Κυριακή, 11 Ιανουαρίου 2015

Ρεπορτάζ από την επίσκεψη του Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν στη χώρα μας: Δηλώσεις για την τρομοκρατία - Η επίσκεψη στο Δήμο Νέας Ιωνίας - Η συνάντηση με τον Μίκη Θεοδωράκη - Η επίσκεψη στις Θερμοπύλες και τη Λαμία (ΦΩΤΟ + VIDEO)

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν (στο κέντρο) στη Λαμία,
μπροστά στο άγαλμα του Άρη Βελουχιώτη

Ο 50χρονος Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, γιος του ηγέτη της Κούβας, Ραούλ Κάστρο και της Βίλμα Εσπίν, ηρωίδας της κουβανικής επανάστασης, συναντήθηκε με έλληνες δημοσιογράφους και τοποθετήθηκε σε ζητήματα που αφορούν το βιβλίο του «Το τίμημα της ισχύος-η αυτοκρατορία του τρόμου» το οποίο μόλις κυκλοφόρησε στα ελληνικά από την εταιρεία διανομής New star.
Όπως ανέφερε ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν, το βιβλίο πραγματεύεται «την κρατική τρομοκρατία ενάντια στην Κούβα και στον υπόλοιπο κόσμο από τις ΗΠΑ, μία πολιτική που ασκούν οι ΗΠΑ εδώ και 200 χρόνια».

O γιος του Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ, ξεκίνησε τον χαιρετισμό του αναφερόμενος καταρχήν στην απελευθέρωση των «5 Κουβανών Πατριωτών» μετά από 16 χρόνια φυλάκισής τους στις ΗΠΑ, χαρακτηρίζοντας την πράξη «μεγάλη νίκη του κουβανικού λαού και της αλληλεγγύης προς αυτόν».

Ο Αλεχάντρο Κάστρο έφτασε στην Ελλάδα για την παρουσίαση της ελληνικής έκδοσης του βιβλίου του και με αφορμή το αφιέρωμα στον κουβανικό κινηματογράφο (8-14/1, στον κινηματογράφο Studio).

Η επίσκεψή του συνέπεσε με τη θλιβερή συγκυρία του αιματοβαμένου τρομοκρατικού χτυπήματος κατά του Charlie Hebdo στο Παρίσι.

«Καταδικάζουμε την τρομοκρατία. Η Κούβα έχει δείξει την απέχθειά της στις τρομοκρατικές ενέργειες. Την έχουμε ζήσει και ακόμα χειρότερο είναι το γεγονός όταν αυτές έχουν τη στήριξη κυβερνήσεων όπως των ΗΠΑ, που πολλές φορές προώθησαν τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Κούβας. Αυτά δεν μπορούν να αμφισβητηθούν» σημείωσε και συνέχισε: «υπάρχουν πολλοί τρομοκράτες που κυκλοφορούν ελεύθεροι και ανενόχλητοι στο έδαφος των ΗΠΑ».

Επίσης, αναφέρθηκε σε ενέργειες του Τζορτζ Μπους για να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά στην αξιολόγηση της τρομοκρατίας, γεγονός που, όπως τόνισε, δεν επιτρέπει την ουσιαστική καταπολέμησή της.

Όσο για τη χαλάρωση του ασφυκτικού εμπάργκο στην Κούβα και την εξομάλυνση των διπλωματικών σχέσων με τις ΗΠΑ, οι οποίες είχαν διακοπεί από το 1961, ο Αλεχάντρο Κάστρο χαρακτήρισε παρήγορο το γεγονός ότι «ακούσαμε τον Μπαράκ Ομπάμα να αναγνωρίζει πόσο λάθος ήταν η πολιτική των δέκα προηγούμενων προέδρων των ΗΠΑ απέναντι στην Κούβα».

Ακόμη, αναφέρθηκε στο πρόσφατο διάγγελμα του Ραούλ Κάστρο ο οποίος υπογράμμισε ότι «παρά το σημαντικό βήμα που σηματοδοτεί την αρχή μίας διαδικασίας» συνεχίζεται ο αποκλεισμός που έχει προκαλέσει δεινά στην Κούβα, όπως π.χ. η απαγόρευση εισαγωγής φαρμάκων στο νησί.

«Γι' αυτό και το κύριο όργανο τρομοκρατίας στην Κούβα παραμένει ο οικονομικός, χρηματοπιστωτικός, ανθρωπιστικός αποκλεισμός που ισχύει εκ μέρους των ΗΠΑ εδώ και 50 χρόνια».

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν θα παρουσιάσει το βιβλίο του τη Δευτέρα 12/1, στο Αλκυονίς ΝEW STAR ART CINEMA.


Eπίσκεψη του Αλεχάνδρο Κάστρο στο Δήμο Νέας Ιωνίας
Πηγή: New Star Art Cinema

To Δήμο Νέας Ιωνίας Αττικής, επισκέφτηκε ο Αλεχάνδρο Κάστρο Εσπίν, στα πλαίσια των επαφών του με φορείς και επισκέψεων σε χώρους με ιστορική σημασία.

Αρχικά ο κ. Κάστρο επισκέφτηκε το Μνημείο του Μπλόκου της Καλογρέζας, όπου αντιπροσωπεία του Δήμου με επικεφαλής το Δήμαρχο Ηρακλή Γκότση, τον ενημέρωση για το ιστορικό της θυσίας 21 Ελλήνων και ενός Ιταλού αντιφασίστα στα μαύρα χρόνια της κατοχής.

Το παρόν έδωσαν από το ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής Σ. Παναγούλης και από το ΚΚΕ ο Π. Τσουκαλάς.

Ακολούθως ο κ. Κάστρο κατέθεσε λουλούδια στο Μνημείο και με επιθυμία του τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.Στη συνέχεια, επισκέφτηκε το Δημαρχείο, όπου ο κ. Γκότσης ευχαριστώντας τον για την επίσκεψη τον ενημέρωσε ότι το Μπλόκο δεν ήταν ο μοναδικός φόρος αίματος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, κάνοντας συνολική αναφορά στο κίνημα της Αντίστασης.

Ο Δήμαρχος ανέφερε ότι πολλοί Ιωνιώτες έχουν πάρει μέρος σε μπριγάδες που πήγαν στην Κούβα, ενώ δήλωσε πως «παρακολουθούμε με ενδιαφέρον και χαιρόμαστε για τις επιτυχίες του λαού της Κούβας και ευχόμαστε να έχουν επιτυχία στους στόχους που έχουν βάλλει».

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Κάστρο, δήλωσε ότι Έλληνες και Κουβανοί μοιάζουν στο χαρακτήρα, ενώ τον άγγιξε πολύ η επίσκεψη στο χώρο του Μπλόκου. «Όσοι έφυγαν στον αγώνα, είτε στην Ελλάδα, είτε στην Κούβα, είτε αλλού, τους έχουμε πάντα στην καρδιά μας», είπε χαρακτηριστικά.Προσκάλεσε τον κόσμο στη βιβλιοπαρουσίαση του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου» από τις εκδόσεις new star editions (Δευτέρα 12/1/2015, 8μμ Αλκυονίς new star art cinema, 42 – 46, πλ. Βικτωρίας) και τόνισε πως με τις δηλώσεις Ομπάμα και την εξελισσόμενη αλλαγή στάσης των ΗΠΑ προς την Κούβα, δικαιώνεται ο αγώνας του κουβανικού λαού.

«Όπως είπε ο Ραούλ Κάστρο, ούτε οι ΗΠΑ θα αλλάξουν, αλλά ούτε και οι Κουβανοί», ανέφερε ο Αλεχάντρο Κάστρο για να συνεχίσει λέγοντας πως «θα δουλέψουμε σκληρά για να βελτιώσουμε τις σχέσεις μεταξύ του κουβανικού και του αμερικάνικου λαού. Χαιρόμαστε που βρισκόμαστε μαζί με τους Έλληνες, μάθαμε πολλά από την ιστορία τους και τους χρωστάμε πολλά, θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας στην Κούβα με τον ίδιο ενθουσιασμό».

Στη συνέχεια εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων καλωσόρισαν τον κ. Κάστρο στην πόλη και τόνισαν την αλληλεγγύη τους στο λαό της Κούβας, ενώ η επίσκεψη έκλεισε με ανταλλαγή δώρων μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών.

Ακολούθως ο κ. Κάστρο επισκέπτεται το Δήμο Χαϊδαρίου και το απόγευμα θα πάρει μέρος σε εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης.

Η εκδήλωση γίνεται στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κουβανικού Κινηματογράφου για τα 56 χρόνια της Κουβανικής Επανάστασης θα πραγματοποιηθεί εκδήλωση διεθνιστικής αλληλεγγύης σε συνεργασία με τον ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟ ΣΥΝΔΕΣΜΟ ΦΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ, στον κινηματογράφο  Studionew star art cinema (Σπάρτης και Σταυροπούλου 33 πλ. Αμερικής)  την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015,  στις  7μμ.

Θα μιλήσουν ο Πρόεδρος του Ελληνοκουβανικού Νίκος  Καρανδρέας και ο Αλεχάντρο Κάστρο. Θα προβληθεί η ταινία Kangamba για τη διεθνιστική αλληλεγγύη της Κούβας στην Αγκόλα, στην οποία συμμετείχε ως εθελοντής ο Αλεχάντρο Κάστρο.

Θ’ ακουστούν τραγούδια για τη διεθνή αλληλεγγύη σε ποίηση του Φώντα Λάδη και μουσική του Θάνου Μικρούτσικου. Στο πιάνο ο Γιώργος Καμπογιάννης. Τραγουδούν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης  Κάσσαρης.

CUBA De corazon 

Συνάντηση με το Μίκη
 Πηγή: Βελισσάριος Κοσσυβάκης


Velissarios Kossivakis facebook

Ο Αλεχάντρο Κάστρο στην Λαμία


Την Παρασκευή (9/1) πραγματοποιήθηκε η διεθνιστική εκδήλωση στην Αθήνα στον κινηματογράφο New Star με ομιλιτή τον ίδιο, τον πρόεδρο του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου Φιλίας και Αλληλεγγύης Νίκου Καρανδρέα και χαιρετισμό από τον πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα Οσβάλντο Κοβάτσο . Στην εκδήλωση προβλήθηκε επίσης η ταινία "KANGAMBA" και τραγούδησαν η Μπέττυ Χαρλαύτη και ο Δημήτρης Κάσσαρης, στο πιάνο τους συνόδευσε ο Γιώργος Καμπογιάννης.


Δεν υπάρχουν σχόλια: