Τρίτη 6 Αυγούστου 2013

Δε φταίει ο κακός (τους) ο καιρός...


Ολοένα και πιο συχνά τα τελευταία χρόνια, διάφορες μελέτες προσπαθούν να συνδέσουν τις κλιματικές αλλαγές που συμβαίνουν παγκόσμια, με την αύξηση των κρουσμάτων βίας μεταξύ λαών ή και την εκδήλωση εμφυλίων πολέμων. Για παράδειγμα, μια μελέτη που πραγματοποίησε ομάδα ειδικών με επικεφαλής ερευνητές του Πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, εκτιμάει ότι μια άνοδος της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά δύο βαθμούς Κελσίου θα οδηγήσει σε αύξηση κατά 15% της βίαιης και εγκληματικής συμπεριφοράς κατά προσώπων και επίσης σε αύξηση πάνω από 50% της μαζικής βίας μεταξύ ομάδων του πληθυσμού που ζουν σε ίδιες περιοχές του πλανήτη, ως τα μέσα του αιώνα μας.
 
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ακόμη και μικρές μεταβολές στις θερμοκρασίες ή τις βροχοπτώσεις, έχουν στο παρελθόν οδηγήσει σε αύξηση των επιθέσεων, φόνων και βιασμών, καθώς και των πολέμων. Σύμφωνα με τους ίδιους, βασική αιτία της αύξησης της βίας είναι το γεγονός ότι οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρνητικές επιπτώσεις κυρίως σε αγροτικές περιοχές. Συμπερασματικά, φτάνουν στο σημείο να πουν ότι αν δεν υπάρξει τρόπος να εμποδιστούν οι κλιματικές αλλαγές, οι προβλέψεις για το μέλλον της ανθρωπότητας είναι δυσοίωνες, επειδή θα αυξάνεται επικίνδυνα η βία!

Αναμφίβολα, οι κλιματικές αλλαγές είναι παράγοντας που μπορεί να συντελέσει στην εμφάνιση ή στην όξυνση αντιθέσεων, που εδράζονται όμως στην οικονομία και η λύση τους δε θα έρθει φυσικά με το να... εμποδίσουμε τις αλλαγές του κλίματος. Για παράδειγμα, το λιώσιμο των πάγων στην ανταρκτική, ανοίγει νέους θαλάσσιους δρόμους και αποκαλύπτει εδάφη πλούσια σε ενέργεια για τα οποία ανταγωνίζονται όλα τα όμορα κράτη, ακόμα και με την απειλή του πολέμου. Αλλο παράδειγμα είναι οι εντάσεις που μπορεί να προκαλέσει η ξηρασία σε περιοχές φτωχές από νερό, όπως η Παλαιστίνη, όπου οι Ισραηλινοί έχουν τον έλεγχο του νερού και σε περίπτωση λειψυδρίας δε θα διστάσουν να αφήσουν τους Παλαιστινίους χωρίς τις στοιχειώδεις ποσότητες. 

Ολα αυτά έχουν να κάνουν με τον καπιταλισμό και τις αντιθέσεις που αυτός γεννά. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ ενέταξε τις κλιματικές αλλαγές στις αιτίες ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων, προβλέποντας όξυνση των εντάσεων και των συγκρούσεων ανάμεσα σε ανταγωνιζόμενες μεταξύ τους οικονομίες ή μερίδες της αστικής τάξης. Αρα, εκεί βρίσκεται η αιτία, και όχι βέβαια στον... κακό μας τον καιρό, όπως προσπαθούν να πείσουν τον κόσμο οι διάφορες χειραγωγημένες έρευνες.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: