Σάββατο 17 Δεκεμβρίου 2016

Για τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΜΚΟ) και τη δράση τους


Το ζήτημα των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και της δράσης τους έρχεται πάλι στη δημοσιότητα, μετά από σχετική εμπιστευτική έκθεση της Ευρωσυνοριοφυλακής, η οποία αναφέρει πως υπάρχουν ενδείξεις ότι στους μετανάστες που επιβιβάζονται στα σαπάκια των δουλεμπόρων στην Κεντρική Μεσόγειο έχουν δοθεί ακριβείς οδηγίες πριν αναχωρήσουν σχετικά με το πώς θα φτάσουν στα πλοία των ΜΚΟ.
Στην έκθεση, δε, γίνεται λόγος για την πρώτη διαπιστωμένη περίπτωση διακινητών που οδηγούσαν μετανάστες απευθείας σε πλοίο ΜΚΟ. Μάλιστα, σύμφωνα με την Ευρωσυνοριοφυλακή, τα σήματα προς αυτήν για επεμβάσεις διάσωσης έχουν μειωθεί αισθητά. Την ίδια ώρα, έχουν αυξηθεί οι επεμβάσεις διάσωσης από ΜΚΟ. Συγκεκριμένα, οι ΜΚΟ επενέβησαν στο 40% των περιπτώσεων τον περασμένο Οκτώβρη έναντι 5% στις αρχές του 2016. Παράλληλα, επισημαίνεται ότι μετανάστες που διασώζονται από τις ΜΚΟ αρνούνται μερικές φορές να συνεργαστούν με ευρωπαϊκές υπηρεσίες ή την ιταλική Ακτοφυλακή, ακολουθώντας «συμβουλές» που έχουν πάρει από μέλη ΜΚΟ. Επιπλέον, υπολογίζεται πως 4.700 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν χάσει τη ζωή τους στο διάπλου της Μεσογείου τη φετινή χρονιά, ενώ πέρσι ήταν 3.800. Υπενθυμίζεται ότι το 2015, ΜΚΟ είχαν επεκτείνει για μικρό χρονικό διάστημα τις δράσεις τους και στη θάλασσα του Αιγαίου με σκάφη που επιχειρούσαν μαζί με το Λιμενικό και τη Frontex σε επιχειρήσεις διάσωσης.
* * *
Δεν πρέπει να ξεχνιέται ότι η πολιτική της ΕΕ απέναντι στους ξεριζωμένους έχει στόχο το ανοιγοκλείσιμο της στρόφιγγας ανάλογα με τα συμφέροντα του κεφαλαίου των ευρωπαϊκών κρατών. Σε αυτό το πλαίσιο παίρνονται ταυτόχρονα και μέτρα θωράκισης των εξωτερικών συνόρων της Ενωσης, ενίσχυσης της Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής με τη χρήση και νέων τεχνολογιών, μέτρα επαναπροώθησης προσφύγων αλλά και μέτρα «υποδοχής», «διαλογής» και αντίστοιχα προώθησής τους σε κράτη της ΕΕ. Στην υλοποίηση αυτής της πολιτικής ρόλο ειδικό παίζουν οι ΜΚΟ, που πρέπει να σημειώσουμε ότι στη μεγάλη τους πλειοψηφία είναι άμεσα συνδεδεμένες με ιμπεριαλιστικά κέντρα, μονοπωλιακούς ομίλους, ισχυρά καπιταλιστικά κράτη, προωθώντας συγκεκριμένα συμφέροντα. Είναι χαρακτηριστικό ότι φέτος στη χώρα μας η ΕΕ χορήγησε σε ΜΚΟ 380 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά ήταν περισσότερα από αυτά που δόθηκαν στο ελληνικό κράτος και στον ΟΗΕ. Και βέβαια, την ίδια στιγμή, δεν υπάρχουν κρατικές δομές για την υποστήριξη προσφύγων και μεταναστών, προφανώς σκόπιμα, με αποτέλεσμα να αλωνίζουν διάφορες ΜΚΟ που ο ρόλος τους και ο στόχος τους είναι πολύ συχνά εντελώς διαφορετικοί από τη φροντίδα αυτών των ανθρώπων. Αλλωστε, εάν δει κανείς ορισμένα στοιχεία που αφορούν τη δράση ορισμένων ΜΚΟ, μάλλον θα πρέπει να ανησυχεί περισσότερο παρά να εφησυχάζει...
* * *
Σε σχετική παλιότερη Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανεξέλεγκτη δράση των ΜΚΟ στα νησιά του Αιγαίου σε σχέση με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, ο αρμόδιος για ζητήματα μετανάστευσης επίτροπος, Δημήτρης Αβραμόπουλος, είχε αναφερθεί στις εξής ΜΚΟ: «Διεθνής Καθολική Επιτροπή για τη Μετανάστευση (ICMC)», «PRAKSIS» και «METAction». Σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης χρηματοδοτούνται, επίσης, οι ΜΚΟ «Δανέζικο Συμβούλιο Προσφύγων», «Διεθνής Επιτροπή Διάσωσης», «Save the Children», «OXFAM», «Arbeiter-Samariter-Bund» και «Γιατροί του Κόσμου», χωρίς καν «σύμπραξη με δημόσιες αρχές ή διεθνείς οργανισμούς». Στην απάντηση τονιζόταν ότι «οι ελληνικές αρχές είναι αρμόδιες για την επιλογή των εταίρων υλοποίησης, στους οποίους θα μπορούσαν πράγματι να περιλαμβάνονται και Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις», ενώ σε κάθε περίπτωση «όλοι οι εταίροι συνεργάζονται με τις ελληνικές αρχές». Αλλωστε, η κυβέρνηση παραχώρησε σε ΜΚΟ χώρους στα ελληνικά νησιά και αλλού για να στήσουν υποδομές και παίρνει δεκάδες αποφάσεις χρηματοδότησης αυτών των ΜΚΟ, για να έχουν συγκεκριμένη δράση.
* * *
Αξιοσημείωτο είναι, πάντως, πως σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ σε σχετικό πόρισμα της επιτροπής ελέγχου του προϋπολογισμού, 92,5 εκατομμύρια ευρώ από προγράμματα βοήθειας μέχρι τώρα είτε απέτυχαν είτε τα χρήματα σπαταλήθηκαν. Από κοντά και πολυεθνικές, όπως η «Libra Group» που δραστηριοποιείται στον τομέα της ναυτιλίας, του λίζινγκ αεροσκαφών και κτηματομεσιτικών υπηρεσιών, η οποία έχει υποσχεθεί να παράσχει οικονομική και τεχνολογική υποστήριξη σε ΜΚΟ που δουλεύουν μόνο με πρόσφυγες στην Ελλάδα με ενδιαφέρον στην Εκπαίδευση και την Ψυχική Υγεία και Ασφάλεια για ασυνόδευτα προσφυγόπουλα και γυναίκες. Απέναντι στην πραγματικότητα της κυβέρνησης, της Ευρωπαϊκής Ενωσης, των διαφόρων ΜΚΟ, το ΚΚΕ έχει προτείνει από την πρώτη στιγμή την ενίσχυση των υποδομών, της υποδοχής, περίθαλψης και καταγραφής, με ευθύνη αποκλειστικά του κράτους, χωρίς καμιά εμπλοκή των ΜΚΟ.

Γ. Α.
Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: