Σάββατο, 31 Ιανουαρίου 2015

Πέρασε και δε σταμάτησε η μετεκλογική "ευφορία" από τα έργα κατασκευής του Μετρό Θεσσαλονίκης...


Ξεκρέμαστοι παραμένουν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, καθώς έχουν ξεκινήσει απολύσεις από την κατασκευάστρια κοινοπραξία του έργου. Χτες έγινε δεκτό το αίτημα που κατέθεσαν τα δύο σωματεία στο Μετρό για 20ήμερη παράταση στη διαδικασία της διαβούλευσης για τις ομαδικές απολύσεις.

Οι εργασίες στο Μετρό έχουν σταματήσει από την 1η Δεκέμβρη του 2014, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά τη διάλυση της σύμβασης, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν αποδέχεται το αίτημα και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα και σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της κοινοπραξίας, σήμερα θα απολυθούν άλλοι 50. Τις επόμενες μέρες μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη, θα απολυθούν άλλοι 100 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα και 100 από τις αρχαιολογικές εργασίες. Σχεδιάζεται να απομείνουν μόνο 49 εργαζόμενοι για «λόγους ασφαλείας».

Για σήμερα Παρασκευή, οι εργαζόμενοι έχουν κηρύξει στάση εργασίας από τις 12.30 μ.μ. έως τη λήξη του ωραρίου και συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό.

Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσαν χτες, οι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων στον κατασκευαστικό τομέα και του Σωματείου στις αρχαιολογικές εργασίες, ζήτησαν να ακυρωθούν οι απολύσεις, αλλά επειδή θεωρούν ότι κάτι τέτοιο πιθανόν να είναι δύσκολο, έθεσαν ως «ρεαλιστικό αίτημα» την 20ήμερη παράταση στις διαβουλεύσεις για τις ομαδικές απολύσεις. Εξέφρασαν μάλιστα την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι η νέα κυβέρνηση έκανε δεκτή την παράταση.

Ανεξάρτητα από τις εξελίξεις που θα προκύψουν το επόμενο 20ήμερο, οι εργαζόμενοι στο έργο έχουν πληρώσει ακριβά έως τώρα τη λογική του «ρεαλιστικού» που καλλιεργεί η συνδικαλιστική πλειοψηφία στα δυο σωματεία.

Στο όνομα του «ρεαλισμού», έγινε αποδεκτή η εφαρμογή των επιδιώξεων της εργοδοσίας για γενίκευση των ελαστικών μορφών εργασίας, απολύσεις, μειώσεις μισθών, εκ περιτροπής εργασία, αναγκαστικές άδειες χωρίς αποδοχές, πολύμηνες καθυστερήσεις στις πληρωμές, κατάργηση ειδικοτήτων, παράταση του ημερήσιου χρόνου εργασίας κατά μισή ώρα (ο χρόνος του διαλείμματος).

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του ΕΚΘ, ο οποίος παρενέβη στην αντιπαράθεση της κοινοπραξίας με την «Αττικό Μετρό» για τις επιπλέον οικονομικές διεκδικήσεις που προβάλλει η πρώτη, ύψους 560 εκατ. ευρώ. Ζήτησε, λοιπόν, να «υπάρξει χρυσή τομή» και «να τα βρούνε», αφού προηγούμενα είπε ότι «πραγματικά υπάρχει πρόβλημα λόγω των καθυστερήσεων, αλλά όχι σ' αυτά τα υπερβολικά νούμερα».

Από την πλευρά της, η «Αττικό Μετρό» έστειλε επιστολή στην κοινοπραξία με την οποία ζητά να συνεχιστούν συγκεκριμένες εργασίες σε όλα τα μέτωπα, μέχρι και το Μάη. Εργασίες για τις οποίες, σύμφωνα με τους εργαζόμενους, δεν επαρκούν οι 349 υπό απόλυση, αλλά χρειάζονται κι άλλοι τόσοι.

Ριζοσπάστης

ΕΡΓΑ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΜΕΤΡΟ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Στάση εργασίας χτες για τις απολύσεις
Ο Σάκης Βαρδαλής μιλάει στους εργαζόμενους
Στάση εργασίας και συγκέντρωση στα γραφεία της κοινοπραξίας στο Νέο Σιδηροδρομικό Σταθμό πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στην κατασκευή του Μετρό Θεσσαλονίκης, διαμαρτυρόμενοι για τις απολύσεις. Οι εργασίες στο Μετρό έχουν σταματήσει από την 1η Δεκέμβρη του 2014, καθώς η κατασκευάστρια κοινοπραξία ζητά τη διάλυση της σύμβασης, η «Αττικό Μετρό ΑΕ» δεν αποδέχεται το αίτημα και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε νομική αντιπαράθεση.

Την περασμένη εβδομάδα απολύθηκαν 50 εργαζόμενοι από τον κατασκευαστικό τομέα. Χτες ήταν να απολυθούν άλλοι 50 και μέχρι και τα μέσα Φλεβάρη άλλοι 100 από τον κατασκευαστικό τομέα και 100 από τις αρχαιολογικές εργασίες. Το σχέδιο αυτό περιλαμβάνεται στο αίτημα της εργοδοσίας για ομαδικές απολύσεις, που κατέθεσε στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας. Η συζήτηση του εργοδοτικού αιτήματος πήρε 20ήμερη παράταση.

Στο πλευρό των εργαζόμενων βρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ, με επικεφαλής το μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος Σάκη Βαρδαλή και τον ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Σωτήρη Ζαριανόπουλο. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ. Με αφορμή τις εξελίξεις, το ΠΑΜΕ «καλεί σε αγωνιστικό συντονισμό σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών, νεολαίας για την ανάκληση των απολύσεων και την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο έργο».

Δεν υπάρχουν σχόλια: