Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

«Η μάχη της σοδειάς» και «Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη» (τον Αύγουστο του 1946) από την "e-βιβλιοθήκη Οικοδόμος"




Συμπληρώθηκαν 67 χρόνια από τη βάρβαρη δολοφονία στη Θεσσαλία του Κώστα Βιδάλη. Του πρωτοπόρου κομμουνιστή δημοσιογράφου που έγραψε με το αίμα του το τελευταίο του ρεπορτάζ.

Τον Αύγουστο του 1946, μια στυγερή δολοφονία συντάραξε το πανελλήνιο, αποκαλύπτοντας πλήρως το πρόσωπο της μοναρχοφασιστικής τρομοκρατίας και τις στενές της σχέσεις με την επίσημη εξουσία. Ο πρωτοπόρος κομμουνιστής δημοσιογράφος, πολιτικός συντάκτης του «Ριζοσπάστη» και μέλος της Ενωσης Συντακτών, ο Κώστας Βιδάλης δολοφονήθηκε με φρικτό τρόπο από τους ληστοσυμμορίτες του Σούρλα.

Ο Κ. Βιδάλης έφυγε από την Αθήνα για τη Λάρισα την Κυριακή 11 Αυγούστου, με αποστολή να κάνει έρευνα για τη δράση των συμμοριών στην περιοχή της Θεσσαλίας. Το απόγευμα 13 του μηνός - κι αφού είχε ολοκληρώσει την αποστολή του στη θεσσαλική πρωτεύουσα - πήρε το τρένο για το Βόλο. Ομως, δεν έφτασε ποτέ εκεί. Λίγα χιλιόμετρα έξω από τη Λάρισα, οι Σούρληδες φρόντισαν να τον αρπάξουν μέσα από το τρένο και, αφού τον βασάνισαν άγρια, τον δολοφόνησαν με τρόπο κανιβαλικό.

H απώλεια του K. Βιδάλη ήταν μεγάλη για την ελληνική δημοσιογραφία και δυσαναπλήρωτη για την εφημερίδα του, το «Ρ», που είχε πληρώσει μεγάλο φόρο αίματος στο βωμό της υπεράσπισης των λαϊκών συμφερόντων. Ο Κ. Βιδάλης γεννήθηκε στην Αθήνα στα 1904 από φτωχή οικογένεια. Οταν τον βρήκε ο θάνατος, είχε συμπληρώσει 25 χρόνια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα. Υπήρξε για πολλά χρόνια οπαδός του ΚΚΕ και έγινε μέλος του το 1941, με πρόταση - όπως λέει ο ίδιος στο βιογραφικό του - του Κ. Καραγιώργη. Πήρε ενεργό μέρος στην ΕΑΜική Εθνική Αντίσταση και δούλεψε κάτω από δύσκολες συνθήκες στον αντιστασιακό Τύπο. Μετά την Απελευθέρωση, ανέλαβε αρχισυντάκτης της εφημερίδας του ΕΑΜ «Ελεύθερη Ελλάδα» και μετά τα Δεκεμβριανά διακινδύνευσε και μπήκε στη στρατοκρατούμενη Αθήνα, για να προετοιμάσει την έκδοση της εν λόγω εφημερίδας. Στη συνέχεια, ανέλαβε το πολιτικό ρεπορτάζ του «Ρ». Από τον Οκτώβρη του 1945, ήταν μέλος του Γραφείου της Κομματικής Οργάνωσης του «Ρ», θέση στην οποία επανεκλέχτηκε λίγες μέρες πριν ξεκινήσει για το ταξίδι του θανάτου στη Θεσσαλία.



Το ήξερε καλά κι όμως πήγε. Τον ωθούσε η συνείδηση του κομμουνιστή δημοσιογράφου, του κομμουνιστή ρεπόρτερ. Αλλωστε, το 'χε αποδείξει με τη δράση του και τα περίφημα ρεπορτάζ, και κυρίως μ' αυτό της «Μάχης της σοδειάς» στη Θεσσαλία στα 1944, ότι η πένα του αποτύπωνε στο γραπτό του την ίδια την ψυχή του, μόνο που ψυχή του ήταν η ψυχή του λαού. Και ο Βιδάλης έκανε ρεπορτάζ μέσα από τη ζύμωσή του με τη ζωή του λαού και έτσι τον υπηρετούσε ως το τελευταίο ρεπορτάζ του, που γράφτηκε με το αίμα της ζωής του.

Ηταν συνειδητή επιλογή. Ηθελε να πάει ο ίδιος στη Θεσσαλία, όπου οργίαζε η κατοχική ληστοσυμμορία του Σούρλα, δολοφονώντας και σφάζοντας τους αγωνιστές του ΕΑΜ, τους κομμουνιστές, σε μια περίοδο όπου το αντιδραστικό καθεστώς της ντόπιας άρχουσας τάξης με τη στήριξη των Αγγλων ιμπεριαλιστών προσπαθούσε να θεμελιώσει τα στηρίγματα της εξουσίας του, σπρώχνοντας το λαό στον εμφύλιο πόλεμο. Ο Βιδάλης ήθελε να πάει ο ίδιος επιτόπου για ρεπορτάζ, να βγάλει ζωντανό το υλικό του. Μόνο έτσι, έλεγε, υπάρχει ελπίδα να σταματήσουν οι σφαγές γυναικόπαιδων. Το ρεπορτάζ δε γράφτηκε ποτέ. Η δολοφονία του έγινε το πιο ζωντανό ρεπορτάζ για τις συνθήκες ζωής του λαού της Θεσσαλίας και όχι μόνο, αλλά και για το ξεσκέπασμα των δυνάμεων και των μεθόδων τους, που ήθελαν ή την υποταγή των ανυπόταχτων ή την εξόντωσή τους.

Σε αυτές τις λίγες γραμμές από παλιό δημοσίευμα του Ριζοσπάστη, σκιαγραφείται η αγωνιστική διαδρομή του Κώστα Βιδάλη. Μια διαδρομή  ταυτισμένη με τους αγώνες του λαού για εθνική απελευθέρωση, ανεξαρτησία, δημοκρατία.

Τιμώντας τη μνήμη του, ανεβάζουμε στα ράφια της e-βιβλιοθήκης Οικοδόμος το βιβλίο του αντιστασιακού δημοσιογράφου Λάζαρου Αρσενίου «Η δολοφονία του Κώστα Βιδάλη». Ο τίτλος του βιβλίου προϊδεάζει για το περιεχόμενό του. Κάτι ακόμα που κάνει αυτή την έκδοση ξεχωριστεί είναι πως την προλογίζει η Κάτια Βιδάλη, γυναίκα του αείμνηστου αγωνιστή. Στο βιβλίο περιλαμβάνεται επίσης και το περίφημο ρεπορτάζ του Κώστα Βιδάλη «Η μάχη της σοδειάς» που πρωτοδημοσιεύτηκε στις εκδόσεις του Ρήγα από το ΕΑΜ Θεσσαλίας, όπου ο δημοσιογράφος περιγράφει τους αγώνες των τμημάτων του ΕΛΑΣ εναντίον του καταχτητή, που είχαν ως στόχο κι αποτέλεσμα να διασωθεί η σοδειά του θεσσαλικού κάμπου από τα νύχια του.

Κρίναμε καλό να ανεβάσουμε και ξεχωριστά την «Μάχη της σοδειάς» του Κώστα Βιδάλη, για να είναι πιο εύκολα προσβάσιμη στον κάθε αναγνώστη.



Μπορείτε να διαβάσετε στο διαδίκτυο ή να κατεβάσετε στον υπολογιστή σας τα βιβλία, σε μορφή pdf. Πατήστε πάνω στη λέξη Scribd, που βρίσκεται στο κάτω αριστερά μέρος των παραθύρων, και τα βιβλία θα «ανοίξουν» σε φυσικό μέγεθος.

Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013.

4 σχόλια:

dhmhtrhs είπε...

Μπράβο οικοδόμε για την ανάρτηση του βιβλίου!
Για να μη ξεχνάμε
-πόσο κανιβαλική γίνεται η αστική τάξη όταν απειλούνται τα συμφέροντά της..
-τον βρώμικο ρόλο των αγγλικών κυβερνήσεων που σπέρνουν εμφυλίους και διαιρούν κράτη απ' όπου περνούν
-τον ουμανισμό των κομμουνιστών που έδωσαν μπέσα σε συμφωνίες με τους παραπάνω για την αποφυγή μακελέματος του λαού που μας κόστισε απίστευτα δεινά...

Ανώνυμος είπε...

Και πάλι ένα μεγάλο μπράβο οικοδόμε για την εξαιρετική δουλειά που κάνεις,και για τους
θησαυρούς - βιβλία που ανεβάζεις.

Οικοδόμος είπε...

Ευχαριστώ,
αλλά βάλε και μια υπογραφή από κάτω, για να "ξέρω" ποιος μου δίνει συγχαρητήρια.
Καλή δύναμη!

Οικοδόμος είπε...

@dhmhtrhs:
Ευχαριστώ!
Καλή δύναμη!