Κυριακή 19 Απριλίου 2015

Για την αντοχή και την ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές

Εκδήλωση το Σάββατο 25/4, στο «Θέατρο Πολιτών», θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα
Η πρόσκληση της ΤΟ Περιστερίου για την εκδήλωση
Η πρόσκληση της ΤΟ Περιστερίου για την εκδήλωση
Εντατικά προετοιμάζονται από τις Οργανώσεις της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ μια σειρά εκδηλώσεις, που είτε καταπιάνονται με την επικαιρότητα και τις πολιτικές εξελίξεις, είτε αφιερώνονται σε ειδικά θέματα που φωτίζουν τη σύγχρονη στρατηγική του ΚΚΕ και συμβάλλουν στη συνειδητοποίηση της ανάγκης για συγκέντρωση δυνάμεων για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου, για την ισχυροποίηση του Κόμματος σε χώρους δουλειάς και εργατικές συνοικίες.
Σε αυτό το πλαίσιο, ξεχωρίζει η πρωτοβουλία της ΤΟ Περιστερίου που διοργανώνει εκδήλωση, με θέμα «Η αντοχή και η ηρωική στάση των κομμουνιστών στις εξορίες και τις φυλακές», το Σάββατο 25/4, στις 7.00 μ.μ., στο «Θέατρο Πολιτών». Στην εκδήλωση θα μιλήσει η Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, ενώ στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφίας και αρχειακού υλικού από κορυφαίες στιγμές της πάλης του εργατικού - λαϊκού κινήματος τον περασμένο αιώνα. Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη» ετοιμάζει συναυλία με εργατικό - λαϊκό τραγούδι στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ενώ θα γίνει και προβολή βίντεο.

Η ηρωική μας Ιστορία, πηγή έμπνευσης για τους σημερινούς αγώνες

«Στόχος της πρωτοβουλίας μας είναι να αναδειχθεί και να τιμηθεί η ακλόνητη, αλύγιστη και αφοσιωμένη στάση χιλιάδων μελών του Κόμματος που ως το τέλος της ζωής τους δεν έκαναν βήμα πίσω, δεν υπέγραψαν δήλωση μετάνοιας στην αστική τάξη και το σύστημά της, τον καπιταλισμό», σημειώνει η Σπυρέτα Παναγή, μέλος της ΕΠ της ΚΟΑ και Γραμματέας της ΤΕ Περιστερίου. Και συμπληρώνει: «Αναδεικνύουμε τις αξίες και τα ιδανικά που έκαναν τους συντρόφους μας να αντέξουν, να μη χάσουν τον προσανατολισμό τους, να μην ταλαντευτούν, όταν ο αντίπαλος έμοιαζε ανίκητος, όταν κλήθηκαν να τα υπερασπιστούν ακόμα και με τη ζωή τους. Οι σύντροφοί μας άντεξαν μέχρι το τέλος όχι γιατί ήταν υπεράνθρωποι, αλλά επειδή συνειδητά πάλευαν για την κοινωνική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και όλης της κοινωνίας από την καπιταλιστική σκλαβιά. Πάλευαν για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό, βάζοντας πάνω από όλα και σε οποιεσδήποτε συνθήκες το συμφέρον του λαού και το Κόμμα».

Την ιδιαίτερη σημασία που έχει για τη νεολαία η συμμετοχή σε τέτοιες πρωτοβουλίες επισημαίνει η Κατερίνα Καλαβρέζου, μέλος του ΤΣ Περιστερίου της ΚΝΕ: «Είναι ευκαιρία για τα μέλη της ΚΝΕ, για τη νεολαία της περιοχής να έρθει σε επαφή με την Ιστορία του εργατικού - λαϊκού κινήματος. Αυτή η ηρωική πορεία των κομμουνιστών δε διδάσκεται ή παραχαράσσεται στο σχολείο, με αποτέλεσμα ουσιαστικά, διδακτικά γεγονότα να παραμένουν άγνωστα στις νέες γενιές. Η πείρα του ΚΚΕ, πλησιάζοντας τα 100 χρόνια ζωής και δράσης, μπορεί να εμπνεύσει τη νεολαία, ώστε πιο δυνατοί να αντεπεξέλθουμε στα σημερινά καθήκοντα της πάλης. Μέσα από τέτοιες πρωτοβουλίες διδασκόμαστε, στερεώνουμε το βηματισμό μας, η πεποίθησή μας γίνεται ακλόνητη για το σκοπό που έχουμε στρατευθεί: Για τη σοσιαλιστική επανάσταση και την οικοδόμηση της νέας κοινωνίας».

Από την προετοιμασία της εκδήλωσης, δε θα μπορούσε να λείπει το ξεχωριστό κάλεσμα σε αγωνιστές της ΕΑΜικής αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ, αλλά και σε απογόνους τους. Στις εργατογειτονιές της Δυτικής Αθήνας, όπως το Περιστέρι έχουν ανδρωθεί κομμουνιστές, αγωνιστές, αντιστασιακοί που δοκίμασαν αμέτρητες θυσίες στην πάλη ενάντια στον ταξικό εχθρό. «Πλέον έχουμε δύο γενιές απογόνων της επικής φουρνιάς των κομμουνιστών της δεκαετίας του '40», σημειώνει ο Θοδωρής Αυγέρος, στέλεχος του Κόμματος και μέλος του προεδρείου της κεντρικής διοίκησης της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ. «Θέλουμε ειδικά οι απόγονοι των εκατοντάδων οικογενειών αγωνιστών να γνωρίσουν καλύτερα την Ιστορία και τις θυσίες των προγόνων τους. Να νιώσουν υπερήφανοι και να αποτελέσουν ζωντανούς φάρους συνέχισης της πάλης για την ανατροπή του σάπιου εκμεταλλευτικού συστήματος. Μετά την εκδήλωση να έχουμε πιο πολλές σχέσεις με αυτούς τους ανθρώπους, να δώσουν περισσότερες δυνάμεις στις μάχες που έχουμε μπροστά μας».

Το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη», υποστηρίζοντας μουσικά την εκδήλωση, έχει τη δική του συμβολή στην επιτυχία της. Σε δήλωσή του στο «Ριζοσπάστη», ο Σταύρος Ξένος, μέλος του συνόλου, αναφέρει: «Είναι τιμή μας που παίζουμε γι' αυτούς τους ανθρώπους, για τις θυσίες που έχει κάνει το ΚΚΕ για το μέλλον των εργαζομένων και της χώρας. Μας δίνεται η ευκαιρία μέσα από τα τραγούδια των αγώνων που θα παίξουμε να συμβάλουμε κι εμείς ώστε η νεολαία να μάθει για την Ιστορία του τόπου, να εμπνευστεί από τους εργατικούς - λαϊκούς αγώνες».

Δεν υπάρχουν σχόλια: