Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

«Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία» από το 1946 έως το 1949. Aρχειακό υλικό του ΚΚΕ, που αφορά την περιοχή και ήταν έως σήμερα ανέκδοτο


Λεύκωμα 170 σελίδων με τίτλο «Στιγμές από την Ιστορία του ΔΣΕ στη Θεσσαλία» εξέδωσε η Επιτροπή Περιοχής Θεσσαλίας του ΚΚΕ, στο πλαίσιο των προσπαθειών των Οργανώσεων του Κόμματος να διαδώσουν την ηρωική Ιστορία μας και τα διδάγματά της σε όσο το δυνατό περισσότερους εργατοϋπαλλήλους, νέους και νέες, φτωχούς αγρότες και επαγγελματίες, γυναίκες του λαού μας.

Το Λεύκωμα έχει ήδη παρουσιαστεί σε σειρά εκδηλώσεων που έχει πραγματοποιήσει η ΕΠ Θεσσαλίας, συγκεντρώνοντας μεγάλο ενδιαφέρον.

Πρόκειται για υλικό που αφορά τη Θεσσαλία και τη δράση των θεσσαλικών τμημάτων του ΔΣΕ, από το 1946 έως το 1949. Στην περιοχή λειτούργησε το Αρχηγείο Θεσσαλίας με υπαρχηγεία σε Ολυμπο, Κίσαβο, Πήλιο, Αγραφα, Αντιχάσια. Εδρασε η 1η Μεραρχία με τις Ταξιαρχίες 123, 138, 192, την Ταξιαρχία του Ιππικού και την ειδική 60ή Μονάδα των Αγράφων.
Αξίζει να σταθούμε στο ότι ένα μεγάλο μέρος της έκδοσης αποτελείται από αρχειακό υλικό του ΚΚΕ, που αφορά την περιοχή και ήταν έως σήμερα ανέκδοτο. Τμήμα αυτού του υλικού που συγκεντρώθηκε περιέχεται είτε με τη μορφή εικόνας, είτε στα κείμενα, είτε θα αξιοποιηθεί σε επόμενο διάστημα.

Στην πρώτη ενότητα υπό τον τίτλο «Μάχαιραν εις το κομμουνιστικόν υπογάστριον», αναδεικνύονται οι υλικές προϋποθέσεις γέννησης του ΔΣΕ και η έκφρασή τους στη Θεσσαλία: οι συνθήκες μέσα στις οποίες δρούσε το ΚΚΕ και το λαϊκό κίνημα στην εξέλιξη της ταξικής πάλης μέχρι και μετά τη Συνθήκη της Βάρκιζας. Η καταστολή - «λευκή τρομοκρατία» - του αστικού κράτους στην περιοχή και η κατάσταση των Κομματικών Οργανώσεων.

Στη δεύτερη ενότητα, που τιτλοφορείται «Στην οργάνωση του ταξικού ένοπλου αγώνα η διέξοδος», αποτυπώνεται η πορεία ανάπτυξης και διάρθρωσης του ΔΣΕ στη Θεσσαλία, η αποστολή των τμημάτων του, καθώς και μια ορισμένη «γνωριμία» με στρατιωτικά - πολιτικά στελέχη. Επίσης, καταγράφεται η λειτουργία της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης στην Ελεύθερη Ελλάδα, στην περιοχή της Θεσσαλίας. Στο δεύτερο μέρος της παρουσιάζονται στοιχεία από την ειδική και πρωτοπόρα δουλειά του ΚΚΕ και του ΔΣΕ στις γυναίκες μαχήτριες, καθώς και από την οργάνωση των ειδικών υπηρεσιών του ΔΣΕ: υγειονομική, επιμελητεία, ιδεολογική δουλειά - εκδοτικό κ.ά.
Από την παρουσίαση του Λευκώματος στη Λάρισα
Από την παρουσίαση του Λευκώματος στη Λάρισα
Στην τρίτη ενότητα, που έχει τίτλο «Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη», η έκδοση, με συμπυκνωμένη αναφορά, στέκεται σε βασικές επιχειρήσεις των στρατιωτικών τμημάτων της Θεσσαλίας, όπως και κάποιες βασικές αποστολές θεσσαλικών τμημάτων εκτός της περιοχής τους. Η αναφορά γίνεται μέσα από εκθέσεις ηγετικών στρατιωτικών στελεχών, τις εφημερίδες του ΔΣΕ και των τμημάτων του και την αποτύπωσή τους με χάρτες που χρησιμοποιήθηκαν στις επιχειρήσεις.

Η ΕΠ Θεσσαλίας του ΚΚΕ σημειώνει ότι η έκδοση αυτή δεν είναι δυνατό να καλύψει τον πλούτο όλης της ηρωικής διαδρομής του ΔΣΕ, καθώς, σύμφωνα με πηγές, ο Δημοκρατικός Στρατός Ελλάδας είχε στη Θεσσαλία 17.000 μαχήτριες και μαχητές και οι αναφορές που γίνονται σε πρόσωπα είναι απειροελάχιστες σε σχέση με αυτό τον όγκο, τόσο λόγω χώρου όσο και αδυναμίας πρόσβασης σε ένα τεράστιο εύρος σχετικών πηγών. Ειδικά για το τελευταίο, η Οργάνωση προτρέπει την καθεμιά και τον καθένα που διαθέτει αρχειακό υλικό να επικοινωνήσει με τις ΚΟ του ΚΚΕ στην περιοχή, για να το αποδώσει, ώστε να διατηρηθεί με τον τρόπο που του πρέπει, υπογραμμίζοντας: «Μια φωτογραφία, ένα γράμμα σε ένα αγαπημένο πρόσωπο, ένα ενθύμιο από τις φυλακές και τις εξορίες και πολλά ακόμη, αποτελούν τους δικούς μας θησαυρούς. Οφείλουμε να διαφυλάξουμε και να μεταφέρουμε την ιστορία τους στις επόμενες γενιές».
Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε!

Στο «αντί προλόγου» κείμενο της ΕΠ Θεσσαλίας, αναφέρεται:
«Η σπορά του ΚΚΕ, οι γενιές των κομμουνιστών που διαδεχόμαστε η μία την άλλη, έχουμε συναίσθηση της βαριάς ευθύνης για την καθοδήγηση του κινήματος της εργατικής τάξης, ώστε να σπάσει τα δεσμά της εκμετάλλευσης σε συμμαχία με τα εκμεταλλευόμενα φτωχά λαϊκά στρώματα.
Χωρίς καμιά ωραιοποίηση, διδασκόμαστε από τα πολύτιμα συμπεράσματα, που βγαίνουν από τις νίκες αλλά και τις αδυναμίες, τις παραλείψεις στην πορεία της ταξικής πάλης στη χώρα μας, στην οποία πρωτοστατεί διαχρονικά το ΚΚΕ.

Κάτω από την ίδια σημαία συνεχίζουμε.
Εχουμε επίγνωση ότι αυτή η διαδρομή πραγματοποιήθηκε στο έδαφος της ταξικής πάλης με έναν αντίπαλο πραγματικά αδίστακτο. Ακριβώς επειδή υπερασπίζει το ιστορικά ξεπερασμένο, ένα σύστημα που γεννά φτώχεια, πόλεμο, δυστυχία για το λαό.

Τον γνωρίζουμε, όσα πρόσωπα κι αν αλλάζει, όσες κυβερνήσεις με διαφορετικό "πρόσημο" κι αν δοκιμάζει, ως φορείς δήθεν του νέου, του προοδευτικού. Η αμείλικτη πραγματικότητα που ζούμε καθημερινά είναι δική του γέννα, του καπιταλισμού, μέσα στη βαθιά του σήψη.

Δεν μας φοβίζει. Τον πολεμάμε. Οπλο μας είναι το σύγχρονο Πρόγραμμα του ΚΚΕ, που ενσωματώνει τα συμπεράσματα της ταξικής πάλης τον αιώνα που πέρασε, με την καθημερινή δράση μας στο κίνημα για κάθε λαϊκό πρόβλημα, μαζί με χιλιάδες νέες και νέους αγωνιστές που γεννιούνται μέσα στο καμίνι του ταξικού αγώνα. Ο σπόρος μας θα καρπίσει. Προχωράμε».

Δεν υπάρχουν σχόλια: