Κυριακή 4 Δεκεμβρίου 2016

Τελευταίος αποχαιρετισμός στον Κομαντάντε


Συννεφιασμένη η Κυριακή στην Αθήνα, λίγες ώρες πριν η πομπή με την τέφρα του Φιντέλ καταλήξει στο κοιμητήριο της Σάντα Ιφιγένια στο Σαντιάγκο ντε Κούβα, λίγο πριν κλείσει το βιβλίο συλλυπητηρίων για τον Κομαντάντε στην Πρεσβεία της Κούβας…

Λουλούδια και χαμηλόφωνες παρουσίες μπροστά στη μεγάλη φωτογραφία του Φιντέλ στην είσοδο της Πρεσβείας. Η συγκίνηση καταλυτική, στο χώρο, στην ατμόσφαιρα, στα μάτια και στις ψυχές αυτών που προσέρχονταν να αποχαιρετήσουν τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης.

Στον πρώτο όροφο η αίθουσα με το βιβλίο συλλυπητήριων, δίπλα στην κουβανική σημαία, τα λίγα λευκά τριαντάφυλλα και την ίδια φωτογραφία, όμως σε μαύρο φόντο εδώ, με τον  Φιντέλ να ατενίζει τη νίκη της επανάστασης στον ορίζοντα που απλώνονταν από την οροσειρά της Σάντα Κλάρα και ακουμπούσε στο άπειρο…

Εκεί, κάτω από το άγρυπνο βλέμμα του Κομαντάντε αποθέσαμε στο βιβλίο τον τελευταίο μας αποχαιρετισμό:

Comandante Φιντέλ!
Με τη γοητεία της προσωπικότητάς σου χρωμάτισες τα εφηβικά μου όνειρα για ένα κόσμο του δίκιου και της χαράς. Με τη μεγαλοφυΐα, την τόλμη, την οργανωτικότητα, την επιμονή και την ακούραστη δράση σου απέδειξες ότι δεν υπάρχει ακατόρθωτο. Οδήγησες την Κούβα στον δρόμο της πλήρους και οριστικής ανεξαρτησίας της και τον αδελφό κουβανικό λαό στην επανάχτηση της αξιοπρέπειας και της περηφάνιας του. Δίδαξες στους καταπιεσμένους της γης ότι η καταδυνάστευση δεν είναι παντοτινή· όταν οι ιδέες νικήσουν το  φόβο και τα όπλα βρουν τη θέση τους στα χέρια ενός αποφασισμένου λαού, τότε το αδύνατο γίνεται δυνατό.

Comandante!
Ο δάσκαλός σου Χοσέ Μαρτί χαμογελά δικαιωμένος και περήφανος για σένα, ο λαός σου ορκίζεται στον Φιντέλ του, οι ανυπόταχτοι, οι αγωνιστές, οι επαναστάτες όπου γης, πατάνε στα χνάρια που άφησαν τα βήματά σου. Το «κάστρο» της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης δεν είναι πια απόρθητο και αυτό οφείλεται και σε σένα. Ο σοσιαλισμός δεν είναι μια ουτοπία και αυτό οφείλεται και σε σένα. Το μέλλον δεν θα μοιάζει για πάντα σκοτεινό και αυτό οφείλεται και σε σένα.

Comandante Φιντέλ!
Την ώρα που φεύγεις εκατομμύρια Κουβανοί αγωνίζονται ενάντια στον απεχθή  αποκλεισμό-στραγγαλισμό της πατρίδας τους από την αυτοκρατορία των γιάνκηδων και την «πολιτισμένη» Ευρώπη και υπερασπίζονται την Επανάστασή τους  κόντρα στις ιμπεριαλιστικές πιέσεις και τις Κασσάνδρες. Να είσαι βέβαιος -από μια μικρή ελληνική γωνιά σου το φωνάζω- ότι ο κουβανικός λαός δεν είναι μόνος, έχει και θα έχει τη συμπαράσταση και την αγωνιστική αλληλεγγύη χιλιάδων Ελλήνων συντρόφων του και αδελφών του.

Καλό κατευόδιο σύντροφε διοικητή!
Είμαι ευγνώμων για τη διδασκαλία και το παράδειγμά σου. Σαν ξανασμίξετε με τον Τσε, τον Καμίλο, τον Αλμέιδα, με τους τιμημένους επαναστάτες διοικητές, μαχητές και μαχήτριες της ανεξαρτησίας, της αξιοπρέπειας και της τιμής και οικοδόμους του σοσιαλισμού, πες τους ότι «ο δρόμος μας αρχινά από κει που ο δικός σας τελειώνει».

Hasta la Victoria siempre!
Θα ζεις για πάντα στις καρδιές μας.

Λίγο πριν κλείσει το βιβλίο συλλυπητηρίων, είχαμε «κλείσει», για πάντα, τον Κομαντάντε στην καρδιά μας…

Κυριακή 4 Δεκέμβρη 2016.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Μεγάλος Επαναστάτης Μπολσεβίκος ηγέτης. Επάξια δίπλα στους ΤΣΕ ΣΙΕΝΦΟΥΕΓΟΣ ΛΕΝΙΝ ΣΤΑΛΙΝ κ.α. Το παράδειγμα του είναι φάρος και οδηγός στους δύσκολους καιρούς που ζούμε για το τι πρέπει να κάνουμε. Ητανε το φως στην λαίλαπα του 1991 οταν διαλυόταν τα πάντα σε ΕΣΣΔ και Αν.Ευρώπη οτι ο Σοσιαλισμός Ανατράπηκε δολοφονημένος απο μέσα... και απο επάνω.... Μας έδωσε κουράγιο και δύναμη να συνεχίσουμε. Καλό ταξίδι Σύντροφε Κομαντάντε. Είμαστε εδώ όρθιοι και συνεχίζουμε τον αγώνα με πίστη και αποφασιστικότητα. Ο Καπιταλισμός δεν είναι παντοτινός. Ο Νέος κόσμος ο Σοσιαλισμός είναι το μέλλον. ΒΕΝΣΕΡΕΜΟΣ. ΑΘΑΝΑΤΟΣ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ