Τετάρτη 23 Ιουλίου 2014

Πρωτοβουλίες πολιτισμού από τα συνδικάτα

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου για την ανάδειξη της Ιστορίας των εργαζομένων και του λαού της περιοχής, εκτός από τους ιστορικούς περιπάτους, το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι εξής εκδηλώσεις:
Πέμπτη 31/7: «Οκταωρίτες». Εργατική τάξη και η στρατευμένη Τέχνη. Η ποίηση ως αφύπνιση. Αναφορά στην ποιητική συλλογή του Νίκου Βουρλάκου, η οποία είχε εκδοθεί το 1984 από το σωματείο της ΑΒΕΛ. Θα ακουστούν και μελοποιημένα ποιήματα της συλλογής του από τον Γ. Γεωργακάκη.

Παρασκευή 1/8: Προβολή της ταινίας «Matewan». Γυρίστηκε το 1987 και σχετίζεται με τα γεγονότα της «Μάχης του Matewan» μεταξύ των ανθρακωρύχων και των μεγάλων εταιρειών εξόρυξης που ουσιαστικά ελέγχουν τη ζωή σε ολόκληρη την κοινότητα του Matewan της Δυτικής Βιρτζίνια των ΗΠΑ.
Σάββατο 2/8: Προβολή της ταινίας «Germinal». Το χρονικό μιας αιματηρής απεργίας στα ανθρακωρυχεία της Βόρειας Γαλλίας στα τέλη του περασμένου αιώνα. Από το ομώνυμο βιβλίο του Ζολά.
Κυριακή 3/8: Προβολή του ντοκιμαντέρ του Λεωνίδα Βαρδαρού «Τόποι πολιτικής εξορίας - Μακρόνησος».
Δευτέρα 4/8: «43 ημέρες. Μια συγκλονιστική Ιστορία». Παρουσίαση της ιστορικής απεργίας των μεταλλωρύχων του Λαυρίου. Θα παρουσιαστούν ντοκουμέντα της εποχής.
Τρίτη 5/8: Προβολή της ταινίας «Το αλάτι της γης». Σ' ένα ορυχείο του Νέου Μεξικού, οι αφόρητες συνθήκες δουλειάς και διαβίωσης αναγκάζουν τους εργάτες να κατέβουν σε απεργία, ενώ ιδιοκτήτες και αστυνομία χρησιμοποιούν κάθε μέσο για να κάμψουν την απόφασή τους.
Τετάρτη 6/8: Προβολή της ταινίας «Ελα να δεις». Επίκαιρη στις μέρες μας που ο ναζισμός και ο φασισμός σηκώνουν κεφάλι.
Εκδηλώσεις στο Ηράκλειο
Στο Ηράκλειο της Κρήτης εκδηλώσεις οργανώνουν το Συνδικάτο Οικοδόμων, η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων, η Ενωση Συνταξιούχων ΙΚΑ και οι Λαϊκές Επιτροπές της περιοχής:
Την Παρασκευή 25/7, στις 8.30 μ.μ. στο χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Δειλινών, εκδήλωση με θέμα «Η ανεργία δεν μπορεί να είναι το μέλλον μας». Θα ακολουθήσει Λαϊκό Γλέντι.
Την Παρασκευή 1/8, στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Αγ. Νικολάου στην Αλικαρνασσό, εκδήλωση - συζήτηση με θέμα «Η προσχολική αγωγή των παιδιών μας». Στο χώρο θα λειτουργεί κιόσκι για δημιουργική απασχόληση των παιδιών.
Τη Δευτέρα 4/8, στις 8.00 μ.μ. στην πλατεία Ατσαλένιου εκδήλωση με θέμα «Οι εξελίξεις στο Ασφαλιστικό». Θα ακολουθήσει Λαϊκό Γλέντι.

Ριζοσπάστης

Δεν υπάρχουν σχόλια: