Παρασκευή 2 Δεκεμβρίου 2016

EΕΤΕ: Εκδήλωση για τους φωτογράφους και κινηματογραφιστές του ΔΣΕ (5/12)


Εκδήλωση για τα 70 χρόνια από την ίδρυση του ΔΣΕ διοργανώνει τη Δευτέρα 5 Δεκέμβρη στις 6.30 μ.μ. στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, Πειραιώς 256, στον Ταύρο (στην αίθουσα «Ντε Κίρικο») το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ).
Στην εκδήλωση θα γίνει αναφορά στους φωτογράφους και κινηματογραφιστές που κατέγραψαν την πορεία του Δημοκρατικού Στρατού από το 1946 μέχρι το 1949.

Θα μιλήσουν ο Μανώλης Κασιμάτης, φωτογράφος, μέλος του ΕΕΤΕ και ο Γιώργος Μαργαρίτης, καθηγητής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών, οι οποίοι θα παρουσιάσουν επίσης φωτογραφικά και κινηματογραφικά καρέ.

Στο πρώτο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφίες από τις εκδόσεις του ΔΣΕ και στο δεύτερο μέρος θα παρουσιαστούν φωτογραφικά καρέ από τις κινηματογραφικές λήψεις του κινηματογραφικού συνεργείου του ΔΣΕ.

Από το έτος 1948 κύριο μέλημα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας ήταν η καταγραφή (φωτογραφική και κινηματογραφική) των δραστηριοτήτων του, πρακτική,  την οποία είχε ακολουθήσει πριν από αυτόν ο ΕΛΑΣ κατά την περίοδο της Αντίστασης.  Σκοπός ήταν η παραγωγή αφ’ενός φωτογραφιών που αποστέλλονταν κυρίως σε έντυπα του εξωτερικού και αφ’ετέρου κινηματογραφικών επικαίρων, τα οποία προβάλλονταν στο  εξωτερικό, κάνοντας γνωστή την ύπαρξη, τις δραστηριότητες και τις επιδιώξεις του.

Το Φωτοκινηματογραφικό Συνεργείο του ΔΣΕ  απαρτιζόταν από τον Γιώργο  Σεβαστίκογλου, προϊστάμενο και σεναριογράφο, τον Μάνο Ζαχαρία, σκηνοθέτη, και τους οπερατέρ-φωτογράφους Απόστολο Μουσούρη και Φώτη Ματσάκα με βοηθούς τον Φαέθωνα, Βλαδίμηρο, Γιάννη και άλλους .

Θα έχουμε την δυνατότητα να παρακολουθήσουμε ντοκουμέντα από την πορεία τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: