά από διαταγή του Κάστρο, άλλοι ότι έφυγε μόνος του για Αμερική...Τώρα τι ισχύει...

Την καληνύχτα μου!!!

Οικοδόμος είπε...

Καλησπέρα στις κυρίες. Ο Καμίλο θεωρούνταν ο νο3 στην ιεραρχία της Κουβανικής επανάστασης και ήταν ιδιαίτερα αγαπητός στο λαό, πολλοί υποστηρίζουν περισσότερο από Φιντέλ και Τσε. Ξέρω πως έπεσε το αεροπλάνο στο οποίο επέβαινε και σκοτώθηκε. Τώρα, για τον Φιντέλ, έχουν γραφτεί και ακουστεί τα μύρια όσα από τους αντιπάλους του. Δεν ήμουν εκεί, αλλά μην τρελαθούμε κιόλας, για όλους και για όλα τα ...κακά φταίει ο ...Φιντέλ; Γίτσα μου, δεν αφορά εσένα το ερώτημα. Καλή δύναμη και στις δυο!

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Τιμή στον αγαπημένο επαναστάτη και ΕΓΚΑΡΔΙΟ ΦΙΛΟ ΚΑΙ ΣΥΜΜΑΧΗΤΗ των Τσε και ΦΙΝΤΕΛ.