Τετάρτη 15 Απριλίου 2015

Διαπίστωση των διαφορετικών προσεγγίσεων και ευχολόγιο περί ισοτιμίας στη Σύνοδο χωρών της Αμερικής

Στο περιθώριο της Συνόδου έγινε και η συνάντηση των Προέδρων Ρ. Κάστρο και Μπαράκ Ομπάμα
Από την «ιστορική» συνάντηση των Προέδρων Κούβας και ΗΠΑ
Από την «ιστορική» συνάντηση των Προέδρων Κούβας και ΗΠΑ
ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΜΑ.--
Το περασμένο Σάββατο ολοκληρώθηκε στην Πόλη του Παναμά η 7η Σύνοδος Κορυφής της Αμερικής, για πρώτη φορά με τη συμμετοχή της Κούβας, που είχε αποκλειστεί αμέσως μετά τη νίκη της Επανάστασης από την Οργάνωση Αμερικανικών Κρατών, όπου κυριαρχούσε η γνώμη των ΗΠΑ. 

Η Σύνοδος αυτή καθαυτή, με το σύνθημα - ευχολόγιο «Πρόοδος με ισοτιμία: Η πρόκληση της συνεργασίας στην Αμερική», η οποία χαρακτηρίζεται από τα διεθνή ΜΜΕ ιστορική, κατέγραψε το συσχετισμό δύναμης που υπάρχει σήμερα στην αμερικανική ήπειρο των 35 κρατών που εκπροσωπήθηκαν, με τις διαφορετικές προσεγγίσεις και συμμαχίες υπέρ ή κατά του ισχυρού «παίχτη» της περιοχής που είναι οι ΗΠΑ. 

Επίσης, η Σύνοδος χαρακτηρίστηκε από τη συνάντηση μιας ώρας του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και του Προέδρου της Κούβας, Ραούλ Κάστρο, που έρχεται λίγο καιρό μετά τις 17 Δεκέμβρη 2014, οπότε εγκαινιάστηκε μια περίοδος διαπραγμάτευσης των δύο πλευρών για την εξομάλυνση των διπλωματικών διμερών σχέσεων. Βεβαίως, από την πλευρά των ΗΠΑ η νέα προσέγγιση αποτελεί τη διαφορετική τακτική με τον ίδιο σκοπό: Να χτυπηθούν οι κατακτήσεις και τα επιτεύγματα που έφερε ο σοσιαλισμός στον κουβανικό λαό και το παράδειγμα που δίνει.

Στις διήμερες εργασίες ξεχώρισαν η ομιλία του Κουβανού ηγέτη Ραούλ Κάστρο που αναφέρθηκε στην μακρά ιστορία της χώρας του και την επιθετική πολιτική του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού εναντίον της, που όπως είπε «κληρονόμησε ο σημερινός Πρόεδρος, χωρίς να είναι υπεύθυνος», ενώ τον χαρακτήρισε «ειλικρινή και τίμιο πολιτικό», λόγω της ταπεινής του καταγωγής και τον κάλεσε να κάνει περισσότερα βήματα για «φυσιολογικές πολιτισμένες διμερείς σχέσεις, αναγνωρίζοντας ότι πάντα θα υπάρχουν διαφορές».

Και ο Ομπάμα ήταν γενικά χαμηλών τόνων, λέγοντας ότι πρέπει να ξεπεραστούν λάθη του παρελθόντος, ενώ έκανε αναφορά εν είδει ...ευχολογίου για «πρακτική» αμοιβαία συνεργασία όλων με όλους σε ένα ...δήθεν αγγελικό κόσμο που «η οικονομία της αγοράς θα φροντίζει για τη γενική ευημερία των πολιτών». Λες και ο καπιταλισμός στο στάδιο του ιμπεριαλισμού, που κατασφάζει λαούς για τα μερίδια των αγορών, θα γίνει ξαφνικά ...δίκαιος και ανθρωπιστής. Επίσης, ξεχώρισε η ομιλία του Προέδρου της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, που κάλεσε ανοιχτά τον Αμερικανό Πρόεδρο να σταματήσει την επιθετική πολιτική και να υπάρξει «αμοιβαία επωφελής συνεργασία».

Στήριξη σε Κούβα και Βενεζουέλα από τη Σύνοδο των Λαϊκών Οργανώσεων

Η Σύνοδος δεν κατέληξε σε κάποια κοινή διακήρυξη, σε αντίθεση με τη λεγόμενη Σύνοδο των Λαϊκών Οργανώσεων, με συμμετοχή 3.500 εκπροσώπων συνδικάτων, μαζικών οργανώσεων, οργανώσεων νεολαίας που στη δική της διακήρυξη υπογράμμισε την ανάγκη της μη επέμβασης στις εσωτερικές υποθέσεις των άλλων χωρών, την ανάγκη για άμεση άρση του πολύπλευρου αποκλεισμού των ΗΠΑ κατά της Κούβας, για διαγραφή της χώρας από τον κατάλογο χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία σύμφωνα με την αμερικανική κυβέρνηση, την καταδίκη του προκλητικού διατάγματος του Προέδρου Ομπάμα να χαρακτηρίσει τη Βενεζουέλα και την κυβέρνησή της ως «απειλή για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ». Ακόμα διατυπώθηκε η απαίτηση να φύγουν όλες οι ξένες στρατιωτικές βάσεις από όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Χαρακτηριστικό στοιχείο αυτής της Συνόδου των Λαϊκών Οργανώσεων ήταν και το γεγονός ότι η πλειοψηφία των εκπροσώπων καταδίκασε την ενέργεια της διοργανώτριας χώρας, του Παναμά, να εμφανίσει ως «αντιπροσωπεία της κοινωνίας των πολιτών» και μισθοφόρους όπως ο Φέλιξ Ροντρίγκες Μεντιγκουτία, αποδεδειγμένα πρώην πράκτορας της CIA (ζει στο Μαϊάμι) που έχει στο ενεργητικό του συμμετοχή στην εισβολή στον Κόλπο των Χοίρων, συμμετοχή στην ομάδα που δολοφόνησε τον θρυλικό επαναστάτη Τσε Γκεβάρα στη Βολιβία το 1968, όταν είχε τραυματιστεί και αιχμαλωτιστεί από το στρατό, επίσης συμμετοχή σε εγκλήματα δικτατοριών της ηπείρου κατά των λαών. Μόλις έγινε αντιληπτή η παρουσία του, η κουβανική αντιπροσωπεία προέβη σε καταγγελία, απαίτησε την απομάκρυνσή του, πράγμα που πέτυχε έχοντας τη στήριξη της πλειοψηφίας των κινημάτων.
Συνάντηση Ομπάμα - Κάστρο

Η συνάντηση του ηγέτη της Κούβας, Ρ. Κάστρο, και του Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η πρώτη ηγετών των δύο χωρών μετά το 1956, δηλαδή πριν την Επανάσταση, χαρακτηρίστηκε και από τις δύο πλευρές «αποδοτική και ειλικρινής», όπως και η συνάντηση των ΥΠΕΞ των δύο χωρών, αντίστοιχα, Μπρούνο Ροντρίγκες Παρίγια και Τζον Κέρι, που προηγήθηκε.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, μετά τη συνάντηση, μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε χαρακτηριστικά: «Εχουμε πολύ διαφορετικά οράματα για τον τρόπο οργάνωσης της κοινωνίας. Και ήμουν πολύ ευθύς μαζί του, του είπα ότι δεν πρόκειται να σταματήσουμε να μιλάμε για ζητήματα όπως η δημοκρατία, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ελευθερία των συναθροίσεων και η ελευθερία του Τύπου». Επίσης, σημείωσε πως είπε στον Κουβανό ομόλογό του ότι οι χώρες τους μπορούν να τερματίσουν τον ανταγωνισμό της εποχής του Ψυχρού Πολέμου.

Αργά το βράδυ χθες έγινε γνωστό ότι ο Ομπάμα, κάλεσε το Κονγκρέσο, να εξετάσει την αφαίρεση της Κούβας από την λίστα των χωρών που στηρίζουν την τρομοκρατία, όπως είχε διαφανεί από την Σύνοδο στον Παναμά.

Ο ηγέτης της Κούβας στις δηλώσεις του σημείωσε: «είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε για τα πάντα, αλλά χρειάζεται να είμαστε υπομονετικοί, πολύ υπομονετικοί. Σε ορισμένα πράγματα θα συμφωνήσουμε, σε άλλα θα διαφωνήσουμε», ενώ πρόσθεσε ότι «δεν χρειάζονται αυταπάτες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: