Τετάρτη 29 Φεβρουαρίου 2012

Η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου δίνει προκλητικά άδεια στο Μάνεση να φτιάξει δικό του λιμάνι, ενώ εκβιάζει τους εργάτες να σταματήσουν την απεργία στην «Ελληνική Χαλυβουργία»

Την ώρα που οι εργαζόμενοι της «Ελληνικής Χαλυβουργίας» στον Ασπρόπυργο συνεχίζουν κοντά τέσσερις μήνες το σκληρό αγώνα τους, αντιμετωπίζοντας την αδίστακτη εργοδοσία με απολύσεις και τρομοκρατία, η κυβέρνηση του μαύρου μετώπου προκλητικά και ωμά παραχωρεί στον βιομήχανο Μάνεση και νέα προνόμια, δίνοντας άδεια να κατασκευάσει δικό του λιμάνι μπροστά από το χαλυβουργείο μεγαλύτερο ακόμα και από αυτό της Ελευσίνας. Την αποκάλυψη έκανε χτες το Διοικητικό Συμβούλιο του σωματείου, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη, όπου του παρουσίασε σχετική απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (αριθμ. πρωτ. 189750) με την υπογραφή του υπουργού Γ. Παπακωνσταντίνου και με ...ημερομηνία 3 Φλεβάρη 2012.

Την ώρα, δηλαδή, που οι χαλυβουργοί βρίσκονταν στην 96η ημέρα απεργίας, και τα συνολικότερα σχέδια για τη μείωση της τιμής πώλησης της εργατικής δύναμης για να αυξηθούν τα καπιταλιστικά κέρδη ήταν σε πλήρη ανάπτυξη, η κυβέρνηση εξασφάλιζε ειδικά για τον Μάνεση και επιπλέον προνόμια με τη δυνατότητα κατασκευής και λειτουργίας ιδιωτικού λιμανιού. Η κυβερνητική απόφαση ικανοποιεί παλιότερη αξίωση της επιχείρησης που σκόνταφτε στη μεγάλη περιβαλλοντική επιβάρυνση που θα επιφέρει στον κόλπο της Ελευσίνας και στην οξυμένη αντίδραση όλων των μαζικών φορέων του Θριασίου.

Προκλητικά, όμως, και στις πλάτες των απεργών η κυβέρνηση έσπευσε, εν μέσω απεργίας, να ικανοποιήσει την αξίωση της εργοδοσίας και να της εξασφαλίσει τις υποδομές που θα διευκολύνουν την εντατικότερη και πιο κερδοφόρα αξιοποίηση των εγκαταστάσεων του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο (σ.σ. η εταιρεία γνωρίζοντας ότι τα δύο παλιά εργοστάσια σε Βόλο και Βελεστίνο έχουν πεπερασμένο χρόνο ζωής και υψηλό κόστος μεταφοράς καθώς βρίσκονται μακριά από το λιμάνι του Βόλου, έχει βάλει λυτούς και δεμένους, ώστε να εξασφαλίσει: όσο το δυνατόν χαμηλότερα αμειβόμενους εργάτες στον Ασπρόπυργο και όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος μεταφοράς).

Η διοίκηση του σωματείου κατάγγειλε στον υπουργό ότι η κυβέρνηση τόσο με την απόφαση για το ιδιωτικό λιμάνι και με το δάνειο 265 εκατομμυρίων ευρώ που του δόθηκε από τράπεζες πριν ξεκινήσει η απεργία, δίνει πράσινο φως στην εργοδοσία για να χτυπήσει ακόμα περισσότερο τους εργάτες.

Το σωματείο αποκάλυψε επίσης ότι στη σχετική απόφαση για να εξασφαλιστεί η άδεια για το λιμάνι στον Μάνεση, η κυβέρνηση έκανε δεκτό το σενάριο ότι η επιχείρηση θα έχει 420 άτομα και θα λειτουργεί 365 μέρες το χρόνο.

Την ίδια στιγμή, όμως, η εργοδοσία είχε απολύσει ήδη 65 εργαζόμενους και διαμήνυε ότι θα συνεχίσει την «αναδιοργάνωση» της επιχείρησης, δηλαδή συνολικά 180 απολύσεις, καθώς, όπως υποστηρίζει, υπάρχει μείωση των παραγγελιών!

Για να αντιληφθεί κάποιος το μέγεθος αυτής της απόφασης και του προνομίου, όπως αναφέρεται στους περιβαλλοντικούς όρους της απόφασης, το λιμάνι που θα κατασκευαστεί θα μπορεί να εξυπηρετεί πλοία έως 20.000 τόνους, όταν στο ίδιο το λιμάνι της Ελευσίνας δεν εξυπηρετούνται πλοία πάνω από 8.000 τόνους. Πρακτικά αυτό ίσως να σημαίνει ότι ο Μάνεσης σχεδιάζει αφού τσακίσει - όπως ελπίζει - τους εργάτες στον Ασπρόπυργο, να μεταφέρει εδώ τουλάχιστον μέρος από την παραγωγή του Βελεστίνου, όπου ο φούρνος του έχει ISO (πιστοποίηση λειτουργίας) που λήγει φέτος και δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι σκοπεύει να χτίσει νέο φούρνο στη Μαγνησία.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε δήθεν ανενημέρωτος για την απόφαση και δεσμεύτηκε, για μία ακόμα φορά - το έχει κάνει ήδη τέσσερις φορές τον τελευταίο μήνα - ότι θα συναντηθεί την Πέμπτη με τον εργοδότη και την Παρασκευή θα ενημερώσει το σωματείο.

Την ίδια στιγμή, στα αιτήματα που του έθεσαν και πάλι για οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων, κάλυψη των ενσήμων των ημερών της απεργίας, πάγωμα για ένα χρόνο των δανείων χωρίς πανωτόκια, απάντησε ότι θα τα συζητήσει μόνο μετά τη λήξη της απεργίας!!! Το Σωματείο κατήγγειλε την κυβέρνηση για κοροϊδία και ότι κάνει πλάτες στον Μάνεση, ενώ μετά τη συνάντηση κατέθεσαν την απόφαση σε όλα τα κόμματα της Βουλής. (Ριζοσπάστης)

2 σχόλια:

Οικοδόμος είπε...

"ο Μάνεσης σχεδιάζει αφού τσακίσει - όπως ελπίζει - τους εργάτες στον Ασπρόπυργο, να μεταφέρει εδώ τουλάχιστον μέρος από την παραγωγή του Βελεστίνου, όπου ο φούρνος του έχει ISO (πιστοποίηση λειτουργίας) που λήγει φέτος και δεν έχει δείξει κανένα σημάδι ότι σκοπεύει να χτίσει νέο φούρνο στη Μαγνησία"

Κατά τ' άλλα οι χαλυβουργοί του Βόλου έχοντας καθαρή (;) τη συνείδησή τους, συνεχίζουν να παράγουν για το Μάνεση, κόντρα στ' αδέλφια τους του Ασπροπύργου.
Τα 'μαθαν τα μαντάτα για το λιμάνι, ή όχι ακόμα;..

ΕΥΡΥΤΑΝΑΣ ΙΧΝΗΛΑΤΗΣ είπε...

Εμ, δεν ξέρεις, ότι όταν καίγεται το σπίτι του γείτονα κι εσύ σφυρίζεις αδιάφορος θα πιάσει και το δικό σου;
Ε, Bολιώτη;