Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2016

«Η τρικυμία ποτέ δε θα σβηστεί»… - Τέσσερα χρόνια χωρίς τον Άλκη Αλκαίο


Υπήρξε ένας από τους σημαντικότερους ποιητές στιχουργούς, ο Άλκης Αλκαίος, (πραγματικό όνομα Βαγγέλης Λιάρος) που «έφυγε» σαν σήμερα, στις 10 Δεκέμβρη του 2012, πρόωρα, σε ηλικία 63 χρόνων.

Γεννήθηκε στην Κοκκινιά Θεσπρωτίας, μα από μικρός ο τόπος του έγινε η Πάργα. Το όνομά του το πήρε από το θείο του ΕΛΑΣίτη, που σκοτώθηκε σε ηλικία 23 χρόνων. Ο αδελφός της μητέρας του Ντίνος Ζήκος ήταν Μακρονησιώτης, μέλος του ΚΚΕ που παρέμεινε έως το τέλος της ζωής του. Ο Βαγγέλης Λιάρος σπούδασε στη Νομική Σχολή την περίοδο της χούντας και τον Αύγουστο του 1973 συλλαμβάνεται για τη δράση του και κρατείται για μήνες στην Ασφάλεια, πράγμα που επιδεινώνει την επιβαρυμένη του υγεία. Μετά τη μεταπολίτευση, γίνεται μέλος του ΚΚΕ στην Οργάνωση των Δικηγόρων.

Στα Γράμματα εμφανίστηκε το 1967, με την έκδοση ενός μικρού δοκιμίου για τον Κ. Γ. Καρυωτάκη, ενώ μεταδικτατορικά δημοσιεύτηκαν λογοτεχνήματά του στον Ριζοσπάστη και άλλα έντυπα. Το 1983 κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις ΕΤΝΕΜ (ιδρυτής του ήταν ο Θάνος Μικρούτσικος) το βιβλίο του «Εμπάργκο - Ποιήματα», το οποίο περιλαμβάνει και το εμβληματικό ποίημα «Πρωινό τσιγάρο», αφιερωμένο στη μνήμη του πρόωρα χαμένου Μάνου Λοΐζου.

Ποιητής που μας ταξίδεψε στα ματωμένα βουνά και τις πεδιάδες της παγκόσμιας Επανάστασης, ύμνησε τον αγώνα για το καλύτερο, τον έρωτα, μας έμαθε να αγαπάμε τη ζωή και τον άνθρωπο, διεύρυνε τα οράματά μας,  έκανε τραγούδι τους ήρωές μας και φώτισε τις σελίδες της ψυχής μας,  ποιητής που μας έκανε να νιώθουμε άτρωτοι, ο Άλκης Αλκαίος έγραψε πάνω από 150 τραγούδια, που μελοποιήθηκαν από μερικούς από τους πιο σημαντικούς συνθέτες και τραγουδοποιούς μας: Θάνος Μικρούτσικος, Μάριος Τόκας, Νότης Μαυρουδής, Δημήτρης Παπαδημητρίου, Σταμάτης Μεσημέρης, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, Μίλτος Πασχαλίδης, Σωκράτης Μάλαμας, Δημήτρης Ζερβουδάκης κ.ά


Τέσσερα χρόνια μετά, τα τραγούδια του είναι εδώ χωρίς τον ίδιο. Οι στίχοι του συντροφεύουν την σκληρή  καθημερινότητα και τους δύσκολους αγώνες, οι λέξεις του έμειναν για πάντα εδώ, σφαίρες στα όπλα της ελπίδας μας.

Σάββατο 10 Δεκέμβρη 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια: