Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2016

Νίκος Γόδας: Κομμουνιστής ήρωας και Θρύλος


Ήταν ο μεγάλος παίκτης που με τις ενέργειές του ξεσήκωνε τους φιλάθλους στις κερκίδες. Ο Νίκος Γόδας, ο ποδοσφαιριστής που «καλλιτέχνιζε» (όπως συνήθιζε να λέει ο μεγάλος Αντρέας Μουράτης), από την θέση του «έξω δεξιά», στον αγωνιστικό χώρο, δεν πρόλαβε να ξεδιπλώσει το μεγάλο αθλητικό του ταλέντο με την φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού.

Σπάνιο στιγμιότυπο με τον Νίκο Γόδα να αγωνίζεται με τη φανέλα του Ολυμπιακού
Σπάνιο στιγμιότυπο με τον Νίκο Γόδα να αγωνίζεται με τη
φανέλα του Ολυμπιακού


Ο χάρος του έστησε καρτέρι, τα ξημερώματα της 19 του Νοέμβρη 1948, μπροστά σ’ έναν μαντρότοιχο, στο Λαζαρέτο της Κέρκυρας. Έπεσε μαζί με άλλους συντρόφους του από τα βόλια του αστικού κράτους επειδή ήταν κομμουνιστής, αρνούμενος να υπογράψει «δήλωση» και να προδώσει τα ιδανικά του, με το κεφάλι ψηλά και φορώντας την αγαπημένη του ερυθρόλευκη φανέλα. Ήταν μόλις 27 χρονών.

Παιδί προσφύγων από την Κοκκινιά, ο Νίκος Γόδας στην Κατοχή εντάχτηκε στον ΕΛΑΣ, όπου έφθασε μέχρι το βαθμό του λοχαγού του 5ου Λόχου Κοκκινιάς. Ηγήθηκε στη μάχη της Ηλεκτρικής τον Μάρτη του 1944. Τον Δεκέμβρη της ίδιας χρονιάς πολεμάει με τον λόχο του τους Άγγλους στον Πειραιά. Μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, άρρωστος από πνευμονία, συλλαμβάνεται και φυλακίζεται.

«Αφιερωμένη στη μανούλα μου και στον πατέρα μου εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης. Νίκος Γόδας Φυλακές Κέρκυρας 22/2/48»
«Αφιερωμένη στη μανούλα μου και στον πατέρα μου εις ένδειξη σεβασμού και αγάπης.
Νίκος Γόδας
Φυλακές Κέρκυρας
22/2/48»

Ο κομμουνιστής λοχαγός του ΕΛΑΣ βασανίζεται από τα όργανα του μοναρχοφασισμού με σκοπό να τον αναγκάσουν να υπογράψει «δήλωση μετανοίας», μα δεν υποκύπτει. Τρία χρόνια τον περιφέρουν από φυλακή σε φυλακή, τον βασανίζουν μα δεν καταφέρνουν να τον λυγίσουν. Φυλακές Αβέρωφ, Αίγινα (όπου συμμετέχει στην ποδοσφαιρική ομάδα των κρατουμένων), μεσαιωνικές φυλακές (μελλοθανάτων) στην Κέρκυρα. Στη διαδρομή του αυτή η διοίκηση του Ολυμπιακού δεν κάνει την παραμικρή κίνηση προκειμένου να τον σώσει…

Μέχρι το τέλος του έμεινε αλύγιστος. Τα τελευταία λόγια του πριν φύγει για την εκτέλεση ήταν: «Νενικήμαμεν. Ζήτω οι Ολυμπιονίκες του σοσιαλισμού. Γεια σας συναθλητές μου». Τελευταία του επιθυμία να τον εκτελέσουν με την ερυθρόλευκη φανέλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: