Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2014

66 χρόνια από την εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη, κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Γόδα


Σήμερα συμπληρώνονται 66 χρόνια από την εκτέλεση του ΕΛΑΣίτη, κομμουνιστή, ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκου Γόδα. Ο Νίκος Γόδας, πρόσφυγας από τη Μικρά Ασία, είναι ένας από τους χιλιάδες αγωνιστές του λαϊκού κινήματος των χρόνων της κατοχής και του εμφύλιου. Το γεγονός ότι ήταν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ταλέντο της εποχής, κάτι που τον έκανε και ποδοσφαιριστή της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, δεν τον ξέκοψε από το κίνημα.
 
 Συμμετείχε στην πάλη του λαού ενάντια στην κατοχή και τους συνεργάτες της μέσα από τις γραμμές του ΕΛΑΣ. Μάλιστα υπήρξε λοχαγός του 5ου επίλεκτου λόχου Κοκκινιάς. Πολέμησε ακόμα στις μάχες του Δεκέμβρη του ’44 τους Άγγλους και τους ντόπιους συνεργάτες τους. Συνελήφθη μετά τη συμφωνία της Βάρκιζας, πέρασε από δίκη, που έμεινε γνωστή ως δίκη του ασύλου Κοκκινιάς, καταδικάστηκε. Έμεινε κοντά τριάμισι χρόνια στη φυλακή, ανυποχώρητος και ασυμβίβαστος, πιστός στα ιδανικά του, πιστός στην υπόθεση του σοσιαλισμού. Δεν υπέγραψε δήλωση μετάνοιας ποτέ.

Έτσι, μες στα χρόνια του εμφύλιου, το αστικό κράτος τον οδήγησε στο εκτελεστικό απόσπασμα. Η εκτέλεσή του έγινε στο Λαζαρέτο, ένα νησάκι κοντά στην Κέρκυρα, στις φυλακές της οποίας βρισκόταν ο Γόδας. Τελευταία του επιθυμία ήταν να εκτελεστεί με τη φανέλα της αγαπημένης του ομάδας, του Ολυμπιακού, και έτσι έγινε.

Διδασκόμαστε, εμπνεόμαστε, διαπαιδαγωγούμαστε και τιμάμε τους νεκρούς μας με τη συμμετοχή στην ταξική πάλη σήμερα. Με την αντοχή, με την εμπιστοσύνη στην εργατική τάξη και στο λαό μας, με την πάλη για το σοσιαλισμό τιμάμε στην πράξη καθημερινά όλους τους ήρωες, επώνυμους και ανώνυμους, που έδωσαν ως και τη ζωή τους στον αγώνα.

Αξίζει να δείτε:

“Αυθεντικός Ολυμπιακός, αυθεντικός κομμουνιστής!”
(Εκτενές αφιέρωμα στον Νίκο Γόδα: Χρονικό της εκτέλεσής του, αφηγήσεις-μαρτυρίες συγκρατούμενών του στις φυλακές της Κέρκυρας, βίντεο όπου μιλάνε για τον Νίκο Γόδα παλαίμαχοι παίκτες του Ολυμπιακού, ο Πάνος Γεραμάνης, και άλλα)
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2012/11/blog-post_3545.html

“Ρεπορτάζ από την εκδήλωση τιμής του ΚΚΕ στον εκτελεσμένο ΕΛΑΣίτη ποδοσφαιριστή του Ολυμπιακού Νίκο Γόδα”
http://e-oikodomos.blogspot.gr/2013/11/blog-post_439.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: