Παρασκευή, 21 Νοεμβρίου 2014

Σήμερα η έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση ― Εως τις 30 Νοέμβρη η έκθεση «Εικαστικές Τέχνες και Αντίσταση» (+VIDEO)


Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων της έκθεσης «Αντίσταση τώρα», το ΔΣ του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας (ΕΕΤΕ) διοργανώνει, σήμερα, έκθεση με έργα μαθητών για την Αντίσταση. Από το 7ο Γυμνάσιο Χαϊδαρίου, έργα παιδιών που δούλεψαν με την εικαστικό-εκπαιδευτικό Φιλιππίνα Λιβιτσάνου, με θέμα: «Οι εικαστικές τέχνες κατά του φασισμού», καθώς και της δουλειάς που έγινε στο Γυμνάσιο Παμφίλων (στη Μυτιλήνη) με τα παιδιά, από την εικαστικό-εκπαιδευτικό Μάγδα Λαμπροπούλου, με έργα και εικαστική δράση ενάντια στο ρατσισμό και το φασισμό.
Η παρουσίαση θα γίνει στο χώρο που πραγματοποιείται η έκθεση του ΕΕΤΕ «Αντίσταση τώρα», στη Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας (Γερμανικού και Μυλλέρου, Μετρό Μεταξουργείο), στις 5.30 μ.μ.
Θυμίζουμε επίσης ότι στις 22 και 23 Νοέμβρη, πραγματοποιείται η διημερίδα με θέμα «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση» που διοργανώνει το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών (ΕΕΤΕ), στο Αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης», στο Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων (Ακαδημίας 50, Αθήνα). Σκοπός της διημερίδας είναι να γνωρίσουμε μέσα από τη συζήτηση με μελετητές και ιστορικούς Τέχνης, παλιούς αγωνιστές και εικαστικούς, τη σχέση των εικαστικών τεχνών με τους αγώνες των εργαζομένων για τη λαϊκή - κοινωνική απελευθέρωση, ενάντια σε κατακτητές ντόπιους και ξένους και τη συμβολή των καλλιτεχνών με το έργο τους ή τη ζωή τους σε αυτούς τους αγώνες.

Μέχρι τις 30 Νοέμβρη θα λειτουργεί η έκθεση «Εικαστικές τέχνες και Αντίσταση - Εργαστήριο ιστορίας της τέχνης της περιόδου Δικτατορία Μεταξά - Κατοχή - Αντίσταση - Εμφύλιος - Τόποι Εξορίας ως το 1967» που οργάνωσε το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Η έκθεση γίνεται στο Κέντρο Τεχνών Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας (Μετρό, Μέγαρο Μουσικής) και πλήθος κόσμου την έχει επισκεφθεί, ενώ υπάρχει ξενάγηση για οργανωμένες επισκέψεις, σχολεία κλπ. Παράλληλα, στο χώρο της έκθεσης προβάλλονται σχετικές με το θέμα ταινίες και ντοκιμαντέρ». Η έκθεση λειτουργεί από  Τρίτη έως Σάββατο, στις ώρες 10.00-20.00 και την Κυριακή,  10.00-14.00.

Οπως αναφέρει το Επιμελητήριο, στην έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έζησαν τα γεγονότα οι ίδιοι. Εκεί ο επισκέπτης θα δει έργα που πρωτοπαρουσιάζονται στο κοινό όπως η ξύλινη πλάκα «Διαδήλωση», ένα από τα τελευταία έργα του Α. Τάσσου σε ξύλο που δεν προοριζόταν για εκτύπωση. Η πλάκα δεν έχει ξαναπαρουσιαστεί σε έκθεση, είναι έργο άγνωστο στο κοινό. Επίσης έργα εξορίστων εικαστικών που δεν έχουν ξαναπαρουσιαστεί, όπως του Βασίλη Βλασίδη - πορτρέτα εξορίστων από τη Μακρόνησο, του Τάκη Μάρθα, του Γιάννη Σπηλιόπουλου, του πρώτου εικαστικού καλλιτέχνη που εξορίσθηκε με το «ιδιώνυμο», του Θωμά Μώλου από την εξορία στο Μούδρο της Λήμνου, του Λορέντζου Καρπαθάκη από την Κατοχή, έργα του Κώστα Μαλάμου από την Κατοχή και τους διωγμούς του 1946 και 1948, του Μιχάλη Νικολινάκου - σκηνές από το Μπλόκο της Κοκκινιάς και πολλά άλλα άγνωστα έργα.

Στην έκθεση αυτή γίνεται επιπλέον και συγκέντρωση τεκμηρίων για τη δημιουργία ενός μεγάλου ψηφιακού αρχείου για την εποχή.

Αν κάποιος έχει υλικό από την εποχή της Κατοχής και της Αντίστασης, του Εμφυλίου ή από Φυλακές και Εξορίες, σε οποιαδήποτε μορφή, υπάρχει η δυνατότητα ψηφιοποίησής του στο χώρο της έκθεσης (έχουν ήδη καταγραφεί 8.500 εικαστικά έργα καθώς και οπτικοακουστικό υλικό, συνεντεύξεις και αφηγήσεις παλιών αγωνιστών). Η παρουσίαση λειτουργεί ως «εργαστήριο», με στόχο να συγκεντρωθεί και να καταγραφεί αρχειακό - ιστορικό υλικό, με τη δημιουργία παράλληλα ηλεκτρονικού αρχείου, με τη συμβολή Μουσείων, σωματείων, εικαστικών εν ζωή και απογόνων καλλιτεχνών, καθώς και εν γένει με τη σχετική βιβλιογραφία που καταγράφει την εικαστική και κοινωνική δράση των Ελλήνων καλλιτεχνών κατά την ιστορική αυτή περίοδο..

Στο κάλεσμα του ΕΕΤΕ ανταποκρίθηκαν και παραχώρησαν έργα για την έκθεση: Η Εθνική Πινακοθήκη, το Μουσείο Μπενάκη, το ΚΚΕ, η Εταιρεία Εικαστικών Τεχνών Τάσσος Α., η Δημοτική Πινακοθήκη Αθήνας, η Αlpha Bank, το Σπαθάρειο Μουσείο, η Πινακοθήκη Χαρακτικής Ζίτσας, η Πινακοθήκη Ιωαννίνων, η Πινακοθήκη Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου στο Μεσολόγγι, οι συλλέκτες Γιάννης Παπακωνσταντίνου, Ιορδάνης Χριστοδούλου, καθώς και συγγενείς καλλιτεχνών και ιδιωτικές συλλογές.

Στην Έκθεση παρουσιάζονται έργα καλλιτεχνών που έζησαν τα γεγονότα: Α. Τάσσος, Αλέξαδρος Κορογιαννάκης, Αλέξανδρος Αλεξανδράκης, Άννα Κινδύνη, Αντώνης Γκλίνος, Αντώνης Κανάς, Ασαντούρ Μπαχαριάν, Βάλιας Σεμερτζίδης, Βάσω Κατράκη, Βασίλης Βλασίδης, Γιάννης Στεφανίδης, Γιώργης Δήμου, Γιώργος Βακιρτζής, Γιώργος Βελισσαρίδης, Γιώργος Γούλας, Γιώργος Μανουσάκης, Γιώργος Σικελιώτης, Δημήτρης Μεγαλίδης, Δημήτρης Παπαγεωργίου, Δημήτρης Τηνιακός, Ελένη Περάκη - Θεοχάρη, Εμμανουήλ Ζέππος, Ευθύμιος Παπαδημητρίου, Ζιζή Μακρή, Θωμάς Μώλος, Ιωάννης Σπηλιόπουλος, Χρήστος Καπράλος,  Δημήτρης Κατσικογιάννης, Κούλα Μπεκιάρη, Κώστας Μαλάμος, Λορέτζος Καρπαθάκης, Λουκία Μαγγιώρου, Μάριος Βατζιάς, Μέμος Μακρής, Μπαλάφας Κώστας, Νικολινάκος Μιχάλης, Νομικός Ανδρέας, Οικονομίδης Δημήτρης, Ορέστης Κανέλλης, Πλακωτάρης Κώστας, Σελέστ Πολυχρονιάδη, Ευγένιος Σπαθάρης, Σπύρος Βασιλείου, Σπύρος Μελετζής, Τάκης Καλμούχος, Τάκης Μάρθας, Τηλέμαχος Κάνθος, Φώτης Μαστιχιάδης, Χρίστος Δαγκλής και ανώνυμοι καλλιτέχνες.

Στο βίντεο παρουσιάζουμε μια ενδεικτική επιλογή από τα έργα που βρίσκονται στην έκθεση:

Δεν υπάρχουν σχόλια: