Πέμπτη, 22 Ιανουαρίου 2015

Κοκκίνισε το Σύνταγμα στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του ΚΚΕ (VIDEO - ΦΩΤΟ) – Η ομιλία του Δημήτρη Κουτσούμπα


Απέραντο κόκκινο στο Σύνταγμα που κατακλύστηκε από δεκάδες χιλιάδες φίλους και οπαδούς του ΚΚΕ στη συγκλονιστική κεντρική προεκλογική συγκέντρωση του Κόμματος με ομιλητή τον ΓΓ της ΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Η εντυπωσιακή συγκέντρωση του ΚΚΕ γέμισε όλη τη πλατεία Συντάγματος και τους δρόμους που την περιβάλουν. Από κάθε γωνιά της Αθήνας κίνησαν νέοι άνθρωποι, άνθρωποι του μεροκάματου, κίνησαν γυναίκες και άνδρες για να φωνάξουν «ΚΚΕ δυνατό, δύναμη για το λαό» και «Η ελπίδα είναι εδώ, ΚΚΕ ισχυρό».
Αυτά ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν ξανά και ξανά στέλνοντας μήνυμα πως την επόμενη μέρα των εκλογών μόνο το ΚΚΕ ενδυναμωμένο θα είναι η δυναμική και μαχητική αντιπολίτευση που έχει ανάγκη ο λαός μέσα και έξω από τη βουλή.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας τόνισε:
«Φίλες και Φίλοι, 
Συντρόφισσες και Σύντροφοι,
Τρεις μόλις μέρες πριν ανοίξουν οι κάλπες και σήμερα μ’ αυτή τη μεγάλη εντυπωσιακή συγκέντρωση, εδώ στην πλατεία Συντάγματος, κορυφώνουμε μια μεγάλη πολιτική εξόρμηση σε όλη την Ελλάδα που μπορεί να σφραγιστεί με ακόμα πιο δυνατό ΚΚΕ την Κυριακή.


Για να γίνει αυτό πρέπει να πέσουν μαζικά στην κάλπη τα ψηφοδέλτια του ΚΚΕ σε κάθε εκλογικό τμήμα, σε κάθε συνοικία πόλης και χωριού, απ’ άκρη σ’ άκρη σε όλη την Ελλάδα.
ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε λαϊκό σπίτι που ζει τις συνέπειες τις κρίσης. 
ΚΚΕ δαγκωτό, όλοι όσοι πήραν μέρος στους δύσκολους αγώνες τα προηγούμενα χρόνια. 
ΚΚΕ δαγκωτό, κάθε άνθρωπος που η καρδιά του συνεχίζει να χτυπάει αριστερά, ριζοσπαστικά!
Και η καρδιά που χτυπάει αγωνιστικά, αριστερά, χτυπά πιο δυνατά με Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.
Το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ μπορεί να εκφράσει αυτό που κάθε μέρα λέει ο λαός μας "φτάνει ως εδώ, δεν πάει άλλο". Μπορεί να πει καθαρά: "Όχι τα ίδια με τους ίδιους, ούτε τα ίδια με τους άλλους". 


Γι’ αυτό στις μέρες, στις ώρες που απομένουν, με ενισχυμένο αίσθημα επαγρύπνησης, μαχητικότητας, να αποστομώσουμε τη ΝΔ, να διαψεύσουμε τις δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, που στόχο έχουν το ΚΚΕ αποδυναμωμένο, γιατί θέλουν το λαϊκό κίνημα υποταγμένο για να μη βάζει εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική τους. 
Ε, λοιπόν, δεν θα τους κάνουμε τη χάρη. 
Γιατί η αλήθεια, η δύναμη, η ελπίδα, η ανατροπή είναι εδώ. Και όλα αυτά είναι ΚΚΕ. 
Φίλες και Φίλοι, 
Την επόμενη μέρα, μια νέα κυβέρνηση -και, όπως όλα δείχνουν, μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, μάλλον αυτοδύναμη- θα συνεχίσει από κει που σταμάτησε η προηγούμενη. 
Την επόμενη μέρα, λοιπόν, κυβέρνηση θα υπάρχει και θα 'ναι από χέρι αντιλαϊκή.


Γιατί ενάντια στο λαό είναι η ΕΕ -στην οποία ορκίζονται όλα τα άλλα κόμματα- η οποία με μνημόνια διαρκείας για όλα τα κράτη-μέλη της διασφαλίζει τα κέρδη των μονοπωλίων της. 
Κι αυτά τα μνημόνια διαρκείας, τη συνθήκη του Μάαστριχτ, το σύμφωνο για το ευρώ, τη στρατηγική «Ευρώπη 2020», υλοποιεί κατά γράμμα η ΝΔ. Αυτά τα μνημόνια θα υλοποιήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Και όπως λέει ο κ. Τσίπρας, η διαφωνία με τη ΝΔ δεν είναι στους στόχους της ΕΕ, αλλά στο μέσο, στο πώς δηλαδή αυτοί θα εξυπηρετηθούν καλύτερα.
ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ διαφωνούν στον τρόπο, στο πώς δηλαδή θα ενισχύσουν καλύτερα την κερδοφορία των μονοπωλίων.


Η αντιπαράθεσή τους για το ποιος θα διαπραγματευτεί και με ποια συνταγή απευθύνεται πρώτα απ’ όλα στο μεγάλο κεφάλαιο, προκειμένου αυτό να επιλέξει διαπραγματευτή για τα συμφέροντά του, και ο λαός να περιμένει να διαλέξει ποιος και με ποιον τρόπο θα αποτελειώσει τα δικαιώματα, τη ζωή του. 
Γιατί κέρδη για το κεφάλαιο και ζωή με δικαιώματα για το λαό δεν συμβιβάζονται. Αυτή είναι η αλήθεια. 
Διαπραγμάτευση σημαίνει συμφωνία με όρους και, ανεξάρτητα πώς θα την ονομάσουν, οι όροι της θα είναι από χέρι αντιλαϊκοί και θα συνοδευτεί με νέα μέτρα, που θα προστεθούν στα παλιά, που θα γίνουν μόνιμα. 
Γιατί ενάντια στο λαό είναι η ίδια η αναγνώριση ενός χρέους που δεν δημιούργησε ο ίδιος, αλλά η κρατική στήριξη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι στρατιωτικοί ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί. 
Το χρέος δεν το δημιούργησε η αύξηση μισθών και συντάξεων, η ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών της Παιδείας, της Υγείας. 
Η ΝΔ με γιατροσόφι την επιμήκυνση και ο ΣΥΡΙΖΑ το "κούρεμα" λένε στο λαό ότι θα συνεχίζεις να ματώνεις για το χρέος εσύ και τα παιδιά σου. Κι αυτή είναι η αλήθεια.
Γιατί ενάντια στην εργατική τάξη, στα λαϊκά στρώματα είναι ο καπιταλιστικός δρόμος ανάπτυξης που προϋποθέτει αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης των εργαζομένων με ισοπέδωση των εργατικών, ασφαλιστικών, συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. 
Κι αυτός ο δρόμος ανάπτυξης έχει δοκιμαστεί, είναι αυτός που έφερε το λαό μας εδώ που τον έφερε. 


Αυτή την ανάπτυξη, για τους λίγους, θέλουν να υπηρετήσουν και η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ. 
Γι’ αυτό δεν θίγουν στο ελάχιστο τα προνόμιά τους, αντίθετα τους υπόσχονται και περισσότερα. 
Γι’ αυτό ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταργήσουν τους δεκάδες αντεργατικούς νόμους, που, πριν ακόμα το μνημόνιο, άρχισαν το ξήλωμα όλων των λαϊκών κατακτήσεων. 
Και καλά η ΝΔ, από τα γεννοφάσκια της βγάζει χολή όταν μιλάει για τα εργατικά δικαιώματα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως, που δηλώνει αριστερός; Άλλα λόγια ν΄ αγαπιόμαστε η απάντησή του.
- Αλήθεια, ποιον αντεργατικό νόμο θα καταργήσει η κυβέρνησή του; 
- Μήπως θα καταργήσει την εκ περιτροπής εργασία, τη μερική απασχόληση, το δουλεμπόριο των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, τη μαθητεία, δηλαδή την απλήρωτη δουλειά για τους νέους; Μήπως θα επαναφέρει το 8ωρο; 
- Ποιον αντιασφαλιστικό νόμο θα καταργήσει; Που η σύνταξη για τις νέες γενιές εργαζομένων θα είναι μια άγνωστη λέξη; 
- Θα επαναφέρει τα όρια συνταξιοδότησης στα προ κρίσης επίπεδα; 
- Θα δώσει πίσω τις μειώσεις στις κύριες και επικουρικές συντάξεις; 
- Θα φέρει μήπως πίσω τα κλεμμένα από τα ασφαλιστικά ταμεία; 
Γιατί, ακόμα και να επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ, μέσα στην εργασιακή ζούγκλα που υπάρχει, το μόνο που μπορεί να κάνει επί της ουσίας είναι να συμπαρασύρει προς τα κάτω και τους μισθούς που σήμερα είναι ακόμα πάνω από τα 751.
Η επόμενη κυβέρνηση θα 'ναι από χέρι αντιλαϊκή - αντεργατική, γιατί ούτε η ΝΔ ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούν για ανάκτηση των απωλειών του λαού. Η ΝΔ, με τον κίνδυνο ότι "θα απειληθεί η πορεία της χώρας", δηλαδή η κερδοφορία των μονοπωλίων και ο ΣΥΡΙΖΑ, με το "παραλάβαμε καμένη γη", παραπέμπουν το δίκαιο αίτημα του λαού να πάρει πίσω όλα όσα έχασε στη Δεύτερα Παρουσία. 
Η ΝΔ αν μπορούσε θα έπαιρνε κι άλλα από το λαό, δεν πρόλαβε, τα άφησε στο συρτάρι να τα φέρει ο επόμενος. Όπως το νέο χτύπημα στην Ασφάλιση και τις συντάξεις, η ισοπέδωση των συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. 
Όμως, ο κατά τα άλλα αντιμνημονιακός ΣΥΡΙΖΑ πότε θα καταργήσει τους μνημονιακούς νόμους; 


Γιατί δεν λέει πότε θα επανέλθει ο 13ος και ο 14ος μισθός; 
Πότε θα επιστραφεί η 14η σύνταξη; Γιατί ακόμα κι αυτή η 13η σύνταξη, που υπόσχεται, αφορά μόνο τις συντάξεις ως 700 ευρώ… 
Η ομολογία του Σταθάκη, ότι "το πρόγραμμά μας δεν περιλαμβάνει καμιά παροχή σε οικογένειες με οικογενειακό εισόδημα πάνω από 800 ευρώ", τα λέει όλα… 
Εκεί έχει βάλει η "αριστερά" του ΣΥΡΙΖΑ τον πήχη της φτώχειας για τη λαϊκή οικογένεια; Στα 800 ευρώ; 
Τόσο κοστολογεί την αξιοπρέπεια ο ΣΥΡΙΖΑ; 
Την επόμενη μέρα η κυβέρνησή τους θα ενισχύσει τα δεσμά της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. 
Θα σφίξει κι άλλο τη θηλιά του χρέους στο λαιμό του λαού, θα συνεχίσει στον ίδιο καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης που μας έφερε σε αυτή την κατάσταση. 
Αυτή είναι η αλήθεια!
Και το κρίσιμο ερώτημα, που πρέπει να απαντήσει ο λαός με την ψήφο του στις εκλογές, είναι: Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση σε μια τέτοια κυβέρνηση;
Η ΝΔ, που λέει "κόψε κι άλλα, γιατί θα γυρίσουμε πίσω", "μη δίνεις τίποτα ούτε τα ψίχουλα που υποσχέθηκες γιατί δεν αντέχει η οικονομία";
Το ΠΑΣΟΚ ή ο Παπανδρέου, που θέλουν μερίδιο στην κυβερνητική εξουσία για να εγγυηθούν σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής;
Το Ποτάμι, που ενώ ψάχνει πού να κολλήσει, στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ, εξελίσσεται στην πιο αλλοπαρμένη φωνή της κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής τσόντας;
Ή, ακόμα χειρότερα, τα φασιστοειδή της Χρυσής Αυγής, που στάζουν δηλητήριο για τους ταξικούς αγώνες και μέλι για τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας και του υποκόσμου;
Όλα τα άλλα κόμματα συνταξιδεύουν στο συρμό που τρέχει στις ράγες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και είναι πρόθυμα να συγκυβερνήσουν ή να σπρώχνουν την όποια κυβέρνηση όλο και πιο συντηρητικά. 


 Όλα τα κόμματα, πλην του ΚΚΕ, είναι αποφασισμένα να οδηγήσουν το λαό στο εκμεταλλευτήριο της πλουτοκρατίας που παράγει κέρδος από τον ιδρώτα των εργαζομένων.
Ποιος θα κάνει αντιπολίτευση στα συμφέροντα της τάξης του κέρδους; Ποιος θα υπερασπιστεί, με νύχια και με δόντια, το λαό; 
Αυτοί, που με τα δύο πόδια είναι στην ΕΕ και με το ένα στην κυβέρνηση;
Αυτά τα κόμματα θα έρθουν σε αντίθεση με τις στρατηγικές επιλογές της αστικής τάξης και της ΕΕ;
Αυτά τα κόμματα θα συγκρουστούν με τα συμφέροντα που φόρτωσαν φτώχεια στο λαό και ξεφόρτωσαν πλούτη στο μεγάλο κεφάλαιο;
Όσοι τα ψίχουλα βαφτίζουν ψωμί, όσοι την απασχόληση και τα δουλεμπορικά τα βαφτίζουν εργασία, την ασπιρίνη φάρμακο για το καρκίνο, είναι εδώ πρόθυμοι να στηρίξουν και να φτιάξουν κυβέρνηση, όπως στο παρελθόν έφτιαξαν, γιατί ήταν σύννομη με τις αποφάσεις της ΕΕ.
Τα κόμματα αυτά έχουν όνομα, ταυτότητα και περγαμηνές, που, από διάφορες θέσεις, μέσα και έξω από τη χώρα, υπηρέτησαν το κεφάλαιο και τα μονοπώλια.
Ας μην έχουμε αυταπάτες: Κανένα από αυτά τα κόμματα δεν θα συγκρουστεί, δεν θα αντιπολιτευθεί στο κυρίαρχο αστικό σύστημα, γιατί είναι μέρος και του σχεδίου και του παιχνιδιού. Ποιος μένει λοιπόν; Μόνο το ΚΚΕ!
Όποια ψήφος δοθεί στα κόμματα ανοχής της ΕΕ και της πολιτικής της είναι ψήφος μπούμερανγκ, που επιστρέφει καρφωτά πίσω στο λαό, αποδεδειγμένα!
Η μόνη μη μετακινούμενη ψήφος, που δεν χτίζει παλάτια στην άμμο, είναι η ψήφος στο ΚΚΕ. Στέρεη, αταλάντευτη, περήφανη, σίγουρη εγγύηση για το λαό. 
Γιατί μόνο το ΚΚΕ έχει την ικανότητα να ασκήσει αποτελεσματική, πολυεπίπεδη πραγματική αντιπολίτευση, μέσα και έξω από τη Βουλή, μέσα και έξω από την Ελλάδα για τα λαϊκά συμφέροντα.
Γιατί μόνο το ΚΚΕ μπήκε και μπαίνει μπροστά στους αγώνες για τα μικρά και τα μεγάλα προβλήματα του λαού και δεν τα διπλώνει την ώρα της μάχης. 
Γιατί μόνο το ΚΚΕ λέει στο λαό μας μην κάνεις μισό βήμα στην κάλπη. Μη σκέφτεσαι μόνο ποιους θα διώξεις, αλλά και πώς θα πάρεις πίσω ό,τι έχασες, όλα όσα σου έκλεψαν. 
Ολοκλήρωσε το βήμα σου. 
Ψήφισε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας, το μόνο κόμμα που λέει στο λαό "απαίτησε να πάρεις πίσω τα κλεμμένα, αυτά που σου πήραν στην κρίση, αυτά που δεν θα σου δώσουν στην όποια ανάκαμψη". 


Γιατί, σήμερα, αυτό είναι το κρίσιμο για το λαό, αυτό σημαίνει να τελειώνω με τα μνημόνια:
"Να πάρω πίσω σήμερα όλα όσα έχασα από το εισόδημά μου, το μισθό, τη σύνταξή μου. Όλα όσα έχασα από τα δικαιώματα, τις κατακτήσεις μου, όλα όσα έχασα από τη ζωή μου και να ανοίξω δρόμο για να μπορέσω να ζήσω καλύτερα εγώ και τα παιδιά μου αύριο". 
Και μπορούμε! Με πολύ δυνατό το ΚΚΕ μπορούμε!

Η συνέχεια της ομιλίας στον 902(κλικ)

2 σχόλια:

Στέφανος Φωτεινός είπε...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ στην Ε.Ε .
Τα προβλήματα της Ελλάδας τα δημιούργησε η οικονομική ολιγαρχία που κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια που εκφράστηκε μεσω του ΠΑΣΟΚ,ΝΔ). Διότι με την επιλογή της ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1981 (ΕΟΚ τότε) βάθυνε η οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας, σε αυτό συνέβαλλε ο ξενόδουλο χαρακτήρα της Ελληνικής ολιγαρχίας που ξεπουλώντας της Ελληνική Βιομηχανία οι περισσότεροι πρώην βιομήχανοι (Σκάνδαλό των προβληματικών επιχειρήσεων 1981-1983) ή έκαναν εξαγωγή κεφαλαίου στο εξωτερικό πτωχεύοντας τις Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά κρατώντας οι επιχειρηματίες τα δανεικά και αγύριστα από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς καμιά νομική συνέπεια Π.Χ ΚλωστοϋφαντουργίαΠειραικής Πατραικής κ.λ.π, άλλοι πρώην βιομήχανοι μετατράπηκαν σε Εμπορικοί αντιπρόσωποι της Ζήμενς και άλλων Γερμανογαλλικών εταιριών , και έτσι οδηγηθήκαμε σαν χώρα στην αποβιομηχάνιση και στον το Δημόσιο δανεισμό, και στο πελατειακό κράτος που ενίσχυε νέες κρατικοδίαιτες εταιρίες π.χ Μπόμπολα, κατασκευαστικές εταιρίες συγκρότημα Λαμπράκη, Ζήμενς, εφοπλιστικές εταιρίες εσωτερικών δρομολογίων κ.λ.π όλα αυτά ανέβασαν το χρέος διότι οι εταίροι μας(Γερμανία-Γαλία) μας θέλουν σαν πελάτες των προϊόντων που παράγουν και όχι ανταγωνιστές, και σε αυτήν την βάση δομήθηκε η ελληνική οικονομία από την ένταξη στην ΕΟΚ από το 1981 και μετά..
Πολύ σωστά το ΚΚΕ από το 1981 τάχθηκε κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ, και προέβλεψε τι θα συνέβαινε ( Αντίθετα το ΚΚΕ εσ. ήταν υπέρ της συμμετοχής στην ΕΟΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρότι στα λόγια ήταν κατά από το 1981 απεμπόλησε την αποδέσμευσή από την ΕΟΚ)
Έτσι εξηγείτε γιατί το σύστημα πολεμά λυσσαλέα το ΚΚΕ προσπαθώντας να το διαλύσει η ιστορία δικαίωσε απολύτως το ΚΚΕ σαν την πιο σοβαρή και λαϊκή πολιτική δύναμη με την πιο ορθή θέση για το τι είναι η Ε.Ε και που θα μας οδηγήσει γιαυτό η αποδεσμευσή θα ανοιξει τον δρόμο για εθνική και οικονομική ανεξαρτησία αρκεί ο λαός να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων

Στέφανος Φωτεινός είπε...

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΔΙΚΑΙΩΣΕ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΟ ΚΚΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΤΗΣ Ε.Ε και τις ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ στην Ε.Ε .
Τα προβλήματα της Ελλάδας τα δημιούργησε η οικονομική ολιγαρχία που κυβερνά την Ελλάδα τα τελευταία 40 χρόνια που εκφράστηκε μεσω του ΠΑΣΟΚ,ΝΔ). Διότι με την επιλογή της ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση 1981 (ΕΟΚ τότε) βάθυνε η οικονομική και πολιτική εξάρτηση της Ελλάδας, σε αυτό συνέβαλλε ο ξενόδουλο χαρακτήρα της Ελληνικής ολιγαρχίας που ξεπουλώντας της Ελληνική Βιομηχανία οι περισσότεροι πρώην βιομήχανοι (Σκάνδαλό των προβληματικών επιχειρήσεων 1981-1983) ή έκαναν εξαγωγή κεφαλαίου στο εξωτερικό πτωχεύοντας τις Ελληνικές επιχειρήσεις αλλά κρατώντας οι επιχειρηματίες τα δανεικά και αγύριστα από τις ελληνικές τράπεζες χωρίς καμιά νομική συνέπεια Π.Χ ΚλωστοϋφαντουργίαΠειραικής Πατραικής κ.λ.π, άλλοι πρώην βιομήχανοι μετατράπηκαν σε Εμπορικοί αντιπρόσωποι της Ζήμενς και άλλων Γερμανογαλλικών εταιριών , και έτσι οδηγηθήκαμε σαν χώρα στην αποβιομηχάνιση και στον το Δημόσιο δανεισμό, και στο πελατειακό κράτος που ενίσχυε νέες κρατικοδίαιτες εταιρίες π.χ Μπόμπολα, κατασκευαστικές εταιρίες συγκρότημα Λαμπράκη, Ζήμενς, εφοπλιστικές εταιρίες εσωτερικών δρομολογίων κ.λ.π όλα αυτά ανέβασαν το χρέος διότι οι εταίροι μας(Γερμανία-Γαλία) μας θέλουν σαν πελάτες των προϊόντων που παράγουν και όχι ανταγωνιστές, και σε αυτήν την βάση δομήθηκε η ελληνική οικονομία από την ένταξη στην ΕΟΚ από το 1981 και μετά..
Πολύ σωστά το ΚΚΕ από το 1981 τάχθηκε κατά της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΕΟΚ, και προέβλεψε τι θα συνέβαινε ( Αντίθετα το ΚΚΕ εσ. ήταν υπέρ της συμμετοχής στην ΕΟΚ, ενώ το ΠΑΣΟΚ παρότι στα λόγια ήταν κατά από το 1981 απεμπόλησε την αποδέσμευσή από την ΕΟΚ)
Έτσι εξηγείτε γιατί το σύστημα πολεμά λυσσαλέα το ΚΚΕ προσπαθώντας να το διαλύσει η ιστορία δικαίωσε απολύτως το ΚΚΕ σαν την πιο σοβαρή και λαϊκή πολιτική δύναμη με την πιο ορθή θέση για το τι είναι η Ε.Ε και που θα μας οδηγήσει γιαυτό η αποδεσμευσή θα ανοιξει τον δρόμο για εθνική και οικονομική ανεξαρτησία αρκεί ο λαός να είναι ο πρωταγωνιστής των εξελίξεων